用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手求教 91 校網
樓主: Hoho_baby
go

新手求教 91 校網 [複製鏈接]

引用:請問如果20分,+揀沙呂或一呂自行機會有幾

原帖由 Hoho_baby 於 14-07-09 發表
請問如果20分, 揀沙呂或一呂自行機會有幾多左右? 另外睇極都睇唔明,4寶係乜? 新手媽媽, 仔仔黎緊K2 想 ...
兩間有宗教分,20分機會唔大,又多世襲生, 25分會穩陣啲。
至於四寶分別是聖華,禾軬信義,龍崗黃耀南及彿教慈航。

回覆:新手求教 91 校網

其實兩間呂明才都好熱門,好多人爭,如果基督教,沙循,崇真可以考慮,另外梁鉅鏐真係勁多功課,今日梁有小一簡介會,我有報都冇去到。

回覆:新手求教 91 校網

我自己小朋友也今年9月升K3, 也要選小學,我本身住89區,我小朋友自行也有20分在88區某一間好熱門母校小學(沒有宗教分),但我聽完這校簡介會,又有幾個朋友嘅仔女讀緊,覺得自己小朋友唔適合這學校,20分也要抽,加上但又見今年小一派位派得好差,我都唔知用20分抽自己母校,定用15分抽二線又唔差嘅小學!

我也有報直資及私小,而我小朋友資質,未必有這些學校收!所以都睇啲91區小學資料!

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+14-07-10+發表我自

原帖由 mrkokubo 於 14-07-10 發表
你88網係咪講勁金你無中教分只有校友分?得確好難揀
間學校冇宗教架!

引用:88大熱無宗教,小囡有20分自行也抽不到,除

原帖由 larrysmama 於 14-07-10 發表
88大熱無宗教,小囡有20分自行也抽不到,除小囡外,也有20分嘅小朋友也抽不到(曾然也有人抽中)你可參考下 ...
咁你女最後派去到邊間?

引用:Quote:原帖由+mrkokubo+於+14-07-10+發表梗

原帖由 auscarma 於 14-07-11 發表
咁如果一胡(15分)同迦密(20分)又應該點選呢?
一胡好熱門吓,如果得15分我個人認為揀二線又唔差的學校!

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+14-07-10+發表我自

原帖由 Hoho_baby 於 14-07-11 發表
多謝你分享呀!!! 但點解你覺得自己小朋友唔適合大熱88區母校呢? 太谷? 傳統教學? 但其實如果間學校無宗 ...
我自己覺得間母校比較重視精英,如果唔係精英,學校當作透明,教學比較傳統,我自己小朋友各方面唔係outstanding, 所以覺得唔適合自己小朋友!

原帖由 Hoho_baby 於 14-07-11 發表
多謝你分享呀!!! 但點解你覺得自己小朋友唔適合大熱88區母校呢? 太谷? 傳統教學? 但其實如果間學校無宗 ...
就係近幾年自行派位结果,20分都要抽,因為有超過30年歷史,多世襲生!

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+14-07-11+發表就係

原帖由 lingchi 於 14-07-11 發表
我估計你指的是沙官,事實上有人20分都抽唔到
20分都要抽,咁我不如用15分揀二線又唔差嘅學校!如果88區有張煌偉,張煊昌,冼次雲,91區有崇真,沙循,田家炳,89區有陳元喜!

引用:老實如果得15分,+只可選一D無宗教而又唔係

原帖由 喜樂果子 於 14-07-11 發表
老實如果得15分, 只可選一D無宗教而又唔係一線大熱既學校, 不過我可覺得下年已經再分唔開大熱同次熱啦, 所 ...
我都認同你咁講,15分自行搞掂,又唔想等大抽獎,就唔好揀宗教分的小學!

引用:Quote:py84ko+發表於+14-7-11+01:55+就係近

原帖由 dorothywing 於 14-07-11 發表
世襲是現時學生的弟妹,學額是自行的3/5,計分制有2/5。超額世襲只影響大獎。你母校誰然3X年,但畢業生有個 ...
咁即係用20分去抽母校比較有優勢過15分揀二線又唔差嘅小學??

各路英雄請賜教。

引用:Quote:py84ko+發表於+14-7-11+12:59+咁即係

原帖由 dorothywing 於 14-07-11 發表
心目中有冇二線又唔差的學校?甘心入,又入到就是了。只要適合小朋友啫!再諗下母校是否真的不適合,不適合 ...
我心中二線首選未去参觀過,所以等埋9月佢開放日或簡介會才决定,之前我所講二線小學大部份已經参觀過及簡介會,論教學,老師,學生,校長質素及校虱,不會比一線小學差,相信我小朋友用15自行派位入到, 我可以去還神!

引用:Quote:喜樂果子+發表於+14-7-11+14:44+20分

原帖由 MASAYA 於 14-07-11 發表
唔少20分無宗教好難抽架,91既一胡同88既沙官有20分都難過20分報一線尾二線頭有宗教既學校,15分可以試下保 ...
咁沙胡呢?15分都係博下!

引用:Quote:py84ko+發表於+14-7-11+12:52+20分都

原帖由 MASAYA 於 14-07-11 發表
88網既話可以試下20分去抽母校,唔得先統一派位排呢三間第一或第二志願都得,純綷以分數而論,如果你覺得母 ...
今日我小朋友幼稚園家長日,經過老師了解自己小朋友在學生活及學習態度情况,我更加唔想因為我有20分抽88區母校,因為這校傳統教學,重視精英,雖然校長係好好,但教學理念跟我有出入,真的唔啱我自己小朋友,入讀到都會讀得好吃力!

所以我要物色一間啱我仔入讀嘅學校,可以令佢對學校有歸屬感,喜歡返學,喜歡學習!

引用:Quote:原帖由+py84ko+於+14-07-16+發表今日

原帖由 ckh311 於 14-07-16 發表
知道有邊間都分享下吖,而家大部份小學都幾谷下,我聽有d朋友話學校打埋電話俾佢叫屋企催谷下,揾補習,佢 ...
我88,91,89網參觀過9間小學,
其中91網崇真校長講明佢學校唔谷學術成績,但多功課,佢地重視及比機會學生參加比賽,唔會放棄每一個學生,看得出老師好有愛心!

引用:Quote:lingchi+發表於+14-7-11+08:48+我估

原帖由 supermaket 於 14-07-16 發表
沙官上年25分都唔得, 太多人選加有歷史, 25分的確大有人在,諗住25分一心入硬,點知.....

最後 ...
你點樣有25分?

引用:Quote:py84ko+發表於+14-7-11+12:52+20分都

原帖由 喜樂果子 於 14-07-17 發表
老實講91再無二線唔HIT既隱入或大機會入既學校
所以都好煩!

引用:回覆+samchan2179+的帖子 但係手拎20分真

原帖由 thomas982226 於 14-07-24 發表
回覆 samchan2179 的帖子

但係手拎20分真係難過中6合彩...唉...呢個遊戲真係唔係咁好玩... ...
而家20分比幾年前20分難抽好多了!

‹ 上一主題|下一主題