用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 優才的旺角初小校舍
go

優才的旺角初小校舍 [複製鏈接]

校外環境較雜, 空氣差, 校內活動範圍小, 請教用家你們的小孩在這裡上學有沒有問題 (如感到很嘈吵, 或鼻敏感之類)?  上學放學安排得好嗎?  校車路線範圍又是否足夠?   
   0    0    0    0

引用:+本帖最後由+llkllkllk+於+14-8-18+10:25+

原帖由 llkllkllk 於 14-08-18 發表

校外環境較雜, 空氣差, 校內活動範圍小, 請教用家你們的小 ...

孩子剛在旺角校完成三年初小校園生活,身心發展皆健康。

不過因為小班及旺角校只有G1-G3,所以人數少而校車路線及覆蓋一定有所不足。

llkllkllk  請問初小階段谷唔谷?  發表於 14-8-18 16:12

回覆:llkllkllk 的帖子

我個人認為唔谷,功課量也適中,通常在家四十分鐘內完成功課,有時孩子在校已完成部份甚至全部當天功課。

放學後有頗多自由時間閱讀、運動及參加各式興趣活動。

引用:我個人認為唔谷,功課量也適中,通常在家四

原帖由 huba 於 14-08-18 發表
我個人認為唔谷,功課量也適中,通常在家四十分鐘內完成功課,有時孩子在校已完成部份甚至全部當天功課。

...
請問優才課程有冇教快,又或者會唔會深啲?

引用:Quote:原帖由+huba+於+14-08-18+發表我個人

原帖由 cutietoby 於 14-08-18 發表
請問優才課程有冇教快,又或者會唔會深啲?
數學教快半年,則二年上學期用二年下學期書,其它科目不覺得教得特別深。

回覆:優才的旺角初小校舍

普通話也有教快,一年級用一至二年級書,二年級用三至四年級書,三年級用五至六年級書。有些同學仔一年級唔習慣,但二年級好似大家都冇大問題,仲有好多人頭五名😊

YY Mom :-D

llkllkllk 發表於 14-8-18 10:23
校外環境較雜, 空氣差, 校內活動範圍小, 請教用家你們的小孩在這裡上學有沒有問題 (如感到很嘈吵, 或鼻敏感 ...
1. 校外環境較雜這個是真的,附近都幾多自由行旅遊巴停泊,以前都試過有人走入學校大堂涼冷氣。所以學校而家要問清楚,肯定不是白撞才可進入學校,保安都算幾好。
另外返學放學時間門外都應該只淮校巴停泊。學生上落校巴都相當安全

2. 空氣差
呢個真係好主觀,我有鼻敏感在旺角都無問題,而且優才個位空氣都算幾好。晚上何文田小巴站個邊係相對比較差的時間。
呢個最好自己親身體驗。

3. 校內活動範圍小
以前志潔小學是一至六年級,而家優才得一至三年級,仲有個天台花園,人同活動範圍比例肯定係算多的。

4. 嘈吵
我的小朋友連學校正門對面起樓都聽唔到。打John到唔知。觀課都唔覺環境嘈。

5. 校車路線範圍呢樣我真係比唔到意見。

回覆:ngkf 的帖子

謝謝!

回覆:優才的旺角初小校舍

請問優才初小是否行雙班主任制,是Net做班主任嗎? 主要教學語言係英文定廣東話? 幾時開始普教中呢?

引用:我個人認為唔谷,功課量也適中,通常在家四

原帖由 huba 於 14-08-18 發表

...
呢樣的確唔錯,小朋友放學後不是只有功課+溫書,玩同睇書的時間也多D.

回覆:carka 的帖子

沒有雙班主任制,小二開始普教中, 小三有net 做班主任
小朋友响旺角校舍非常開心,因為唔多人,他們三級也全部都認識!三年級大哥哥會照顧小一生!其實這安排我很滿意!

引用:沒有雙班主任制,小二開始普教中,+小三有n

原帖由 ayvicki 於 14-11-25 發表
沒有雙班主任制,小二開始普教中, 小三有net 做班主任
小朋友响旺角校舍非常開心,因為唔多人,他們三級也 ...
係呀,因為係小班,一個班主任己夠,其實旺角校舍幾好,沒有想象中嘈雜,入到去都好安靜,三個年級的小朋友常一起玩,感覺好親切。

khkyuen  同意,需要自己去觀察過才知道啲...  發表於 15-7-19 13:22

請問小一主要是否以廣東話受教? 教英文科的是否NET? thx!
‹ 上一主題|下一主題