用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 英國升中一問
go

英國升中一問 [複製鏈接]

我打算等仔仔升中一的時候送他去英國讀書, 想問應該提早幾耐開始申請學校? (如香港, 係早一年申請)

另想問問英國中學係每年那月份開學的?

謝謝!

1    0    0    0

回覆:英國升中一問

如tonbridge college 要三年前申請

引用:如tonbridge+college+要三年前申請 +

原帖由 smallfoothk 於 14-09-09 發表
如tonbridge college 要三年前申請
if you mean Tonbridge School, they dont have Year 7 (i. e. 中一),  only Year 9-13.  For Year 9 you can apply 3 years (in Year 6)  or 1 year (Year 8) ago.  But beware that UK Year 7 = 11 years old = HK local school Year 6.

tokwawan 發表於 14-9-9 20:52

另想問問英國中學係每年那月份開學的?
Same as Hong Kong, i.e. September

醒目開學勳章

有啲比較top嘅學校, 要早3年就去申請的, 但一般都係一年前申請的, 開學都香港一樣, 都係9月份。
[img][/img]

多謝大家指教, 我過往係呢度見大家講過, 好似如oxford等區域的學校比較好, 還有其他區嗎? 另可否給我一些好的學校名(中學)?

因為我老公會月尾去倫敦出trip,, 我想他去視察環境, 順便拿些資料!

謝謝!!!

回覆 tokwawan 的帖子

你要先縮窄範圍, 如:男校/女校/男女校、政府/私立寄宿學校、地區;再考慮排名,從中再選你心議學校,上網睇下學校的理念及Inspection Report,覺得合適之後先去信學校要求參觀。

另英國好多係Year 9 先有寄宿,你要從你心儀的學校列中再選出有中一的寄宿學校。

demio 發表於 14-9-11 14:34
回覆 tokwawan 的帖子

你要先縮窄範圍, 如:男校/女校/男女校、政府/私立寄宿學校、地區;再考慮排名,從 ...
不是英國或歐洲護照,都可讀公立學校嗎?

回覆:英國升中一問

不是的,香港有人有英國謢照,是寫明非英國人,冇公校讀,只有居英權或葡國可。

回覆 JoannMok 的帖子

不可以呀!

不過呢度有好多人持有英國護照,有英國護照又不一定讀政府學校;所以你自己要收窄範圍去找學校。

brother4 發表於 14-9-18 19:00
不是的,香港有人有英國謢照,是寫明非英國人,冇公校讀,只有居英權或葡國可。

...

有英國護照又寫明非英國人, 很有興趣想知, 嗰本係乜野黎

回覆 odelia_ho 的帖子

英國政府由2006年3月開始簽發生物特徵嘅英國護照。
以下類別人士可以申請英國護照:

brother4 發表於 14-9-19 14:08
回覆 odelia_ho 的帖子

英國政府由2006年3月開始簽發生物特徵嘅英國護照。
咁你所提及的 "香港有人有英國謢照,是寫明非英國人" 請問是屬於哪一類呢?

tokwawan 發表於 14-9-11 13:55
多謝大家指教, 我過往係呢度見大家講過, 好似如oxford等區域的學校比較好, 還有其他區嗎? 另可否給我一些好 ...
如果你先生唸住去視察下,你可直接聯絡心儀學校約時間參觀,勿失良機呀因為可以睇下啲同學嘅學習同生活實况,仲可以留意多唔多學生講廣東話添!我試過一日參觀兩間。
‹ 上一主題|下一主題