用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手求教 91 校網
樓主: Hoho_baby
go

新手求教 91 校網 [複製鏈接]

老實如果得15分, 只可選一D無宗教而又唔係一線大熱既學校, 不過我可覺得下年已經再分唔開大熱同次熱啦, 所以比我, 我會選母校, 雖然都係博, 但係仲叫有得玩下先, 不過91真係唔差, 大家所講既4寶都好, 讀緊既家長都話唔係外間傳既4寶一入就走, 起碼聖華用家大讚, 我係信義準用家, 我親身參觀過學校, 同過校長老師了解學校, 感覺良好, 但學術一定唔夠黎, 希望遲D可以同大家分享下多D, 慈航有人話以前係好多人想入既好學校, 唔知點解搞成咁, 係唯一龍岡無人講, 而又係我一直對佢既辦學團體最無信心的一間, 所以我派到都立即轉了. 其實真係考定直私做BACKUP先, 唔理最後會唔會讀, 比個小朋友試下面試先, 到時真係叩門, 對小朋友同家長都有經驗先呀!   

supermaket  認同  發表於 14-7-16 22:34

dorothywing 發表於 14-7-11 14:13
個人覺得取得校友20分比宗教20分難。相信本區或鄰區基督徒多的是。沙官81年創校,致今才33年,畢業學生早年 ...
20分無宗教一定比20分有宗教既學校大機會, 你同少好多人爭啦, 15分去選91網既二線小學??  我可以答你係無既.  91網大部份係有宗教既學校, 但如果去它網入二線既無宗教的話, 比我就會唔甘心.

py84ko 發表於 14-7-11 12:52
20分都要抽,咁我不如用15分揀二線又唔差嘅學校!如果88區有張煌偉,張煊昌,冼次雲,91區有崇真,沙循,田 ...
老實講91再無二線唔HIT既隱入或大機會入既學校

mingb 發表於 14-7-18 10:50
我小兒已升準備升小五了, 想同大家分享一下, 我的經驗已是幾年前, 唔知會唔會過時.
以今年計, 蕭小係放第二都唔入, 如下年放得三真係無機會啦, 真係一年難過一年

回覆 supermaket 的帖子

去過2間交FORM, 面試, 沙循無論學生, 家長, 學術, 校長, 老師既質素都比沙崇好.  我在放學時間都去過2間既學校, 感覺真係好唔同, 呢個真係好個人既感覺, 大家真係可以去學校感覺一下.  邊一區既循道小學既質素都有返咁上下, 所以論名氣沙崇真係唔夠佢, 而講愛心學校軟硬件就真係要自己去感受下

supermaket  TKS!  發表於 14-7-18 13:36

babylovemama 發表於 14-7-18 12:56
回覆 mingb 的帖子

13/14最具競爭力果本書我都睇过,覺得呢本書唔太可信。
3幾年前, 崇小係入左都會想叩門既學校, 其實你睇佢統一派位仲有70幾個位就知啦, D人話信義係4寶, 佢都係得返90幾個位, 其實都差不多者. 其實個排名會唔會講緊深水埗果間崇真, 不過好多人都話果間學費得黎好似唔係好值, 因為比得果個學費有好多更好既選擇, 當然講緊其它都收先得啦.
排位呢d真係唔係可信, 每個人心目中既排位都唔同.  親身去感受下間學校係最好既方法  

girbaudst  其實淨睇統一派位數目唔太客觀,應該了解埋學校原設小一開班數目, 自行收生時按原設開班數目既半數係咪已收足學生。隨後有無應教育局要求加班  發表於 14-7-19 10:24
babylovemama  所以當初寧入四宝都唔叩崇小,因本人覺得分別不大  發表於 14-7-19 00:18

ckh311 發表於 14-7-18 15:51
其實個人認為本身#91嚟緊呢年已經好激烈,如果好似你咁講仲未有應對措施,恐怕到時仲死得慘烈,又或可能教 ...
我相信如果出生率多D, 入學人數多D, 91網應該唔會再有4寶, 今年聖華有好多好有人, 好積極, 好進取既家長入左小一, 我相信家長既質數會令學校進步, 希望信義都多D進取既家長入讀啦, 因為我真係覺得佢軟件唔差

supermaket 發表於 14-7-18 13:41
沙循VS梁鉅鏐
無論愛心,學生, 家長, 學術, 校長, 老師既質素,邊間較好?
邊間較易入? ...
我相信梁小一家HIT D, 因為位置環境都比沙循好, 我相信2間都係好學校, 沙循係信心既保證, 各區循道都有一定既口碑, 不過梁小就係地區性HIT 校.  我認識沙循家長和學生, 學術應沒有梁小谷, 沙循既學生品德及全面發展教育做得很好, 相對低年級會比梁小輕鬆, 但上到去就唔知.  點都好2間既派位都唔差.  

sab1008 發表於 14-7-18 15:14
想問吓呀.....  我係其他 forum 見有家長講, 山上面 18 幢公屋年底入伙, 屬 91 網, 打去教署問, 話未有相對 ...
今年已經問題爆發, 唔好講下年啦

mrkokubo 發表於 14-7-24 13:59
聖華信義我buy, 主要buy个辦學團體。但推介比人呢,我真係講唔出隆江。。。。你都要睇下人地求什麼,target ...
我同你既睇法一樣. 其實雖然話每間學校都一定有好有唔好, 有支持者或倒台者, 但總希望大家講出原因給其他家長參考.  家長係問功課輕鬆D又活動教學既學校, 其實O係91大有學校在, 唔駛講龍岡呢間咁極端, 我唔敢講佢係一間差學校, 因為我無讀過更無了解過(雖然派左去, 但已跳船).  學你講我對佢既辦學團體一D信心都無. 可能JR係用家, 所以佢間間都唔講 (因為不太了解其它), 只講龍岡, 但希望JR就用家既身份去講多D比其他家長知多D,了解多D呢間學校.  大家家長O係BK係想有心既家長真心分享, 集中得到一D資訊, 所以真係唔係求其講下就算.我相信大家都唔係想針對咩來講, mrkokubo只係怕有D家長唔清唔楚,睇D又唔睇D者, 又作多方面比較而錯失了機會者.  

py84ko 發表於 14-7-25 17:09
而家20分比幾年前20分難抽好多了!

今時今日要玩自行, 一定要手拿20分, 咁先有入場卷玩下, 15分根本唔需要玩, 除了去到3線而又好心水既小學
‹ 上一主題|下一主題