用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 問廣東話人, 你地喜歡普教中多啲定廣東話教中文? ...
樓主: yame
go

問廣東話人, 你地喜歡普教中多啲定廣東話教中文?   [複製鏈接]

廣東話是不二之選。
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

廣東話!學語言的目的是溝通,若然無助溝通還要增加學中文的難度,多一事不如少一事。

個人經驗:我從無學普通話,但廿年前第一次上大陸跟產品,就要和不懂廣東話的技術員合作!雞同鴨講,咪一樣搞掂!何解?因為呢個世界有文字、圖畫和身體語言嘛。而家當然講到兩咀,但絕對有廣東特色囉!不過我係客,你係廠,最後就係我講廣東特色普通話,你講普通過唔普通的廣東話 - 互相遷就地溝通!
萬軍之耶和華說、不是倚靠勢力、不是倚靠才能、乃是倚靠我的靈、方能成事。(撒迦利亞書 4:6)

回覆:fishchow 的帖子

接觸咁多普通話人咪正好多機會練習囉!我以前做廠,一有機會就同工人、技術員呢D普通話人吹水,擺明叫你教我!吹吓吹吓就講到架啦。不過就唔好執著標準與否,我的經驗話我知,無論乜語言,就算係母語都有口音,基本上講得標準的反而是少數。

‹ 上一主題|下一主題