用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 在職媽咪,二揀一,九龍真光/聖母小學? ...
樓主: 9284
go

在職媽咪,二揀一,九龍真光/聖母小學? [複製鏈接]

引用:Quote:9284+發表於+14-7-22+10:44+如果有心

原帖由 hkpapa852 於 14-07-22 發表
校網絶對係主要因素

如果你在九龍城區讀小學, 若不幸地只能成為該校/該區的B2生, 但只要轉去成績較弱的校 ...
非常同意hkpapa852的睇法,兩間學校既然各方面都似,校網就係重要考慮因素了!用地址轉區升中最大問題係唔知會唔會降band,如樓主認同九龍城網好d,不如一開始就讀九龍城網小學。兩間小學最大特點係,中學唔算好top,如果你囡第時係band 1,你都未必想讀真光中學或聖母書院,係咪?九龍城網band 1中學選擇真係多好多,黃大仙幾間英中雖然都好好,但得果幾間競爭好大啊!若我有得選,我會選九真,因為校網好!

至於小學升上中學比例,我有另一看法唔知啱唔啱,會唔會係真光多D學生有能力升去出面band 1中學而唔留在真光,而聖母則因區內英中學額較少或band 1生較少而多d人選擇直上中學?另外,值得考慮的是,九真係升呢中的中中,聖母係降緊既英中,就算小朋友第時係band 2,九真係咪都好少少?

樓主另一憂慮係到囡囡高小時跟唔掂英文,其實無論讀邊間小學,讀到高小在職媽媽要跟都唔易,可能都係搵補習老師幫手。所以我覺得係要考慮囡囡是否適合用英文學習,對英文是否抗拒,家長就算英文有限公司都可以搵額外資源補足既。樓主強調想搵適合囡囡的學校,便應先考慮囡囡的能力。

引用:Quote:hkpapa852+發表於+14-7-24+16:46+冇

原帖由 9284 於 14-07-24 發表
野心就當然有, 但都要知道自己個女係唔係果一皮先得, 我女鍾意英文, 知道自己有英文學校收, 佢好開心, 成日 ...
睇左禁耐,先唔好諗真光定聖母,我覺得可能你要還原基本步,諗下你對女兒的期望。你話自己都有野心,即都希望女兒升中可更上一層樓,對嗎?但又擔心自己付出唔到時間同無能力,驚太chur想輕鬆點穩陣點。其實呢兩個諗法有點矛盾。想做band 1,或唔想做band 3,就一定要家長同小朋友都付出,就算讀普通官津小學也是吧!其實無話一定要讀band 1中學先係好,我都識人真係覺得做人最緊要開心,仔女年年升到班就得,對升中無壓力的。所以係視乎你對女兒的期望囉。我對兩間小學實在無認識,但客觀睇兩個升中網,對band 1生而言,九龍城真係好過黃大仙,英中選擇多好多,band 1 a-c 甚麼style 既英中都有,今年九龍城有band 2生都入到band 1中學。黃大仙英中就一隻手數得晒。如果真係有期望讀到band 1中學,無論讀聖母定九真都要好努力,咁點解唔在一個好d既升中網chur呢?咬緊牙關讀九真啦,no pain no gain,我相信所有入到band 1中學既學生同佢地既父母,都付出左好多的。但如果覺得盡基本學生責任然後順其自然就得,讀band 2學校都好,只要唔好band 3就可以,咁聖母係穩陣好多既。

‹ 上一主題|下一主題