用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 剛才優才面試少少分享,完全個人感受。 ...
樓主: yytws
go

剛才優才面試少少分享,完全個人感受。 [複製鏈接]

回覆:四隻貓 的帖子

想當年係簡介會已經有家長詢問有多少人報名,我想如果你心儀一個學校,也可能希望知道多一點關於這類資料。另外,又想當年學校還未有本校學生入大學資料,所以只能提供一些學生校外考試成績資料如英國劍橋英文考試,這做法也因家長不同的看法而引起不同的評語,是好是壞,家長自行考慮決定。

引用:那套微電影,又或者學校的音樂會,大部分都

原帖由 iamderek 於 14-06-30 發表
那套微電影,又或者學校的音樂會,大部分都是由學生主導。從我們成年人看起來,當然比大家在坊間看到的水準 ...
我相信優才特色之一,希望學生享受學習過程,可能效果並非最好,但我自己覺得對於一個小朋友的成長過程實屬難能可貴,在可以負擔得起錯嘅時候,為什麼還不爭取多一點經驗?如果家長希望只求卓越成果,我想優才並不是閣下的理想學校,學校一向注重生命教育,並不會全力只催谷成績,所以成績不可能同這類學校一樣名列前茅。對我來說,第一名同第二十名一樣,只要能繼續學業便可,一分耕耘,一分收穫,所以我寧選不用全力只往成績看,也要顧及個人成長。

AFSL2007 發表於 14-7-1 16:52
我相信優才特色之一,希望學生享受學習過程,可能效果並非最好,但我自己覺得對於一個小朋友的成長過程實屬 ...
完全同意,家長跟學校理念一致,小朋友獲益最大。

回覆:amy_lee 的帖子

唔通我女口中的“姨姨”是義工姨姨,唔係老師?多謝哂你哋幫忙照顧小朋友。

醒目開學勳章

引用:那套微電影,又或者學校的音樂會,大部分都

原帖由 iamderek 於 14-06-30 發表
那套微電影,又或者學校的音樂會,大部分都是由學生主導。從我們成年人看起來,當然比大家在坊間看到的水準 ...

我欣賞學校不只是照顧最top的學生,而是很多活動都讓所有學生參與,如學校的音樂會、校際集誦⋯所以表現可能在外人看來未必是最優秀,但卻是每位學生的真實學習歷程與成果。

引用:回覆+fostermak+的帖子 都話係講吓個人感

原帖由 yytws 於 14-07-03 發表
回覆 fostermak 的帖子

都話係講吓個人感受, 批評吓講吓都唔得, 觀容忍和接納不同意見能耐, 相信大家心中 ...
只是各抒己見,你也不用太緊張。

正如你所説,網友們心中有數。

回覆:剛才優才面試少少分享,完全個人感受。

請問通知信上寫的其他課外活動文件副本是否必需?thanks!

引用:回覆+fostermak+的帖子 都話係講吓個人感

原帖由 yytws 於 14-07-03 發表
回覆 fostermak 的帖子

都話係講吓個人感受, 批評吓講吓都唔得, 觀容忍和接納不同意見能耐, 相信大家心中 ...
我想一些家長義工想提供多一點資料給準備小朋友投考優才的家長,知多一點,明白多一點學校的方針,從而決定是否適合自己及小朋友。好的學校不少,希望各位找到理想的學校。

引用:+本帖最後由+SumSumBB+於+14-7-3+21:50+編

原帖由 SumSumBB 於 14-07-02 發表
同意!今年G7/8的一個月澳洲遊學團,也不是只挑選精英。只要小朋友願意嘗試,學校給予的機會多的是。

我今天帶咗小朋友去面試,聽完校長講嘅嘢,又睇咗一班學生用心製作嘅短片,沒有樓主所講那麼沉悶,反而覺得幾搞笑,校長所講的,因為我有去聽佢地簡介會,亦有樓主的部分感受,但今次校長所講的又令我改觀咗,又沒有在學家長及學生上台講佢地在學生活!好快及準時45分鐘完結,並接走自己小朋友,安排亦冇樓主所講的混亂,正如校長所講,佢想每位小朋友開開心心嘅離開學校,冇壓力之下去面試!

回覆:py84ko 的帖子

其實每個人觀感不同,找適合自己小朋友學校最重要!
只要信學校有這愛心讓小朋友有預快的一天!
感覺上學校很用心安排今次的面試,又跳舞,玩遊戲,跳彈床,有汽球!全都是希望小朋友在愉快中面試!

我昨天也帶了小朋友去in ,我覺得整體流程都很好(除在門口暴曬外),可以感受到他們是很用心去安排。而微電影方面我個人認為以一個小學生製作的已是很好了,我認為既然學校安排微電影分享,我們做家長的就應懂得欣賞!

我們覺得流程不錯. 我們的時段, 門口排都唔係好耐. 好快入去拎到貼紙, 阿仔便轉走左去. 冷氣Hall度睇片幾舒服呀, D小演員其實唔錯呀. 仲有d時間看下d 4格漫畫.

阿仔又係話唔話唔記得問咩
音樂椅話自己贏左. 希望不太粗暴
英文老師教唱歌, 但唔記得咩歌.
彈床好好玩. 星星好開心

BTW d 4格漫畫裡, 好多媽媽身邊都是有團火

szechu2004  哈哈  發表於 14-7-7 16:49

另一特別之處係佢同D同組小朋友相處愉快, 走甘時, 過馬路, 入地鐵, 都好唔捨得,特登同d 朋友仔遘bye bye下次見. 起碼唔識答都冇壓力

我星期日interview, 係跟老師動作跳舞

不過比我想像中淺,唔知佢點選呢

跳舞係比小朋友熱身,開開心心去課室,不計分。

回覆:yytws 的帖子

我仔都有去面試,好唔認同你講嘅野,我本人係真心想個仔入去讀書,佢中學個成績好好,入大學比率好高,因為咁先會有幾千人爭,而且佢個面試幾深,我仔做左十幾題數,兩個位加兩個位,其中6題係文字題,用英文問:其中一條考題係:Your father slept at 11:00 and wake up at 7:00. How long does he sleep.....
其他中文英文亦考得唔淺,就連最後跳彈床,我都見佢有mark分,小朋友唔識自己著返鞋,有個小朋友推人,即比人mark左落簿。

‹ 上一主題|下一主題