用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 請問大家有無聽過/試過髗骶骨治療?
go

請問大家有無聽過/試過髗骶骨治療? [複製鏈接]

朋友提過話好有效for自閉寶寶,請問有無家長可以分享下?

2    0    0    0

我個仔而家每星期一次髗骶骨治療, 做了大約3個月,  感覺言語方面進步快了, 情緒也比以前穩定.
我個仔讀緊 s 位, 到底是學校教得好 還是髗骶骨治療有效 就唔知.
我個人覺得都可以一試.

回覆:benlam1230 的帖子

謝謝你的回覆,請問除了這個治療和S位,還有做其他嗎?例如:針灸
小兒剛剛已足6歲,本年度不能讀s位,會重讀k3..到現仍未有句子,仍說外星話(但智能各樣是正常)sigh

無試過針炙~~我個仔4歲幾快5歲都係未有句子.

回覆:請問大家有無聽過/試過髗骶骨治療?

3年前我試過做髗骶骨,你可search 返我之前的post ,很詳細講如何做。

我個case 係2歲未講嘢,做左2堂左右開左竅,由講單字,跟人講嘢,到有簡單句子,我好肯定係髗骶骨幫左佢,個時有讀e 位無乜用,姑娘仲叫我唔駛試龐門左道嘢,好彩我無聽佢講。

請問喺邊度做髗骶骨治療?

BKVIP 發表於 14-7-21 15:49
3年前我試過做髗骶骨,你可search 返我之前的post ,很詳細講如何做。

我個case 係2歲未講嘢,做左2堂左右 ...
我都想要啲資料

引用:請問喺邊度做髗骶骨治療?

原帖由 kevin662255 於 14-07-21 發表
請問喺邊度做髗骶骨治療?
我唔想幫人賣廣告,因為髗骶骨的成效因人而異。我個時小朋友只是2歲多d, 可能咁細個成效顯著些。但我都見中心有其他小朋友做左十几廿次,冶療師話個位小朋友有少少進步但我見小朋友的情況仍然嚴重。

講多少少,我記得我做左9次就停左,每2星期做一次,每次45分鐘,頻密程度因人而異。我小朋友呢9次係由唔識講有意思的字,到真係講有意思的單字,再雙詞,再鸚鵡學舌,到有間單的句子。因路途太遠,太貴,同我已覺得比我預期效果好,再做唔會有咩突破,所以無再做。之後我入s位做密集1年,打好底出i 位,無人睇得出佢係a.  佢學習完全跟到,數學中文英文仲叻過同年紀小朋友。當然這都要計劃好,打好個底,唔好怕咩s 位,總之爭取最好的資源俾小朋友,就做到父母的責任了。

回覆:BKVIP 的帖子

謝謝你的資料, 我仔仔已經足6歲但仍是說外星話,我已book星期四帶他去做第一次,好緊張因聽聞過程中會有小小辛苦,但有些小朋友都接受到⋯唉~希望真的有效啦

回覆:kevin662255 的帖子

我是上yahxx search⋯你可以找找

回覆:BKVIP 的帖子

對不起找不到有關帖子,請問標題是?

引用:3年前我試過做髗骶骨,你可search+返我之前

原帖由 BKVIP 於 14-07-21 發表

我個case 係2歲未講嘢,做左2堂左右 ...

引用:講多少少,我記得我做左9次就停左,每2星期

原帖由 BKVIP 於 14-07-22 發表
講多少少,我記得我做左9次就停左,每2星期做一次,每次45分鐘,頻密程度因人而異。我小朋友呢9次係由唔識 ...
請問小朋友幾歲入S位?有冇再加其它訓練或治療?可否pm 我在哪做顱底骨?

引用:講多少少,我記得我做左9次就停左,每2星期

原帖由 BKVIP 於 14-07-22 發表
講多少少,我記得我做左9次就停左,每2星期做一次,每次45分鐘,頻密程度因人而異。我小朋友呢9次係由唔識 ...
可否pm我在哪裡做?我都想要有關資料。謝謝!

可否pm我在哪裡做?我都想幫個做做下。
同埋幾錢一次?

引用:對不起找不到有關帖子,請問標題是? +

原帖由 馬騮仔 於 14-07-22 發表
是3年前的貼,有髗骶骨几個字。

引用:謝謝你的資料,+我仔仔已經足6歲但仍是說外

原帖由 馬騮仔 於 14-07-22 發表
謝謝你的資料, 我仔仔已經足6歲但仍是說外星話,我已book星期四帶他去做第一次,好緊張因聽聞過程中會有小 ...
其實個時都係瞓住做,治療師全程合埋眼一隻手放頭頂,一隻手放肚仔,一hold 到完場,我仲問做完架喇? 開始時見咁樣都有少少懷疑,不過佢話几堂後唔多唔少會有效果咪試下先,講真我3年前750蚊45分鐘真係好肉痛。點知第2次後阿囝識講單字,然後每次都有唔同突破,情緒都好左。就咁摸頭摸肚阿囝通常瞓著,但後期要做口,阿囝就話好痛,仲好嬲咁喊住做口,治療師話係悉放佢不開心的情緒,由得佢大聲喊。

引用:Quote:原帖由+BKVIP+於+14-07-22+發表講多

原帖由 Alam123 於 14-07-22 發表
請問小朋友幾歲入S位?有冇再加其它訓練或治療?可否pm 我在哪做顱底骨?

...
小朋友3歲入s, 相等於主流k1, 因為我參觀晒區內2間s, 最後只選1間想入的。個時只有髗骶骨同e位,e 位導師話阿囝唔駛入s, i 位已夠,但我想佢有最多的資源幫佢打好個底,好過到時主流i 跟唔到先入返s. 感恩我搵到間好的s學校,佢度身定造k1課程係我囝,k1 已寫字同學加數,比主流幼稚園深,當然佢係叻仔班最叻個個,建立了自信,再出i 位,現已讀左一年i ,代表學校參加數學比賽,中文英文都好好,容許我之後分享,因為a仔有佢地嘅專長,只要把握到再加以發展,係會有好好的表現。

抱歉我唔會pm 大家邊度做,我之前都話過, 髗骶骨嘅認受性,可信性仍然是個迷,當時我係一試心態,因為我本人唔想小朋友受皮肉之苦,又唔想奪去小朋友細個應有的營養,雖說有補給品,但我認為每個人自小飲奶食蛋食豆係天經地義的事,所以任何痛苦或介食我唔會試。

‹ 上一主題|下一主題