用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 剛收到陳守仁waiting list有位!苦惱~陳守仁or舊油天? ...
樓主: 王子雞
go

剛收到陳守仁waiting list有位!苦惱~陳守仁or舊油天? [複製鏈接]

其實邊間學校啱,好睇家長的要求和最終小朋友夾唔夾間學校。有些家長覺得xxx好,又些覺得xxx不好,可能根本只是錯配與匹配之分,用家錯配了就當然說不好啦,用家選對了當然說好... 所以在這兒好難給出一個最適合的答案,只有作為小朋友的父母、最了解小朋友的人或者小朋友自己能夠作出最適合的選擇。

回覆:剛收到陳守仁waiting list有位!苦惱~陳守仁or舊油天

强烈建議樓主除左呢個post外仲要爬吓舊文,先能夠對兩間學校有更深認識,兩間學校嘅重點好唔同。  除此以外,仲要清楚知道自己嘅想法,究竟小朋友嘅academic定係personal development更重要,否則,就會做成家長祈望同實際情況有出入,即係錯配。

樓主一定係好後悔上左黎呢度問,各個家長你一言我一語,有人話呢間好,又有人話果間好,問完仲難揀,其實人係貪心既,想一得二,點揀都係會後悔,因為你根本唔知自己有冇揀對,心裡會成日凝住自己好似揀錯,早知揀另一間。

親子童讀樂

回覆:剛收到陳守仁waiting list有位!苦惱~陳守仁or舊油天?

冇細佬妹,我會選陳守仁,語境一流

引用:樓主一定係好後悔上左黎呢度問,各個家長你

原帖由 se6b03 於 14-08-26 發表
樓主一定係好後悔上左黎呢度問,各個家長你一言我一語,有人話呢間好,又有人話果間好,問完仲難揀,其實人 ...
全中,正如我一樣,好想個囡讀國際學校,但老公反對,最後决定讀私小,我都希望冇選擇錯誤

回覆:shirleen 的帖子

你而家揀果間同國際學校差不多,你陽奉陰違!

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

引用:你而家揀果間同國際學校差不多,你陽奉陰違

原帖由 virgokaren 於 14-08-26 發表
你而家揀果間同國際學校差不多,你陽奉陰違!
我都知,所以我都接受了,而我囡又好似好like Ms Long, 对佢印象深刻,will you attend 9月1曰 orientation day ?

我個小朋友8月29日中午收到通知有份, 我諗都無諗就飛去登記.

回覆 toeele 的帖子

TSL? Congrats congrats....

津校課程跟教署個套,預了學校做主導,不用錢和派位好,如果想彈性課程,多些資源,較好語境,家長做主導,就要直資。

引用:如題!苦惱!

原帖由 王子雞 於 14-08-25 發表
如題!苦惱!
of course TSL!

‹ 上一主題|下一主題