用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 點解個女讀書唔好一定關呀媽事?
樓主: wwyee
go

點解個女讀書唔好一定關呀媽事? [複製鏈接]

eviepa 發表於 14-7-21 21:38
我屋企就啱啱相反,教女呢方面,老婆旨意曬我。阿女成績不斷向上佢就笑騎騎,響大升市裡面小小技術調整,阿 ...
想請教一下,我有睇開你既文章,係你眾多支持者其中一個
我家沒長輩沒工人幫忙湊兩個細路同做家務,所以媽媽全職在家都忙到踢晒腳,學習方面冇時間理佢地,所以我比較關心兩個女上中學前可唔可以培養到對追求知識既興趣同閱讀習慣,但我份工係返得晏放得晏,平日見既時間唔多,最多係星期六同日whole day,請問有咩方法可以利用有限時間令佢地鍾意睇書?兩個女其實都鍾意睇書,不過都係鍾意睇圖多,字就要我伴讀先會睇

little_yolky  推俾老婆做   發表於 14-7-30 16:50
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

喜歡看圖畫書就讓她們多看吧,慢慢就會自動看有字的書了,不要心急。

伴讀是重要的,怎樣也得要每天抽半小時伴讀才好。

王家爸爸    發表於 14-7-29 17:57

eviepa 發表於 14-7-22 19:41
喜歡看圖畫書就讓她們多看吧,慢慢就會自動看有字的書了,不要心急。

伴讀是重要的,怎樣也得要每天抽半小 ...
謝謝你的建議,我女在我不在家時會自己拿書出來,不過看完全部圖便把書放回書櫃,希望她懂多點字會慢慢看

annie40  good starting.  not bad.  發表於 14-8-1 17:23
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

wwyee 發表於 14-7-11 19:35
C6望住呀女張成績表,問點解咁架,咩你無理佢讀書既咩?我話中學既野有好多我都未必記得,我唔識 ...

我就係同老公各人分擔科目, 小學時, 老公負責囡囡數學常識運動, 我就負責中英普視藝等科目。

我們兩人好似當女兒係機械人, 各人用自己一套去谷自己個幾科, 當數學差時, 我會挖苦老公, 會更加努力, 當我科中文差時, 老公會挖苦下我, 個囡就挾中間不斷比我兩個人谷, 兩公婆大家互相辛苦付出, 犧牲吃玩樂時間, 其他人睇我們可能覺得我們好變態。

我記得個女小六時, 中英數常, 視藝科科都有攞獎。

其實仔女讀書, 不是單靠一個人, 要兩公婆大家配合。

現在女兒升中學了, 老公同我每人又要負責多三科, 單是一個女人仔, 根本做唔到咁多科。

我都係,阿仔讀書關晒我事。不單單是讀書,打波、彈琴都係一手包辦。

回覆:點解個女讀書唔好一定關呀媽事?

‹ 上一主題|下一主題