用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 罸企
樓主: anna001
go

罸企 [複製鏈接]

一開學就罰,罰好多次,係吾係幾好,始終剛開學,要比時間適應。

不過,如果小朋友係曳(推枱、擲嘢、打人...),老師讓佢冷靜吓,亦吾係壞事。揀得學校,多少要信任佢教到小朋友,再觀察吓,開導吓小朋友。

回覆:anna001 的帖子

K1咁細個,剛剛返學唔識守規則都正常啫,老師應該循循善誘先啱喎!都要比D時間(一至兩個月)小朋友學習守規則同適應幼稚園生活。罰企係門口?相信每位老師當年係教育學院師訓時係學鼓勵幼兒做正確行為,唔會用罰人處理幼兒的行為問題,試下份論文寫罰人呀!唔駛畢業!

回覆:罸企

(個人分享)有經驗、耐性、愛心、包容的老師會有效地管理課室常規、有技巧地處理幼兒的不當行為,甚至沒有機會讓學生做出不當行為,就是一開始循循善誘、給予幼兒正確適當的指示,學習做正確的行為,不會罰人企囉!

引用:(個人分享)有經驗、耐性、愛心、包容的老

原帖由 catcatma 於 14-09-06 發表
(個人分享)有經驗、耐性、愛心、包容的老師會有效地管理課室常規、有技巧地處理幼兒的不當行為,甚至沒有 ...
但係好似我個仔咁,比同學打面如果老師唔罰佢你又点睇?老師唔會因小為而罰學生嘅

引用:Quote:原帖由+catcatma+於+14-09-06+發表(

原帖由 lammanni 於 14-09-06 發表
但係好似我個仔咁,比同學打面如果老師唔罰佢你又点睇?老師唔會因小為而罰學生嘅

...
打人面者一定要教,老師亦要高度重視,首先就要了解下個小朋點解打人面先?爭玩玩具?定爭排隊?或其他原因?當然要這打人的小朋友一定要向人道歉,讓他知道打人唔啱不能解決問題,例如打人原因是爭玩具就要教他分享,或是要他暫停玩玩具數分鐘看看別人如何一起玩玩具了,或到安靜椅坐下冷靜一下,我的意思係起初K1剛上學係要比機會小朋友學習常規,未需要一來便罰企在門外,多數小朋友口頭說教也漸能做到守規則,如果你是小朋友,老師話:「你咁曳去罰企啦!」定係「你坐底看看別人如何玩,這樣玩(請幼兒說出來如何玩)就是分享、老師:「識分享就有得玩返玩具啦!」(指示他做正確行為)」邊種做法能有效改善行為呢?
當然如這小朋友持續地打人就可能要與其家長溝通下,関注下有否另外特殊原因,如社交障礙、過度活躍、家庭問題等。

回覆:anna001 的帖子

唔肯定咁係咪正常,但我幾唔讚成咁做,事實係,小朋友咁細,可以先循循善誘,而唔需要一開始就罰

唔罸得?可以退學。

回覆:dlee_ca 的帖子

我個仔話個同學成日打佢,老師都有打比我,到最後係給我個仔掉位,其實老師有冇罰嗰位同學我就唔知喇,只不過我覺得老師係唔會隨便罰學生啫,老師罰自己個小朋友做父母又點會唔心痛,但比人打嗰陣時又開個post問老師點解唔罰個小朋友㗎啦!不過我都明白樓主嘅心情嘅……

而家可能係太錫定係點,見過有小朋友返學大吵大鬧、連環打老師幾巴,好失控吓...冷靜吓係必須的。

tiggeryyw    發表於 14-9-10 12:10

punishing a young kid in front of a crowd, to me, is humiliating the kid (which may affect his confidence).

我個仔都有試過N班俾人罰, 仲要係老師打俾我同我講, 因為當時我個仔唔聽話, 老師話佢, 佢大喊唔肯收聲, 老師話佢嘈到其他小朋友上堂同影響到其他小朋友嘅情緒, 所以帶左我個仔去隔離房冷靜。至於罰企都試過, 我覺得小朋友返學係學紀律, 所以老師一定有佢個套方法教同處理, 我地要信任老師,我只反對體罰。
我反而覺得個仔唔乖有D唔好意思。

tiggeryyw   如我是你, 我都是同一做   發表於 14-9-10 12:09

anna001 發表於 14-9-5 15:48
因我小朋友剛剛開始说話,没有發生根本說不出來
甘要同學校了解下, 如果係事實, 甘細體罰就不應該....

catcatma 發表於 14-9-6 13:47
K1咁細個,剛剛返學唔識守規則都正常啫,老師應該循循善誘先啱喎!都要比D時間(一至兩個月)小朋友學習守 ...
很同意你的講法!正如我之前post所講, 我明白罰其中一種冷靜的方法,但並不是唯一方法。
朋友開始在讀PN時,又打同學等頑劣的行為。但朋友說學校老師只會耐心教導及勸解,從沒有罰企之類的懲罰。老師更會建議家長怎樣配合,孩子的行為一樣可以改善!

番學罰企都唔得?咁老師點教

tiggeryyw    發表於 14-9-10 16:10

回覆 staribi 的帖子

話太細, ....

其實如果是我的小朋友,被老師真係"罸企" 我也不會太心痛。 

反之多謝老師去引導我小朋友在家以外要明白規則。小朋友不是想點就點。。。

我回家後更會向小朋友再解釋為何老師要你所謂" 罸企" 就是守規則。 

學校可以是快樂和小朋友玩加學習既地方, 但也要守規則。

老師見和對付不同小朋友既情緒肯定被我們有經驗多。 

如真的不認同老師既做法, 或許這學校不配合你既期望。 要轉校

做得幼稚園老師,經過專業的培訓,相信一定了解幼兒的發展階段、行為特徵與需要,知道那方法及技巧能有效處理幼兒的各種行為問題,罰係最低層次的做法,老實講教育局的指引都不會容許老師罰小朋友企在門外,老師守則係唔可以體罰(包括身心),某些幼園的老師惡D都比校長訓話,校長都不會容許老師因為小朋友唔坐定日日罰人企。
而「收聲」這句說話係老師應說出口嗎?應同小朋友講「講你安靜」,運用正面的說話與小朋友溝通不是更好嗎?小朋友坐唔定,提佢咪得,啱啱返學,一定有坐唔定的學生,提多十幾廿次,一兩星期後就識坐啦,難道老師這耐性都沒有?
教小朋友做應做的事,指示直接D,教佢坐就要佢坐,教佢安靜就叫佢安靜,3歲的幼兒(樓主囡仲係剛剛懂說話,係細仔?)係唔能夠有足夠理解能力(因果関係)理解老師說:「唔坐低就去門口罰企」,老師明明係要教佢坐,但又叫佢去罰企,佢都唔知應其實要坐定企?就算真係要冷靜,都係罰坐先!

引用:番學罰企都唔得?咁老師點教 +

原帖由 staribi 於 14-09-10 發表
番學罰企都唔得?咁老師點教
在課室學習常規首先老師要定立清晰直接的指引,引導幼兒去學習遵守,正面地鼓勵幼兒去做正確的行為,並給予時間學習,但樓主的小朋友只返了一星期學就罰企,講真,好多老師唔罰人企都可以教到班小朋友乖乖守規則,小朋友好鍾意老師同返學添,咁就要睇下老師有幾多愛心同真正運用技巧啦!

引導 is good, 罰 is not.

Just my opinion.

回覆:Jane1983 的帖子

同意

‹ 上一主題|下一主題