用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解冇人派到去九華
樓主: leeleelumlum
go

點解冇人派到去九華   [複製鏈接]

開口埋口就買人, 唔知被買既學生可以收到幾多錢?

王家爸爸  職業學生   發表於 14-7-21 14:55

回覆:takeshita 的帖子

呢篇係幾年前既舊新聞。張校長退休了。不過講得岩係學校唔係主動聯絡運動優秀既學生,都係多得教練介紹。就算轉校有獎學金,學生都無收過任何金錢利益,咁點解有人話係“買人”,唔係叫“轉校”?  運動員係真正付出過努力,而有機會轉間名氣,硬件較好既學校,特別係原先讀既中學只係學界D2, D3, 轉校後可以参加學界D1既比賽,向同級數既對手挑選,呢個先係運動員轉校既真正原因。

takeshita 發表於 14-7-26 12:13
回覆 必必 的帖子

閣下都幾風趣,比獎學金同收錢有乜分別? 如果係咁許仕仁住咗咁多年免費屋就乜事都冇啦! ...
我唔覺得有幾風趣. 老實講, 直資學校唔一定會俾獎學金, 獎學金亦唔一定會俾足100%. 學校係根據學生係某範疇表現出色先會獲頒. 有某些人係apply學費減免的. 要知道獎學金同學費減免係唔同類. 我小朋友現就讀某一間直資學校, 認識到當中真實既情況, 確實唔係外間所講, 學校以比賽為主, 學業次要, 我反而欣賞學校特別照顧成績稍弱既運動員學生. 外間實在太多以訛傳訛, 抹黑學校既傳聞., 實在有必要澄清.

takeshita 發表於 14-7-25 23:33
買學生打波早就不是新聞啦,不過某類直資中學就優而為之咁姐。年前某報訪問某油尖旺區直資副校兼體育主任 ...

我想問, 油尖旺區直資唔知係講緊邊間? 如果講新聞中提到既男拔, 根據中學概覽, 呢間係屬於九龍城區, 仲有男拔有三個副校, 無一個係兼任體育主任. 你講既真實性有幾多, 大家可以自行分析.

王家爸爸  我估他/她誤解了。在入學講座的   發表於 14-7-26 21:20
王家爸爸    發表於 14-7-26 21:15

回覆 takeshita 的帖子

正如你所講, 呢處原本係講九華, 但有某人首先將話題轉移, 用語毫不客氣批評某些直資學校.  而其留言只是以訛傳訛.  
一直有傳聞, bk中有家長會到處抹黑心儀中學,  其目的何在, 大家心照不宣. 各bk友果真要客觀分析各方留言, 睇下邊個留言信得過.

要搵咁多舊新聞, 的確要浪費不少時間. 名校之所以稱為名校, 自有其過人之處, 你唔鍾意間中學, 對佢有偏見, 咪唔好揀, 唔好理佢, 點解要重覆又重覆搬啲舊新聞出來, 言詞又唔客氣,  確實令人反感. 俾多些時間理好自己小朋友, 到時有好成績,  未來升間好中學先係最重要.

GotMilk 發表於 14-7-27 20:13
何時EK變了高登?莫非真的認真便輸鳥?

與其花時間在此爭辯,何不努力為自己的子女作好準備?

你說得對. 未升中的, 真係要好好準備.

或者我可以俾少少有關九華既意見俾大家參考, 仔女間小學, 每年都有十幾二十人入九華, 認識既華仁家長由已畢業到F1都有,  收集既意見係, 呢間中學係提倡自由, 唔會有好多功課, 唔係催谷型. .......小朋友要較自律先會讀得好.  毫無疑間, 呢間係一間好中學, 環境, 名氣都一流,  小朋友讀得開心, 至於適唔適合自己小朋友, 就要自己考慮.

LeungXiuB  I think I know which primary s   發表於 14-8-18 20:11
masterpiece    發表於 14-7-28 17:10
swcon  ..呢D都係華仁特質  發表於 14-7-28 12:32
王家爸爸    發表於 14-7-28 09:15

回覆:jandtfamily 的帖子

無謂再同啲唔講理既人解釋,討論了,教精佢又無著數。公道自在人心,誰是誰非,大家心照啦!

jandtfamily    發表於 14-7-29 13:53

王家爸爸 發表於 14-8-1 11:25
我記得瑪利曼的辦學機構好似是瑪利諾修院不是耶穌會。不知我有沒有記錯。  ...

你心水清.  但講緊係瑪利曼. 佢辦學團體係香港基督生活團(天主教).

austism 發表於 14-8-2 11:08
每間學校都有其特色,有好有唔好,不論band1, 2, 3。

大家和平討論,交換下個人睇法,大家都有得著!
無錯.  真係討論梗係無問題, 但而家有人專針對某校,   講是講非,  真係頂佢唔順.

jandtfamily    發表於 14-8-2 11:34
‹ 上一主題|下一主題