用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 讀完Law是否很難找Law Firm工作?
樓主: Ceci333
go

讀完Law是否很難找Law Firm工作? [複製鏈接]

lisinchi 發表於 14-12-11 10:12
七十年代

60s尾70s頭,純科學是較多人揀!
70s尾80s,engine多人揀!
90s,BBA related多人揀!

lisinchi 發表於 14-12-11 12:56
唔好成日都亂咁當邊個係邊個!
講人身攻擊,似乎你喜歡多啲!

請看 http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2955653&page=3&extra=#pid40076520

引用:+本帖最後由+bobbycheung+於+14-12-9+15:02

原帖由 bobbycheung 於 14-12-09 發表

律師另一個缺點係先天下之憂而憂, 時常要諗埋一切可能會 ...
道德矛盾唔止係律師的職業生涯之一,做醫生或者警察亦面對同樣問題,賊仔受傷求救,做醫生(或警察)的你,認為幫他係折墮嗎?

4eyesDad 發表於 14-12-14 11:12
道德矛盾唔止係律師的職業生涯之一,做醫生或者警察亦面對同樣問題,賊仔受傷求救,做醫生(或警察)的你,認 ...

賊仔如果己經被定罪及受緊刑, 醫佢都無咁折墮, 因為就算醫好佢都繼續要受刑.  如果定罪嘅, 作為醫生, 都無咁多證據去肯定佢有無做過. 另外, 就算醫好佢, 亦都未必便宜咗佢因為好返可能要受刑, 長期受刑有時仲慘過即刻死.

警察亦如是.

引用:Quote:4eyesDad+發表於+14-12-14+11:12+道

原帖由 bobbycheung 於 14-12-14 發表
賊仔如果己經被定罪及受緊刑, 醫佢都無咁折墮, 因為就算醫好佢都繼續要受刑.  如果未被定罪嘅, 作為醫生,  ...
決定賊仔有冇罪及受乜刑,係陪審團及法官的責任,唔係律師(醫生及警察)的責任,後者做乜,只要係工作範圍,唔應該算折墮。

ANChan59  Agree and well said.  發表於 14-12-14 13:58

4eyesDad 發表於 14-12-14 13:28
決定賊仔有冇罪及受乜刑,係陪審團及法官的責任,唔係律師(醫生及警察)的責任,後者做乜,只要係工作範圍, ...

講就係咁講, 但實際做起嚟又未必係依回事.  大家都知香港刑事案件. 基本上都係有放過無殺錯, 所以d律師好多時都捐窿捐罅揾疑點. 一有合理嘅疑點就甩得, 法官都無符. 你當然會話依d係律師嘅責任去盡量幫客人打甩單case, 但咁樣唔係等如咁做就唔折墮囉.  例如你個客死硬, 不過你諗到條橋幫佢打甩 on technicality. 你梗係要教佢嫁, 因為依個係你嘅責任, 但你話咁做折唔折墮, 我就覺得係折墮囉.  

引用:+本帖最後由+bobbycheung+於+14-12-14+21:1

原帖由 bobbycheung 於 14-12-14 發表
請問你見過幾多單刑事案件係你所講咁樣?

4eyesDad 發表於 14-12-15 17:04
請問你見過幾多單刑事案件係你所講咁樣?

你意思係捐窿捐罅揾疑點? 抑或係反覆不斷盤問d證人希望鋤散人地個case.
又請問你見過幾多單刑事案件個律師係真心覺得個犯係無罪?當然你會話判斷有無罪唔係律師的責任.但若你撫心自問, 你幫佢地打甩 d case嘅犯, 你是否真心相信佢地全部都係無辜?

引用:+本帖最後由+bobbycheung+於+14-12-15+21:1

原帖由 bobbycheung 於 14-12-15 發表
我的意思係,你親眼見到的「折墮」case有幾多個?

4eyesDad 發表於 14-12-15 21:21
我的意思係,你親眼見到的「折墮」case有幾多個?

你只需答我, 如果你撫心自問, 你幫佢地打甩 d case嘅犯, 有幾多個你係相信佢地係有做, 依個咪係答案囉. 我都想知你嘅答案.

引用:+本帖最後由+bobbycheung+於+14-12-15+22:4

原帖由 bobbycheung 於 14-12-15 發表
我未見過,你亦講唔出見過。靠估,不可靠。你千萬不可以盡信電視劇啊!
香港刑事案件係唔係「有放過無殺錯」? 我覺得唔係。香港地方法庭District Court的conviction rate 係平均90%以上。唔信?你應該親自去看看吧。

4eyesDad 發表於 14-12-15 23:43
我未見過,你亦講唔出見過。靠估,不可靠。你千萬不可以盡信電視劇啊!
香港刑事案件係唔係「有放過無殺錯 ...

你嘅意思係你做咁多case之中又或者你所講嘅"親眼見到的case"之中, 打甩嘅犯, 你都真心相信佢地全部都係無辜? 咁就真係恭喜你啦, 因為這樣真係比電視劇更戲劇化了.

警方唔係亂咁告, 都要有充分證據先告得, 如果當中有90%唔甩, 咁其他嗰10%甩嘅, 你覺得當中又有幾多真係無辜?   仲有你講嗰90%以上釘case之中, 其實有絕大部份都係認罪嘅case. 我地家吓講緊係律師
捐窿捐罅想打甩d case因而折墮, 唔係d犯折墮, 咁依d自己認罪case又點可以計埋落去呢?

我見2011年嘅記錄, 在 District Court, 有1,352人認罪, 經審訊後被定罪嘅就有278人, 經審訊後獲判無罪嘅就有127人, 即係
平均每3個人之中, 就大概釘2人(準確d嚟講係2.2人), 一個打甩, 你唔係真係話比我聽你真心相信咁多打甩嘅人, 佢地全部都係無辜卦?  其實嗰班經審訊後被定罪嘅犯人, 佢地嘅律師咪又係已經出盡飲奶力捐窿捐罅咁希望幫佢地打甩, 只不過 d case真係無藥可救罷了.

