用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 失敗了嗎!
樓主: little_yolky
go

失敗了嗎!   [複製鏈接]

引用:真心覺得樓主你的時間表策略對小孩子是不可

原帖由 cowmoon 於 14-09-02 發表
真心覺得樓主你的時間表策略對小孩子是不可行的。

首先,睇時間做人不可行。試想想你同你的下屬講 a. 總之 ...
Like……意見中肯、細心,如果EK多d這些有質素嘅家長就好囉

cowmoon 發表於 14-9-2 23:32

首先,睇時間做人不可行。試想想你同你的下屬講 a. 總之 ...
好明白啊!
原先我仲諗住限佢睇邊本書, 每日睇幾多頁, 好似好專制咁, 所以咪俾佢自己揀囉。睇嚟中文書可以俾佢自己揀, 英文書都係要規範下好。

至於學琴, 我真係唔知琴老師講乜, 除咗歌仔, 唔知要彈咩scale(好似係咁講, 唔知係乜嚟), 練咩, 所以我都無能為力, 反正佢無乜興趣, 純粹學校要學一樣樂器, 迫住要交貨咁解。佢由第一個禮拜學琴已經話每日要練一個鐘, 當時真係嚇死我, 是關阿囡從來都係練15分鐘咗右。

咁小二既時間表, 就以目標為本啦, 每個禮拜聽一個chapter, 每個月睇一本書, 長假期就一個假期睇一本。每月寫雙週記, 咁樣目標就比較明確啲。

flower9 發表於 14-9-3 10:17
其實我都唔明考級點解要彈scale, 見阿囡彈scale有d吃力, 有時彈好多次都彈唔好, 手指都攰晒, 好難練一個鐘 ...
scale到底係乜東東, 練嚟對學琴有幫助的嗎?

明白晒(雖然完全唔知入面講乜), 即係練scales重要過練歌仔。

引用:Quote:flower9+發表於+14-9-3+10:17+其實我

原帖由 little_yolky 於 14-09-03 發表
scale到底係乜東東, 練嚟對學琴有幫助的嗎?
我女就係主要學呢樣,可以話係學樂理

我女唔考琴都日日練scale, 再加手指歌及其它歌仔基本上練一個鐘是唔夠。其實佢練琴比花在功課上的時間更好,我們頭兩星期返半日真係好幸福,每天有多個一小時閱讀時間,可以去公園玩,可以畫吓畫及晚上玩吓遊戲。如果小學可以返半天便好

回覆 scyauchris 的帖子

當年大部份小學是半日制,教育局話全日制是烏托邦,家長是半信半疑。轉制開始一個月,大家才嚇然發現:who moves my time? 真的不夠時間用。如是者怱怱十年?享受半日制,成了如此卑微的渴盼,真的令人傷感呢!其實給學校自行彈性決策行半日,或是全日制,會否更合理?
小女是高中的IB,反而每天1.30pm 前下課,是很忙,下午卻有時間處理課程上的獨自進修和活動等,真的可以做點事了。

MrBeast  who moves my time   發表於 14-9-6 10:03

引用:Quote:chanwendy+發表於+14-9-1+15:03+我反

原帖由 little_yolky 於 14-09-01 發表
因為時間表係上午四小時, 睇一小時中文書, 一小時英文書/audio book, 一小時練琴, 一小時暑期作業/練習/寫 ...
小一就睇紅樓夢……俾我,開心死啦!

torunpoland  睇到第六章點算好?  發表於 14-9-23 12:35

annie40 發表於 14-9-6 09:33
回覆 scyauchris 的帖子

當年大部份小學是半日制,教育局話全日制是烏托邦,家長是半信半疑。轉制開始一個 ...
我唔知教育局定全日制既詳細情形, 但如果時間分配權係學校手上, 我覺得可以上晝教書, 下晝做功課或其它總之唔係教書時間填滿全日, 我覺得要大量填塞知識方針係家長逼學校逼出黎, 最神奇係學校會受家長壓力去催谷學生, 上一句我0係一位教師口中聽返黎, 當時我真係覺得好神奇

MrBeast  冇牙力  發表於 14-9-7 10:29
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

外國都是返全日制,不過人地真係平日無乜功課及假期係無功課做的,加上學校是好近屋企。鋼琴是計分的,不會好似香港咁樣變成次等。其實學習任何樂器都要投放大量時間學習,所謂培養興趣又准許小朋友不練習就不如唔好學,浪費小朋友時間及老師時間,以及比左小朋友錯誤的學習態度。

每天得24小時,我有時見佢在彈自己的歌仔超過15分鐘,我便會提示佢快些練好老師的歌。好彩女女學校沒有要求一體一藝。

隱約記得當年的理念是希望學生在學校內完成溫習和功課,回家后只有休息和玩樂。

IS的小學,大部份功課就是課堂內的工作紙,學習成果基本是很好,究竟本地學校和家長可否接受騰出下午的教學時間,改為做功課和溫習呢?

