用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港華人基督教聯會真道書院 真道的教育理念,是否不太適合考DSE呢? ...
go

真道的教育理念,是否不太適合考DSE呢? [複製鏈接]

引用:他的通識是不錯,不過其他科就好似差d。理

原帖由 MayBride 於 14-08-04 發表
他的通識是不錯,不過其他科就好似差d。理念好,不過都要考慮現實的問題,就是DSE 後上大學的機率。所以有 ...
我女兒9月先入讀,之前觀好多次課後對學校有信心。至於入大學率,DSE後點,我會留待女兒自己安排。到高中重要我幫佢諗的話,我會覺得自己好失敗。講返真道,我觀察所知,數理係教概念多過操練,eg小一開始科學堂全部做實驗,對理科底子可以扎得穩。中文我睇過課文,好早開始教欣賞,點樣欣賞,而課本用中學江蘇教育出版社課本,抽取合適教材改做繁體去教,字句優美。我有聽聞小三已經有能力欣賞文言文。至於英文,用外國課本,我見到有一缐名校都用呢套,唔係要同人地比較,只係欣賞課文內容並非港式重複抄寫背,更有趣。另外,有其他學科引導學生判斷事物,呢方面我認為不論DSE 定IB,作為一個人,係應該培養嘅。成績方面,學校始終比較新,我相信只要我屋企家教同學校理念係夾嘅,即使我女成績唔好,都可以帶住正面態度去發展自己所長,喺社會擔當一個角色。

引用:Quote:ozoz+發表於+14-8-5+00:32+我女兒9月

原帖由 little_yolky 於 14-08-05 發表
我囡囡入到2nd in, 好緊張, 要見埋家長, 點解仲緊張過見工!如果幸運入到真道, 唯一既缺點係我要延期至最早 ...
我即刻研究佢個學費減免計畫,touchwood 的話即申請

little_yolky    發表於 14-8-5 14:57

引用:多謝你們的意見,說得對,10年後都唔知發生

原帖由 MayBride 於 14-08-06 發表
多謝你們的意見,說得對,10年後都唔知發生咩事。囝囝有幸 second in, 所以依家係咁爬文,了解多d真道。

...
上年經驗,有offer的話,大約2-4月有觀課,有幾日,每日幾節,我去咗好多節,另外問有小朋友讀真道嘅朋友,朋友嘅朋友,了解更加多,佢地好好,比d課文,功課等等我睇下。了解過後,知道並非hea住讀,放心晒,其他offer全部推咗,因為站在女兒學習利益為大前題,呢間最合適。真道始終新,比較小參考例子,而且課程教法同傳統有唔同,真係要了解清楚同我家教好配合,我先先至比女兒入讀,否則,我比佢去d佰年傳統學校好過啦,乾手淨腳,唔駛比d 3姑6婆,親戚街坊,狂問呢間咩東東,咁遠點返學,做乜唔讀xyzxyXyz , bili bala,答到口水乾。希望真係無選錯

引用:Quote:ozoz+發表於+14-8-6+09:15+上年經驗,

原帖由 little_yolky 於 14-08-06 發表
我想問下佢哋教學模式同我哋細個年代唔一樣, 你預計點樣可以協助小朋友學習? 可能真係唔多識教喎, 係咪?

...
好長篇,我呢度唔寫咁多,而且到觀課後重有時間慢慢爬。之前有家長呢度開po請教真道課程,我亦有開po問過關於英文問題,你可以參考下。

引用:回覆+ozoz+的帖子 無錯!啲三姑六婆、舊思

原帖由 Pertra 於 14-08-18 發表
回覆 ozoz 的帖子

無錯!啲三姑六婆、舊思想的祖父母、上一代的親友巴口是最恐怖!他們又八掛! ...
D 3姑6婆我就唔會理,只會顧及祖父母感受,因為呢個會影響我女女對學校睇法。我明白祖父母愛孫心切,亦係全心為孫女好,呢方面我有花d功夫,例如因為我爸爸係超左派人上,我同我爸爸講呢間學校用國內中文書,教育佢愛孫學習中國文化,至於同我媽媽講就另一方式,我媽媽係希望孫女去外國時要接到,我話佢知將來可以選擇IB,外國學校可以接到𠺢,佢2老雖然未係太熟悉真道呢個名字,起碼都算係滿意,樂意比愛孫入讀,唔會有d負面批評或者個樣有不滿而令我女女唔喜歡真道。

‹ 上一主題|下一主題