我唔係話告親嘅人都有罪, 不過有做過但打甩嘅人遠遠超過無
做過但被控告嘅人.

老實講, 我唔係睇
電視劇睇返嚟嘅.  只不過我只經脫離依行20年, 所以你問我親眼見到的「折墮」case有幾多單, 我真係答你唔到.  我又唔想亂叫水, 所以先叫你問返自己.  

我只係講自已嘅觀點, 我亦都無意中傷或詛咒D律師, 因為仲有好多係好朋友.  係唔係折墮, 每人都有自已嘅睇法. 我話係, 亦都可能有好多人覺得無問題, 甚至有d可能認為係申將正義. 我原意係叫我個女唔好讀法律, 但家吓睇嚟佢都未必聽我枝笛.  

我劈炮因為我最怕同人拗 (衰在有時又控制唔到自己). 所以我之前先話"其實最弊係律師有慣性嘜野都拗, 仲要係咬死唔放嗰隻, 好煩!"  這點你同意吧?

引用:+本帖最後由+bobbycheung+於+14-12-16+09:1

原帖由 bobbycheung 於 14-12-16 發表
噢,原來你以前係做刑事律師呢行,重係離開咗20多年的資深人士,失敬!失敬!
話返轉頭,我見識少,其他家長亦可能同樣未有見過你所說的"折墮"個案,所以我才問你,希望你唔介意,講出你見到幾多件"折墮"案件。但是,你不停迴避,不停反問我"信唔信佢地冇罪"!我信乜同"事實"冇一定關係啊!
究竟你見過幾多件"折墮"案件?
話時話,不如你講吓,你以前做刑事律師時,有冇人迫你做"折墮"的事?
作個比喻,做老師的,會唔會由於可能永遠有部分學生肥佬而放棄教育工作?
你的千金唔聽你話,決定讀法律,你應該慶幸有個有獨立思想的兒女啊,況且,佢將來可以"為民服務",去做政府律師,做原告人,而唔係做被告人旳律師!另外,除了刑事律師,還有很多其他工作啊!

今日 (或者最遲明天) 將會有單重重大案件宣判。係咪折x, 大家心中有數!

4eyesDad 發表於 14-12-16 10:50
噢,原來你以前係做刑事律師呢行,重係離開咗20多年的資深人士,失敬!失敬!
話返轉頭,我見識少,其他家 ...

唔駛吋我. 我話比你聽我以前係依行只係想話比你聽我除咗睇電視劇之外, 都對依行有些少認識啫.  你話我不停迴避, 咁我叫你撫心自問, 你幫佢地打甩 d case嘅犯, 你是否真心相信佢地全部都係無辜? 咁簡單嘅問題你都唔敢答我.  就算我話比你聽我做過嘅「折墮」case有X單, 你都會唔信我, challenge我嫁啦.  倒不如你嘗試吓真心想吓及問吓自已, 你是否真心相信所有打甩嘅犯都係無辜仲好過啦? 就算你答我話你相信佢地真係全部都係無辜, 都無問題架.   

你問我有冇人迫我做"折墮"的事?咁就真係無人揸支槍指住我個頭迫我做. 但揾食嘅野亦都唔容許你慢慢揀case嚟做.  事實係有得做都lur
飯應啦.  你接得單case, 梗係受人錢財, 替人消災, 梗係要盡量諗掂點幫佢打甩架啦,  唔通放軟手腳, 替天行道呀?

好似 raymonds 講單case, 你估d律師係唔係只present番d客講嘅野出嚟, 抑或係捐窿捐罅去度橋希望打甩單 case? 我想話律師咁做已經係折墮, 如果比佢打甩就更加係"好折墮"

你覺得做律師係申將正義, 係好事, 無問題架. 因為每人都有自已嘅睇法. 我覺得做埋依d野係折墮, 寧願唔做, 亦都係我嘅睇法.

不過我唔想拗啦, 拗得多, 傷和氣. 大家自己諗把啦.

我叫個女唔好讀法律, 都有其他d原因. 最終都係由佢自已決定, 我無異意.

引用:+本帖最後由+bobbycheung+於+14-12-16+13:3

原帖由 bobbycheung 於 14-12-16 發表
我唔係食你個行飯的人,沒有你的經驗。既然你講到人在江湖,身不由己,我亦唔會咁天真,相信所有刑事律師係天使。反而,我認識的律師朋友中,最大的問題,唔係做過折墮的事(well, to the best of my knowledge),而係嫁唔去!So, it is probably more important to train your daughter to be a marketable wife rather than an employable lawyer.

4eyesDad 發表於 14-12-16 14:10
我唔係食你個行飯的人,沒有你的經驗。既然你講到人在江湖,身不由己,我亦唔會咁天真,相信所有刑事律師係 ...
嗱, 你講起依個嫁唔嫁得出嘅問題, 我又有野講啦. 你做得 divorce case 多就知, 有時真係唔嫁好過嫁. 睇得多比我嘅經驗係, 唔好對婚姻抱十分高嘅期望, 有時期望越高, 分手時就越痛苦. 事實係有d離婚夫婦代對方仲衰過係殺父仇人. 結婚只適宜用平常心, 唔好當做神話故事. 不過講落, 都發覺自己嘅想法可能有d變態. 至於我個女, 係唔係marketable就要睇到時有邊個唔好彩啦. 不過我肯定train佢老公做forgiving husband, 遠比train佢做bearable wife容易及實際好多..
‹ 上一主題|下一主題