回覆:annie40 的帖子

我還希望每天都有體育課

annie40    發表於 14-9-7 13:55
scyauchris    發表於 14-9-7 13:05

引用:真心覺得樓主你的時間表策略對小孩子是不可

原帖由 cowmoon 於 14-09-02 發表

Absolutely agree.
楼主根本沒檢討过佢自己訂的時間表是否給囡囡easy to follow & reach the target,又不中途check 下個進度, 只着眼個女做不到佢心目中所訂的量,怪個6歲女不自律!

放長假,想小朋友每天定時看書做習作,應看幾多個chapter, pages 為標準,不是以時間來做準則。

練琴,以每首歌、scale 彈若干次為標準。

其實,樓主囡囡算乖,自动自覺看募;对於自己喜歡的圖工非常專注。相信樓主給予適當guidance, 囡囡在學業和興趣之間取得平衡

回覆:失敗了嗎!

放暑假前我都有想過訂下一個時間表,但後來覺得暑假應是休養生息時候,他跟時間表做人已跟足9、10個月,所以改為訂下大目標,例如上午練琴/大提琴(每天相間),時間不限但最少20分鐘,學懂自游式及達標25米,8月中前完成所有暑期功課等等。此外,看了我幾千元課外書(另加圖書館借書), 但每次買英文及中文書的數量要一樣。暑假完畢,以上全部做到,我已心滿意足!

阿女暑假的時間表是親子,溝通,關懷和一起玩樂,拒絕任何興趣班, 但求做佢like 既野, 呢D童年回憶, 係錢買唔到. 阿女剛小二

引用:Quote:茄子+發表於+14-9-1+17:07+佢講大話

原帖由 little_yolky 於 14-09-01 發表
吓, 原來練15-20分鐘就得, 我阿女個老師話一個鐘的, 我咪信佢囉。我阿女學咗成年都仲未考得級, 老師 ...
初級至四級都係最多半小時, 學琴都唔會學一個鐘啦, 再高級才學 45分鐘, 炒左個老師佢啦

教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。 (箴言22:6

茄子 發表於 14-9-1 20:48
我阿女都係未考級!我冇打算迫佢,打算學到第5級時才去考,慢慢來!希望佢有興趣繼續彈啦!
其實自己細個定 ...
同意呀!阿囡(剛升小一)的鋼琴老師都話唔使級級考,太浪費時間。阿囡學了就快兩年,玩咗一級校制音樂比賽,出年上半年度應該會玩二級比賽。但老師仍未打算要考級!佢既理據係首先打好基礎,現在好多小朋友可以好快考級,多數都係記譜而唔識睇譜,另外,我都看見有些小朋友聽到佢彈得好流暢,但一望手型就完全唔掂。老師話一定要識睇譜、拍子和手型好才可繼續考級彈落去。要小朋友不停練習之餘亦要令佢明白為何要不停練。我頭一年睇得好緊,囡囡亦感壓力。後來被老公阻止(因為次次我不停罵),我就可始只聽唔坐在旁邊,除非聽得出有問題(我係冇學琴的,但大部份上堂都會陪上堂,若有難度,老師會拍片俾我睇)。我以為我放手後囡囡會全冇進步,但老師話囡囡一直有進步的。老師曾提出,每次要考琴要揀兩首練,但要知道練一首歌都要半年(比賽歌),若媡兩首考試歌的話,根本冇乜時間學好基本技巧,而小朋友只識彈考試的歌,隨意俾首歌都未必自己彈得到,哪何來彈琴的樂趣呢?請樓主想清楚要小朋友學琴係出於應付學校考試拿CREDIT,還是想小朋友享受音樂,彈琴既樂趣呢?我聽完老師番話,我都唔會規定一定要小朋友考級(老師話5級以後才考都未遲,因為5級以後是考樂理)。不要將小朋友的興趣變成壓力,繼而變成一份工作,咁樣係會有違原意(這是老公常提醒我)。其實樓主小朋友已經好好,肯自己睇中文書(仲要係紅樓夢而唔係一啲現今作家小說),又自動自覺彈15分鐘,我阿囡要不停叫先去做。佢哋仲細,有困難未必識解決,通常會逃避。這時若父母在身邊協助解決便沒問題。
‹ 上一主題|下一主題