用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 剛收到陳守仁waiting list有位!苦惱~陳守仁or舊油天? ...
樓主: 王子雞
go

剛收到陳守仁waiting list有位!苦惱~陳守仁or舊油天? [複製鏈接]

回覆:剛收到陳守仁waiting list有位!苦惱~陳守仁or舊油天

校舍環境你考唔考慮?TSL就好D。
又會唔會以後只集中資源在新油天,舊油天會式微。

Kamei

要比較升中, 就等陳守仁同舊油天比啦! (樓主問舊油天)

舊油天
http://www.ymtcps.edu.hk/website/singlepage/index?channel_id=638

陳守仁
http://www.plkctslps.edu.hk/students-student_sspa-2012-2014.php

陳守仁因係直資, 學生來自不同地區, 所以派位好散, 有D家長會誇網去返自己屋企果個網。另外顏保鈴因有法文讀, 所以好多NON CHINESE STUDENTS都會鐘意入返果度, 陳守仁每級大約20-22%係NCS。

回覆:剛收到陳守仁waiting list有位!苦惱~陳守仁or舊油天

你是教徒嗎?如是,祈禱求主帶引。多數人有弟妹會揀油天,有朋友數年前也是,結果细嘅中途跳船,只因覺得學校太分分計較,接受不了。不過我估好多人如遇你此情况,無論揀咩之後又會後悔。所以最好跟主帶引。

兩間都好,就選一間你覺得你心儀多d的。吾使想到影響一生甘大件事,做父母都係best efforts,無比自己太大壓力。

醒目開學勳章

真心好羨慕你.....

其實呢兩間真係唔難揀. 你問自已, 想要傳統定國際? 油天不用解釋,係人都知傳統教學. 陳守仁有人話係平民版國際學校. 你知唔知想讀一間國際學校學費要幾錢? 你又知唔知陳守仁學費係十分平靚正? 真正做到庶渣價錢, 卻可提供燒鵝脾味道的國際教育.都係果句,想要傳統,揀油天唔會錯, 想要讀國際學校,就揀陳守仁.咁樣唔會容易令你下決定???

俾我投票: 陳守仁

引用:其實呢兩間真係唔難揀.+你問自已,+想要傳統

原帖由 saintbernard888 於 14-08-25 發表
其實呢兩間真係唔難揀. 你問自已, 想要傳統定國際? 油天不用解釋,係人都知傳統教學. 陳守仁有人話係平民版 ...
Agree !!

回覆:剛收到陳守仁waiting list有位!苦惱~陳守仁or舊油天?

其實就因為教學方法極度不同,有D小朋友兩樣都受,所以真是難揀㗎!樓主可以找個用家,私底下和用家談談,可能話找到答案。

如果俾我揀, 一定係陳守仁,  
我希望自己小朋友能 擴闊 視野, 語言環境好 , 好多運動又可以 參與,仲 有機會學多一種語言. 陳的 學費 真係好抵。

我自己想 升中是六年後的事,話唔定到時政策又改 , 最緊要我小朋友讀得開心又學到野,

當然  以上 係我自己諗法,  其實 最緊要家長知自己心目中要d乜野!

引用:Quote:Ericalaw1026+發表於+14-8-25+13:23+

回覆:Mag7991 的帖子

H
J

其實有冇問下小朋友, 自己中意邊間呢?

maggiejane 發表於 14-8-25 16:38
其實有冇問下小朋友, 自己中意邊間呢?

I got a friend which has the same case with you that choose from these two school two years ago!!
He finally chose TSL and give up old yaumatei catholic but he said he was regret as TSL is not as happy as he thought !! TSL becomes more academic.
So if you focus on happy school or not !! I think is more or less the same stressful.

回覆:Mag7991 的帖子

唔好諗住在學校學運動和音樂,因為要抽籤,如果唔lucky,根本就Join 唔到d課外活動,話就就成百幾樣課外活動,但我幫阿仔擇的全都冇位,但另一個同學lucky 的,2個熱門的都中,老師重話人多冇辦法,出去學重好!😡
至於語境,其實同學之間都是用廣東話,好睇你小朋友,我仔唔會同d外籍小朋友玩,有d老師講的英文好HK style, 所以唔好住乜科目都講英文好,講得好得就話姐,講到咁HK style我寧願他們講返中文。小一的英文好淺,我仔寫的英文好唔得,英文又冇作文/作句,d字好多都唔識串,寫句英文d gammer 也唔ok的,所以唔好諗住入到去小朋友就得,好似我呢d冇時間帶他出去學嘢,乜都冇學,學業或體育音樂唔特出的咪做隱形人,d叻的小朋友老師會擇他們玩運動Tim, 所以入得呢類學校,一就小朋友好叻,會更叻,唔叻的小朋友要靠家長的投資和栽培!所以我唔覺得TSL 好好,只是ok, 你要開心快樂有的,只靠學校,我覺得成績冇可能同出面d學校比,小一真是超hea, 所以小二開始我都要谷下小朋友

在academic level TSL 對大多數小朋友不可以說是低, 但不太重抄寫的模式就有人Like ( eg 我), 有人覺得驚底弱.  入TSL 我估不全為academic level ,否則會去左SFA, APS,  

入TSL 好多時是想小朋友全面D, work hard 之餘都要是 play hard 個D.  我識好多高年級興趣多多, 又sport 又music, 都入左band 1 AB 中學.  個人覺得小學生活是豐富的.  

不知TSL 家長有否同感.

回覆:LHKHMum 的帖子

去過兩次學校旅行, 見到囝囝的同學大部份溝通都是用英語,P2開始應該是深的,但不是催谷形。
反而感覺近年學校加强中文training.

LHKHMum 發表於 14-8-25 17:55
唔好諗住在學校學運動和音樂,因為要抽籤,如果唔lucky,根本就Join 唔到d課外活動,話就就成百幾樣課外活動 ...
又唔係呵, 我見我個咩都想玩, P1 P2 都抽到佢心儀的, 又不用錢.  又有好多野可以join, 如果住得近仲好.

其實幾多成績好的人只靠學校 ?  名校非名校都旨意家長搞多啦.   

我覺得TSL 的語境算自然, 好多小朋友好習慣轉 channel.

引用:在academic+level+TSL+對大多數小朋友不可

原帖由 HaYi 於 14-08-25 發表
在academic level TSL 對大多數小朋友不可以說是低, 但不太重抄寫的模式就有人Like ( eg 我), 有人覺得驚底 ...

我都非常贊同你的說法,又要玩得又要 學到野。

語言環境其實真係唔錯, 起碼日日要講,至於 grammar, 呢d去到中小高小 陸續有來 , 吸唔吸收到就好睇小朋友啦,根本唔需要急, 起碼小朋友見 到其他國籍的人 都夠膽講。
而我個小朋友同 學玩時約70%英文30%中文。 我反而係擔心他的中文科..。
課外活動他年年都抽到他想要的, 天文學會, 劍擊,板球,…… 可能他好彩。
其實我想講 ,如果家長一條心想要成績好, 就去一些出名專注讀書的學校, 咁樣可能實際d, 因為高小都好忙

‹ 上一主題|下一主題