用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 95網1線 vs 14網1線
go

95網1線 vs 14網1線 [複製鏈接]

已有14網, 突然95網又打來, 2間都是1線, 請有心人提意見, 前題是2間都是好學校
14網:校網好, 路程稍遠要過海, 沒有校車, 坐地鐵,姐姐帶, 大班半日制教學
95網:近家, 但升中網很差很差, 小班全日制教學

本一心14網, 因95網冇消息,  究竟我要先甜後苦定先苦後甜, 又想近d, 小孩冇咁辛苦, 但想到6年後就好擔心..

謝謝各位

3    0    0    0

14網因將軍O 很難派到好中學苦六年可能一世無休

醒目開學勳章 王國長老

我會揀14, 升中仲難玩過升小

引用:已有14網,+突然95網又打來,+2間都是1線,+請

原帖由 paths 於 14-07-03 發表
已有14網, 突然95網又打來, 2間都是1線, 請有心人提意見, 前題是2間都是好學校
14網:校網好, 路程稍遠要過 ...
14網:軒小定華仁?
95網:將天定將循?
但14網呢2間都會係一兩年後轉曰制!時間更長!小朋友來回會辛苦!但升中一定好好多!

謝謝各位回覆, 似乎大家傾向14網
再請教14網中學中, 若不幸入不到band 1, 那些band 2的是否不太好?

14網係咪指北衛?
好好架, 同校長傾過, 覺得佢好有heart,真係中意小朋友
另外我自己都傾向半日制多d(所剩無幾啦)
小朋友冇咁辛苦.
另外, 14網升中都ok,
如果冇信心入到band1,
只要唔好入 閩x, 馬x基金, 協x, 伊x蘭, 桂華x, 李福x 呢幾間就ok
(小學都唔太驚仔女學壞, 中學就好大影響)

Ericalaw1026 發表於 14-7-3 10:44
14網:軒小定華仁?
95網:將天定將循?
但14網呢2間都會係一兩年後轉曰制!時間更長!小朋友來回會辛苦! ...
軒小, 華仁係NET 12。樓主講緊NET 14呀!

paths 發表於 14-7-3 11:04
謝謝各位回覆, 似乎大家傾向14網
再請教14網中學中, 若不幸入不到band 1, 那些band 2的是否不太好?
香港東區Band 1中學學位充裕, 就算考到Band 2成績也可博博填Band 1尾, 好彩會博中, 而且就算Band 2中學, 質素都唔差。

你可在以下link下載舊年的中學排位, 選「東區」個頁

http://www.sendspace.com/file/38chjk

bobo101^*^ 發表於 14-7-3 13:54
軒小, 華仁係NET 12。樓主講緊NET 14呀!
Sorry!!!

lauwingtai 發表於 14-7-3 14:07
香港東區Band 1中學學位充裕, 就算考到Band 2成績也可博博填Band 1尾, 好彩會博中, 而且就算Band 2中學, 質 ...

好有用的資料, 謝謝
‹ 上一主題|下一主題