用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 剛才優才面試少少分享,完全個人感受。 ...
樓主: yytws
go

剛才優才面試少少分享,完全個人感受。 [複製鏈接]

回覆:yytws 的帖子

另外一提,優才係小學排名100強𥚃面,佢排41,學術分數係唔高,但佢師資分數好高,比九龍塘小學同聖方済各都高,我唸入到100強嘅小學已經係好多人渴望入嘅學校。

manmanchubb  排名都可信? 信自己小孩能力及性格合適邊類學校更有參考價值  發表於 14-7-15 23:23
manmanchubb  排名都可信? 信自己小孩能力及性格合適邊類學校更有參考價值  發表於 14-7-15 23:18

eunicecys 發表於 14-7-11 00:42
我仔都有去面試,好唔認同你講嘅野,我本人係真心想個仔入去讀書,佢中學個成績好好,入大學比率好高,因為 ...

嗯 .... 優才小學既係中數,所以我諗數學文字題應該唔會用英文問

回覆:szechu2004 的帖子

唔係呀,當日有面試的小朋友個個都係話做英數,如果果日唔係考英數,佢地唔會講得出呢條問題的。

eunicecys 發表於 14-7-11 00:42
我仔都有去面試,好唔認同你講嘅野,我本人係真心想個仔入去讀書,佢中學個成績好好,入大學比率好高,因為 ...
跳彈床個位置,參與面試既家長應該睇唔到???

BTW, 負責跳彈床個part係義工家長,應該唔計分 !

回覆:szechu2004 的帖子

跳彈床係睇到的,因位置就在成班家長等接仔的位置,大約十米前左右。

eunicecys 發表於 14-7-11 13:00
跳彈床係睇到的,因位置就在成班家長等接仔的位置,大約十米前左右。

...
明白! BTW, 好欣喜你地喜歡優才........希望你地既小朋友如果來優才讀書,都會鐘意間學校! For me, 我就越來越鐘意

回覆:剛才優才面試少少分享,完全個人感受。

我都係家長義工,彈床區全由義工負責,無人給小朋友打分,我也有到場幫下手,見到好多可愛場面,小朋友取錯別人的鞋,女生的靚靚鞋有扣要義工幫手穿,不過有時如小朋友流鼻血,或不小心跌親,有責任記錄後通知番家長留意。

其實考麥都不重要,學校都想小朋友當面試去玩就算,家長當帶小朋友去公園玩過就好了,現時下下二千幾人考收一百人,眼見個個都係醒醒目目,都鄧老師難選擇,考唔考到都好多因素,入到都係看緣分,希望真正喜歡優才的家長同學能如願入到優才啦

wkjenny    發表於 14-7-12 12:36

上年去一間津校簡介會,因參加人數比學校預期多左好多,學校要一班家長臨時轉番去hall先至坐得晒。校長道歉話因為今年多左好多家長黎聽。。。
其實好多間學校都有好多人報名,如果某學校校長要專登避開講申請人數,講學生成績理想等等呢d資訊,就好奇怪! 我自己去聽任何一間簡介會,當然希望學校有乜講乜,我如果對每間學校都認識咁深,駛乜浪費時間去聽! 反而我對心儀既學校,仲更加希望佢講到d學校既好野我知添! 一套悶悶地既小學生作品微電影,校長覺得自豪,可以攞出黎比大家欣賞,唔怕貽笑大方,咪即等於我地家長對自己小朋友果種欣賞同感情囉!
當然,每個人都有自己既價值觀、理念同感覺,對某人某事覺得反感,對佢黎講就係反感,所以聽多d睇多d,總會撞到自己同小朋友啱feel的。
‹ 上一主題|下一主題