用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 12年細龍b,你們如何部署?
go

12年細龍b,你們如何部署? [複製鏈接]

我女係2012/10月龍細B, 經過幾次INTERVIEW, 我覺得佢ready, 所以決定比佢今年10月開學讀N。最近都好掙扎報N/K, 最後報K1, 因為如果萬一升唔到, 我估原校老師會同我地傾REPEAT K1, 同埋有D想報的學校都唔接受大B報N.

scarlettlai  同我的case一樣  發表於 14-9-29 10:16
keroro113  I need to wait till my daughte   發表於 14-9-19 03:05
keroro113  your daughter alreday got a pl   發表於 14-9-19 03:04

回覆:elephant23 的帖子

yes ar

yyshiu 發表於 14-9-26 11:49
細龍b家長要留意番自已心儀幼稚園,有d學校係收1月1日至12月31日,即不受細龍b變大b,所以大家都要有兩手準 ...
so good point! 我也遇過這情況

上年報, 因為細B唔接受N班, 點知今年N, 又唔收咁大

elephant23 發表於 14-9-25 15:21
我正苦惱呢個問題,我個囡龍年12月細B,我地已報名幾間學校明年讀N班,一心做大B。點知有間心儀學校intervi ...

可唔可以2樣都報? 2手準備, 老實講吖, 佢點知你B一年後的表現吖,

我懷疑佢係因為K1多位過N班

wildcat1023 發表於 14-9-25 13:35
阿仔12年10月, 會報2015/16 pn, 我同c6唔想佢由幼稚園就同其他龍b爭學校爭到大... ...

我開頭都會聯想返學, 和競爭, 但個女返了2日, 雖然佢係全校最細, 但佢好享受同其他小朋友交流的機會, 我見到佢開心, 適應緊群體生活。

可能我報果間係程度低, 佢SO FAR冇一樣老師要求的做唔到, 如果唔適合讀, 人地INTERVEIW 完都唔會收.

因為我女係一個係屋企, 佢日日落街玩, 都有唔同年齡的小朋友, 佢都係返去(N班) 玩

‹ 上一主題|下一主題