用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 澳洲升學
go

澳洲升學 [複製鏈接]

請問DSE17分可否直入澳洲當地大學?
   0    0    0    0

回覆 咪貓貓 的帖子

如果唔係 8大, DSE 英文科有第4級或IELTS 6.5分, 仲要留意好多大學要把 Core Maths 嘅分要 discount 50% 嚟 計, 佢哋認為 香港Core Maths 係不完整科目, 所以大學係唔係當你17分要計過先知。 有些 U 係 Best 5, 有些是 Best 4, 有些一定要計 4C +1.

有相當機會要讀 1 年 Foundation, 仲可以入到八大。

咁如果我現在讀緊asso 呢? 點計?

回覆 咪貓貓 的帖子

IELTS 你正常要考過, 除非 你DSE Eng. 有 Level 4, 你又未完成 Asso, 相信校方只 count 你 DSE level, 好大機會要讀 Foundation, 你可以揾 agent 問清楚。

我DSE 英文有4, 應該不用考IELTS, 剛讀完第一年既Asso計唔計?

回覆 咪貓貓 的帖子

你可以揾 agent 問清楚,因為每間大學收生標準, 又要睇你 Asso已修讀科和將來想報嘅學科(糸)承認與否, 况且你只完成 Year 1, 有質素嘅大學未必 count.  如果你緊持 Direct Entry to U yr.one, 可能要將貨就價。  我相信Agent 都要直接入有關大學查詢, 一般 Brochure 及大學網上資料都唔會寫到咁詳細。

Thanks
‹ 上一主題|下一主題