用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 中二買計算機
樓主: cc_2012
go

中二買計算機 [複製鏈接]

回覆:中二買計算機

剛買了fx-50FH II

sum-yan   congratulation  發表於 14-9-10 13:42

回覆:dieselpang 的帖子

fx~50fh ii 已入了公式,好D。大眾書局特价$175

引用:Quote:原帖由+cc_2012+於+14-09-09+發表多

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-09-09 發表
我囡個數sir 話買3650
雖然我們SSGC可代訂3650P,但我已買了50FH俾亞囡。始終新型號較多功能和較大記譩體。

CFSS & SSGC

fx-3650P 是 super fx 計算機,在2003年及以後的香港公開考試中使用。
fx-50FH 是 super fx plus 計算機,在2008年以後的香港公開考試中可使用。

50FH的顯示螢幕較大和可視角度較寛,顯示字體較大和更清晰,亦有調節螢幕光暗度(對比度範圍為00至1A)。

程式功能方面,3650P只有360 bytes記憶,而50FH則有680 bytes,可以寫比較長嘅程式和儲存較多程式,兼有內置23條公式和40個常用科學常數。

計算準確度方面,3650P只有內置12位數值,而50FH有15位數值,所以計算出嘅答案準確度高D,誤差亦會細D。

更多 50FH 較 3650P 改進 :
http://webcal.freetzi.com/casio.fx-50FH/fx-50FH_information.htm

CFSS & SSGC

留意學校阿sir用邊部教,有學校傻起黎用sharp唔用casio,成個logic唔同左,你買自己機上堂教用就跟唔到。同埋入自家公式入得多d又好d

王國會長

sum-yan 發表於 14-9-9 21:25
雖然我們SSGC可代訂3650P,但我已買了50FH俾亞囡。始終新型號較多功能和較大記譩體。
  ...

我十年前買左部 3650P, 但個LCD 已壞壞地, 暫時頂住先, 所以都會買另一部, 你係買50FH II? 幾錢?

引用:Quote:sum-yan+發表於+14-9-9+21:25+雖然我

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-09-10 發表
我十年前買左部 3650P, 但個LCD 已壞壞地, 暫時頂住先, 所以都會買另一部, 你係買50FH II? 幾錢?
...

呵呵⋯ 我太心急了,因舊年家姐中二時學校建議50FH但老師仍用3650P,學習上完全無問題,所以當阿妹學校建議3650P,我便即時買多部50FH,皆因這型號有很多改進(經過非正式測試,50FH的效能為3650P的四倍)

至上週末才發現有50FH II。

CFSS & SSGC

引用:留意學校阿sir用邊部教,有學校傻起黎用sha

原帖由 dubbies 於 14-09-10 發表
留意學校阿sir用邊部教,有學校傻起黎用sharp唔用casio,成個logic唔同左,你買自己機上堂教用就跟唔到。同 ...
冇錯,跟學校建議和買數學老師同一型號,基本上完全正確。
但通常老師的計算機已用了十多廿年,未必可買得到,而且貴為數學老師,計算機只是一件工具,他們應可教授用不同型號(但不同牌子因試算核心和介面不同而較困難)。所以我大囡學校多名數學老師還在用3650P但學校建議買50FH。

考試局核準計算機,但只有少於十款可買到。
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/Candidate_Handbook/14Annex_C.pdf

CFSS & SSGC

王國會長

sum-yan 發表於 14-9-10 12:18
呵呵⋯ 我太心急了,因舊年家姐中二時學校建議50FH但老師仍用3650P,學習上完全無問題,所以當阿妹學校建 ...
咁快手, 咁買多部FH II做后備

回覆:瑩瑩老豆 的帖子

我們已有2部50FH了,她們用自己的之餘亦可作姊妹的後備機。

CFSS & SSGC

fx-50FH II和fx-3650P II,哪部較好??

回覆:sababy 的帖子

fx-50FH II 及 fx-3650P II 簡介
http://webcal.freetzi.com/casio.fx-50FH/50F_Plus_introduction.htm

新Super-FX Plus 和舊Super-FX 型號比較
http://webcal.freetzi.com/casio.fx-50FH/fx-50FHII_info.htm

CFSS & SSGC

王國會長

sababy 發表於 14-9-13 15:08
fx-50FH II和fx-3650P II,哪部較好??
整體 50 比 3650 強, 致於50少左的微積分功能, 初中應用唔到, 所以我買左 50.

醒目開學勳章

回覆 cc_2012 的帖子

我個女F.1已經要買, 學校有指定型號, 經學校買仲平過出面.

引用:Quote:sababy+發表於+14-9-13+15:08+fx-50F

原帖由 瑩瑩老豆 於 14-09-14 發表
整體 50 比 3650 強, 致於50少左的微積分功能, 初中應用唔到, 所以我買左 50.
Thanks!

‹ 上一主題|下一主題