用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 4.5歲初學小提琴,真心想問上幾多堂先會教拉琴? ...
樓主: Elmo_MaMa
go

4.5歲初學小提琴,真心想問上幾多堂先會教拉琴? [複製鏈接]

個個老師教法唔同, 你覺得佢唔夾你就轉老師啦

同左琴行講唔想上堂齋教樂理,琴行話會同導師講,叫我睇多一堂,希望下堂有改善.

如果都係咁,我會要求琴行轉老師.我預左呢個月學費已倒出去.
你不是唯一,但你是獨特!

引用:我係你就唔會跟佢學。 老師自己琴都唔帶,

原帖由 NewSnoopy 於 14-08-26 發表
我係你就唔會跟佢學。

老師自己琴都唔帶,咁上咩堂?
actually我朋友話教strings係唔使帶琴去上堂,好似教鋼琴都唔使2部琴一樣。

miss321 發表於 14-8-30 00:39
actually我朋友話教strings係唔使帶琴去上堂,好似教鋼琴都唔使2部琴一樣。

...

教鋼琴沒有兩部琴,但我囡的老師好多時會同囡一齊彈,佢彈高8度。一隻小提琴,要示範遞來遞去也夠浪費時間。所以如果老師想在教學時示範,一定會自己帶琴的,而且還可以齊奏呢。

我見過我朋友個仔學CELLO,老師都有帶私家CELLO上門教,不過我無問係唔係因係小朋友要比賽,老師先拎琴同佢夾,好有可能只係我見到果堂先有拎琴
你不是唯一,但你是獨特!

miss321 發表於 14-8-30 00:39

...
啱, 我女幾個提琴老師, 有D無帶琴, 有D有帶琴, 無帶琴果個最貴, 學得最多野都係呢個階段, 有個價錢同名聲都緊次於呢個, 有琴係身, 因為去佢琴室, 可以同阿仔一齊拉, 又係另一番體驗... 都學到好多野, 所以各有各教法, 如果不認同既話, 有無琴都無用, 無琴一齊拉唔代表咩, 有琴一齊拉, 亦都唔見得一定好, 最緊要老師有料...

‹ 上一主題|下一主題