用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小一嘅小朋友數學程度
樓主: nayeliyan
go

升小一嘅小朋友數學程度   [複製鏈接]

longlokma 發表於 14-8-4 17:34
奥数主要是運用理解力,同時也要熟悉某些特定解难技巧才会玩得好,真是要喜歡数学及自身能力已超越一般常規 ...
一位數老師之前同我說初初O數是比數叻的學生學。不過e加好似大眾化左,仲有人同我講可操卷

2boba 發表於 14-8-5 00:40
如只計升小一小朋友,奧數比珠算更不建議學習!
我也不建議學但建議參加華夏杯

bbq2008 發表於 14-8-11 11:06
回覆 Olympian 的帖子

我贊成你的講法,因為我知道有一些小朋友,未上小學前已經懂得乘數,到了小學老師上 ...
身邊有fd入到超前小學,父母為了確保小一順利,放是已將小一課程完全備課,換句話即是超左兩年,但個小孩e加又好有自信,究竟是好還是壞,真有d gray

bbforever 發表於 14-8-12 10:39
上年有一女校小一叩門時已考☆+☆+☆=18,求☆=?
如果2+x=5,x=?,我想好多小朋友識,不過換咗雙位可能對 ...

Lei d 是小一程度,叩門幾個位學校要挑選精英無可厚非,但如家長覺得k3應該識係正常,情況就不正常。
當然我也知一些名幼都會教到小一程度,不過都不是所有kg 會

yeeyeey2k 發表於 14-8-12 16:00
強行去令小朋友超前,似乎有啲難為個小朋友。小朋友有興趣而自己又想去學果啲,可以俾佢學,或者好多父母好 ...
同意,和好多時這班小孩基本概念不是完全明白,只是靠死記些patterns 和steps.  但點都好,他們肯努力讀書點都好過中日無所事事,打機看tv. 比我就唔會超前,balance 便好
‹ 上一主題|下一主題