用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 點解冇人派到去九華
樓主: leeleelumlum
go

點解冇人派到去九華   [複製鏈接]

如果協和的band 1組別係女多男少甚至大部份都屬於女同學的話,沒人揀九華也是正常,少人揀自然派中的機會也少。

如果是band 2男生,乙一選九華一定冇運行,聖芳濟還好一點。銘基很少band 1同學,不論男女會以此作乙一的選擇。

自己知自己事,如果真係協和家長一定知真相。全個post我反為覺得好像有意將九華踏多兩腳多過要找甚麼真相。如果真係唔喜歡就索性唔好揀算了,揀九華我又唔需要有人陪嘅。不過好在九華今年爭氣,出了一個狀元!

birdmom  agree  發表於 14-7-19 10:05

old_baby 發表於 14-7-20 00:03
兩間華仁畢業生一向都好有loyalty, 佢地一向堅持母校係最好學校, 值得專重.(利申:我不是華仁仔)
不過客觀睇 ...
我都想知有邊間男校係升watt的。

old_baby 發表於 14-7-20 01:27
不跌watt多的是, 不能盡錄.近年跌watt重災區應是九華及聖類斯了.
想問下皇仁、喇沙、英皇和聖若瑟有冇跌watt?

王家爸爸  他們基本上能保持水平。  發表於 14-7-21 14:59

chun媽 發表於 14-7-20 08:51
我都有個case 關於協和小學,同事仔今年升中一,五班考全級50幾,成績表全部攞A,老師話佢油尖旺b2頭,全港b ...
Band 2頭乙一揀銘基已算是進取亦非常合理。銘基是band 1英中,只是隨機號碼唔好派信義。銘基已是band 1同學的保險線,如果band 2同學填晒band 1於前列,萬一隨機號碼唔好,就會派到去band 3。好像上面這例子,如果乙2唔係填信儀或將信儀放在更後的位置,以這同學的隨機號碼來看,真的有可能band 1又派唔到,信儀又派唔到的。
老師好清楚表達同學的banding,搏唔搏就由同學自己決定總好過一味叫人搏!

googoojing 發表於 14-7-21 14:05
因為在油尖旺區做補習超過十年,歷年來你們說的學校的學生也見識過了

...
學校的考試卷全部要保留,不會交給同學帶回家。除非同學可口述將試題背返出來!

goodboy1 發表於 14-7-21 23:27
雖然如此,但有小五家長詢問小六學生呈分試內容,作為家長,你會怎樣做? ...
這個唔難答,可以照直答,可以選擇唔答。最難答係小五家長叫你地考好個PreS1,唔好拖累佢地時,可能會真係啞口無言!

奥脫福 發表於 14-7-23 17:43
好似公開考試的答題薄咁,薄底有一張可撕出來的 mark 分紙。

就係俾呢張紙你拎去叩到的學校。
其實在教局給學校的通函上已經寫得好清楚:

http://applications.edb.gov.hk/circular/upload/EDBCM/EDBCM14074C.pdf

轉 送 學 生 答題卷
16. 根據過往經驗,少數中一新生會在測驗後轉校。在這情況
下,請學校直接把 已 登 分 答 題 卷 的 小 摺 頁 送 交 該 學 生 入 讀 的 學
校,或把 小摺頁 放 入 密封的信封 ( 信封面 上 註明「限閱文件」),
由 該學生 轉交入讀 的 學 校 。

真係唔知點解有學校可以交給家長作查閱!除非學校刻意讓你知,等你知道自己幾低分,你走不是我的損失。不過此乃錯誤的報復心態。

goodboy1    發表於 14-7-23 20:21

MSBOY 發表於 14-7-29 17:31
oH...HI,借問聲, 男仔係咪要係協和度讀TOP TEN(全級)先有機入九華?
名次跟是否可以九華沒有直接關係。只要係band 1同學就有機會可以循自行、統一甲和乙部派入九華,但請小心,所有派入band 1英中的未必一定等如同學是band 1,況且每兩年會跟據PS1的成績來調整學校的band 1數目。
我覺得你應該問老師,先確定自己是屬於band 1組別,然後才考慮甚麼學校是適合。

奥脫福 發表於 14-7-29 21:35
我估九華最有機會入到B2生的是深水埗果兩個乙部位,因為呢區B1生
多過B1位,應該都無乜B1生會咁 ...
Band 2搏唔搏九華,我諗都係留返比家長自己去決定,但個大前提係一定要清楚自己的banding。有網友話叫band 2同學選band 1學校卻給人家鬧,無他嘅,因為家長唔清楚個遊戲點玩,只要清楚了,有了安全感之後,搏與唔搏由自己操控。情況就如有些學校和老師,唔將個實情講清楚給家長知,明明是band 2的同學又為了同學多派band 1學校而有意無意隱瞞真實banding。有些家長又信了網上的謠言,錯誤估計了自己同學的banding,如果這類同學一但拿到一個壞的隨機號碼就有機會派到去唔知幾多志願。
相反,讓家長知道實情,搏與唔搏都由家長決定,就算結果唔理想,大家都有共識。以前求過於供的時候,同學派得差都未至於咁多怨言,而家派位情況改善了,但怨言卻多了。

王家爸爸 發表於 14-7-30 22:09
有些學校和老師的做法正好相反,也唔將個實情講清楚給家長知,將 band 1 同學說成  band 2 生,然後要你報  ...
將band 1同學說成band 2生,學校被派往band 1的數量會減少。難道你不怕明天又有一個新post,xx小學夠竟有幾多band 1生?點解咁少同學派band 1學校?
有些學校會將有疑問的歸納為邊緣同學,提供足夠資訊給同學和家長就可以,讓他們一方面保留搏band 1學校的機會,另一方面又可作充份的保險,為同學和學校同時提供了保障!
‹ 上一主題|下一主題