用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 响呢個殘酷遊戲中大家一共寫咗幾多封求位/叩門信比學校 ...
go

响呢個殘酷遊戲中大家一共寫咗幾多封求位/叩門信比學校呢? [複製鏈接]

回望這一年,响呢個殘酷遊戲中,大家一共寫咗幾多封求位/叩門信比學校呢?我真的累了!
   1    0    0    0

我都寫了多封.  但真誠, 內容實在的話是有用的.

不太在乎多D就好D.

我仍在努力中,攰但我唔敢放棄,希望大家努力唔會白費,九月一齊入到心儀學校

我會咁諗, 如果一間學校唔係按"既有標準"去收生, 而係因為你寫得多求位信就收你, 咁日後會唔會有家長寫多幾封"求分信", 咁學校就會幫個小朋友係成績上加分?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

其實應該係親筆寫定係電腦印好D呢?

引用:其實應該係親筆寫定係電腦印好D呢?

原帖由 kakanono 於 14-07-31 發表
我電腦炸,我手字都幾肉酸

寫多左, 只會贏, 唔會輸, 頂多係無分別, 咁都要唸?
若手字唔好, 用電腦啦
誠意係看你寫的內容
校長一日看百封信, 係咪罐頭信幾秒就睇得出

求位信未必能加分, 但會幫你在同分的人當中脫穎而出
我第一封是罐頭信, 之後係全無音訊

但之後我寫每封信都會先細閱學校的發展報告, 校評報告, 財務報告, 後才用自己的文筆寫, 之後效用才較顯著

東抄西抄出來的信, 唔好話校長, 我一眼就看得出
這是我的經驗

有朋友舊年6-8月寄咗10封八封信俾校長,佢地好用心寫架,之後小一仲久唔久有update俾校長,到呢刻要升小二喇,依然音訊全無

其實,啲校長睇唔睇架?佢個case搞到我好心灰
隨遇而安

醒目開學勳章 王國長老

kenlau806 發表於 14-7-31 17:24
求位信未必能加分, 但會幫你在同分的人當中脫穎而出
我第一封是罐頭信, 之後係全無音訊
這都是我的經驗
除左自己小朋友UPDATE, 我會留意學校發展, 寫落去信度, 講下點解覺得自己小朋友適合入讀, 心血黎架
果時由11月寫到7月, 6-7封左右啦

一共寫左7封,完全無消息。當是為個女交左功課,講到尾都是自己個小朋友唔夠競爭力。認命!!

我好相信,we try our best and God will do the rest

繼續努力!加油!總有出頭天!
到學校call你時就會覺得d信好有用,好彩有恆心

引用:有朋友舊年6-8月寄咗10封八封信俾校長,佢

原帖由 crispin 於 14-07-31 發表
有朋友舊年6-8月寄咗10封八封信俾校長,佢地好用心寫架,之後小一仲久唔久有update俾校長,到呢刻要升小二 ...
甘要睇下個小朋友係乜料子,料唔夠點求無用

crispin  私校全級頭幾名囉  發表於 14-8-1 21:17

引用:Quote:原帖由+crispin+於+14-07-31+發表有

原帖由 sissysze 於 14-08-01 發表
甘要睇下個小朋友係乜料子,料唔夠點求無用
都要睇下乜私校架

如果無位, 點寫都係無位....

引用:其實應該係親筆寫定係電腦印好D呢?

原帖由 kakanono 於 14-07-31 發表
電腦打,然後下款當然親筆簽名。
無人知有無用,學校通常都話校長唔會看,甚至唔願收。但我都係覺得唔做就一定無。始終都會做。

有心思的一定有用,我們收到半神级女校call,可是要割愛,大家努力!

引用:有心思的一定有用,我們收到半神级女校call

原帖由 Cly2008 於 14-08-04 發表
有心思的一定有用,我們收到半神级女校call,可是要割愛,大家努力!
GH ?

‹ 上一主題|下一主題