用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 邊間私小升小二跳船能力最強?
樓主: sissysze
go

邊間私小升小二跳船能力最強?   [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jane1983 發表於 14-8-7 12:55
其實點解教得深就係好?龍校有自己pacing,總之最終中學畢業個end product你滿意就得。

谷行個女,搞甘多 ...
會唔會係小朋友自己得唔到滿足感呢?所以要轉校呢?
之前聽一位MCS家長分享 (女女已升中學部),學校守舊,一路都無搞資優,亦無同相關機構有合作/聯繫,到佢地想搵學校支援,高層竟然話:乜我地學校有資優生架咩?!

所以,純個人估計,叻女入到MCS,支援應該接近零,但聽聞呢兩年叫做好dd

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

sissysze 發表於 14-8-7 13:29
咪係,今年db 聽聞都有個小一要留班
我都見到今屆家長分享此事,並大讚學校有人情味!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jane1983 發表於 14-8-7 18:45
回覆 小曳人 的帖子

但間學校係點,啱吾啱自己小朋友呢d嘢,應該係插班前已經研究透切...吾係佢點知心儀果 ...
未必知,有機會家長以為係適合嘅,但用家用過先知唔啱~呢d嘢好個人...

而且,好多時越係出名嘅學校,越係難了解,因為個個都覺得"你知咁多仲乜?無你想像咁好,你都搶住嚟讀架啦!"
就算係用家家長都未必俾到你想聽嘅意見,甚至會係:唔好有咁嘅期望!

我作為一個要跳船嘅家長,呢樣係我嘅憂慮同所遇到嘅難題,當然我唔可能幫上面個case嘅事主發言,但無人知將來係點,話唔定過兩年到我要轉返原校... 見步行步~

講返MCS,我識嗰位女孩子,有其他直資學校收佢跳班,但最終佢太愛學校,決定留响原校!其實大大下,家長好難幫孩子作決定,特別係嗰班叻仔叻女,佢地好有主見架!

mimics218  恭喜 !  發表於 14-8-8 08:48
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jane1983 發表於 14-8-7 20:41
回覆 小曳人 的帖子

你要跳,都要快手,最怕亞哥到時吾捨得好同學。
的確係!佢嘅情意發展係我比較關心嘅一樣嘢,比學業成績更為重要!

Jane1983  全人發展,一樣都不能少   發表於 14-8-7 21:05
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

其實每個家庭,每個小朋友嘅情況都唔一樣

我個人唔怕俾d小朋友去面對中一派位,因為係你就係你嘅,每個人有自己嘅路,就好似哥哥幫細佬,都係幫到小學,中學都要靠佢自己!
但無疑SFA俾到嘅嘢可能其他學校未必俾到,無話邊樣好d,只有你想要邊樣
如果我揀得"一間唔差過SFA嘅小學+帶埋細佬"呢樣嘢,我已經無咩選擇

一位小學校長親友曾經同我講過:放膽去試,唔試過點知啱唔啱?!

呢大半年嚟學校為阿仔做嘅小事,對我地嚟講係意料之外!我地全家都好感激SFA俾機會我地 (provide that 佢考直私小一得一個offer)... 好多謝註校教育心理學家呢大半年嘅照顧/安排!

現時,小心調適心態,預備應付嚟緊嘅新挑戰!

saintbernard888    發表於 14-8-8 16:47
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

KikiDaddy 發表於 14-8-8 10:41
回覆 longlokma 的帖子

Why are you so against SFA? As a SFA student's parent, I really feel offensiv ...

有好多人唔認同某校某d嘢,變成呢間學校係d有問題嘅家長先會俾小朋友去讀
但其實每間學校對唔同嘅人都有優點同缺點,只不過當你手上只得有限嘅選擇時,點去取決
懂得欣賞,係一種福氣!

Jane1983    發表於 14-8-8 18:13
handh  Agree!  發表於 14-8-8 17:02
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

longlokma 發表於 14-8-8 18:36
[size=15.555556297302246px]说什麼入到就一定是叻仔叻女云云,莫非入面各级考第尾的也全是天才?
不如換轉咁講,通過到個筆試,佢地都有一定嘅水平至於天才,就當然係萬中無一啦,咁又點會咁易揾到一個半個呢?

有時話小朋友好叻,唔等於讚佢地係天才,但小小年紀,搞得掂得筆試... 都幾叻架!唔係咩?!
就好似如果小朋友面試表現好,得到好幾個offer,我地都會讚佢叻,唔係咩?!

更重要嘅係,每個人有佢嘅專長、特性,佢响A校讀唔掂,唔等於佢唔叻,佢去到B校一樣可以如魚得水

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

longlokma 發表於 14-8-8 21:25
我说的当然有我的理由,我已經说明过,若你不同意,或有其他意見,欢迎分享。

假如我说香港有不少贪心的人 ...
其實每個人都有自己對唔同事物嘅見解有時可以去到"偏見"嘅地步,正如每次我講沙田某直資d學生點無規矩、唔尊敬老師等,總有fans圍攻
我諗我明白多咗佢地家長感受

有次去中學嗰邊8,我見到一個令我失笑嘅事,就係當你發表你嘅見解時,可能唔知道嗰位SFA家長同時亦將會係LS家長 (細仔有運行,抽到),最終嗰位家長應該好嬲..
我心諗:如果你知佢係LS家長,會唔會手下留情少少呢?

我講呢件事並無惡意,只想講凡事唔係絕對,不過我都好明白,如果有咗偏見真係好難改,而我會繼續見到橙色PE衫就彈到老遠,如果興趣班遇到,會同d仔轉時間/地方
特別係人老咗,你唔駛望我會改!
哈哈~

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

yuenkw 發表於 14-8-9 17:28
哈哈,如果呀仔有幸派入呢間神津,我相信我都可以“有權”唔明點解 d 人會辛辛苦苦考 APS、KTS、SFA 等私校 ...
的確係!
我相信跳船呢件事本身印証咗一樣嘢:無運行唔緊要,有料加努力,總會達成願望!
就算小學唔轉走,呢3間私小出嚟嘅畢業生,都受各名英中歡迎,佢地嘅底子都好好!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

longlokma 發表於 14-8-9 17:54
就算插班收,不是也要有運氣?
其他考生不见得就能力較差。
我比較阿Q,隨緣如果係抽獎嘅,叫運氣
如果係被選嘅,叫緣份

就好似之前小一嗰輪,考唔到,可以話技不如人
又可以話同某某校無緣份,我地落選,唔係能力較差
so, 同一道理,插班落選嘅,亦唔係能力較差
當然,校長有佢自己嘅要求

但阿Q嘅我,用個比較簡單嘅方式生存
努力付出,終有成果
成果唔對於可以插班,但起碼底子好,中學亦唔會太差掛....

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

bubuG 發表於 14-8-9 18:06
小曳人,你入到神津就要戒咗呢D私小既「氣焰」。底子好好?冇人考第尾㗎?私小考第尾果個底子都好好㗎!:ha ...
對唔住我發覺我成日講嘢人地會睇到其他意思.....

以我所知,以往SFA 入唔到英中嘅學生,就當係band 2生啦,佢地都可以响學校考得好前
而有位上智嘅畢業生同我分享,佢地old girls好鍾意送d女去SFA,因為SFA嘅學生上到上智,係好明顯地讀得輕鬆

當然,我知道轉咗校長之後,情況仲未浮現,其實...SFA係淺咗架喇!

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題