用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有無北區家長在這裡可交流一下呀
go

有無北區家長在這裡可交流一下呀 [複製鏈接]

好像很少北區家長咁嘅,大家可否交流一下北區的小學情況呀!
   0    0    0    0

可愛小朋友 發表於 14-6-26 13:37
好像很少北區家長咁嘅,大家可否交流一下北區的小學情況呀!
北區媽媽會多人D
[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

多謝回覆!北區媽媽會都係好小人,好像同市區差好遠咁

回覆:可愛小朋友 的帖子

其實呢度都有些北區家長。只係多數涉及到沙田、直資、私校才見到北區家長發言。例如沙田祟真、沙田主風,甚至呂明才都有好多北區人叩門或報考。我都係北區家長,小朋友派打鼓嶺,都有落沙崇、主風、梁鉅繆叩門。打招呼先。

回覆 nillnill 的帖子

您好,謝謝你的回覆,今年北區是重災區,加油啊!

引用:回覆+nillnill+的帖子 您好,謝謝你的回覆

nillnill 發表於 14-6-26 23:53
其實呢度都有些北區家長。只係多數涉及到沙田、直資、私校才見到北區家長發言。例如沙田祟真、沙田主風,甚 ...
有無叩大埔, 大埔都好多好學校, 唔駛去到打鼓嶺嘛。

引用:Quote:nillnill+發表於+14-6-26+23:53+其實

原帖由 little_yolky 於 14-06-27 發表
有無叩大埔, 大埔都好多好學校, 唔駛去到打鼓嶺嘛。

但有好多見完都無下文

nillnill 發表於 14-6-27 10:23

但有好多見完都無下文
無咁熱門的寫下求位信, 可能有效的。你叩咗大埔邊間?

回覆 mrkokubo 的帖子

係啊,會越來越嚴峻,你係那一區呀?好唔好啲呀?

引用:Quote:nillnill+發表於+14-6-27+10:23+有但

原帖由 little_yolky 於 14-06-27 發表
聖心,黃建常,賽小,八舊,大循,阮鄭,田小,田千。
其中黃建常見完未放榜,但小朋友面試表現差,未在狀態,預料落空。八舊,大循,阮鄭,田千有見,都落空。其餘見都無得見。

lpslewis  可以試下埔 浸小,大圍張煌偉, 新翠禧年恩平.  發表於 14-6-30 08:29
lpslewis  可以試下埔 浸小,大圍張煌偉, 新翠禧年恩平.  發表於 14-6-30 08:29

回覆:nillnill 的帖子

現時手上得神小、沙田主風未放榜。黃建常唔計。輸埋可以放心去打鼓嶺「擁抱雙非」,始終北區學位不足,一定要有香港人「食」。

引用:現時手上得神小、沙田主風未放榜。黃建常唔

原帖由 nillnill 於 14-06-27 發表
現時手上得神小、沙田主風未放榜。黃建常唔計。輸埋可以放心去打鼓嶺「擁抱雙非」,始終北區學位不足,一定 ...
神小都吾錯丫!
大埔仲難叩過沙田。

[img align=left]http://i46.photobucket.com/albums/f119/virgokaren/virgokaren_02.gif[/img]

回覆 nillnill 的帖子

其實這麼小的孩子要面試咁多間已經很叻的了,不要放棄啊,遲些放晒結果,應該會好多人諗定後會放番啲位出來,希望你小朋友可以快些找到學校!加油!

回覆:有無北區家長在這裡可交流一下呀

我係北區家長,但我一開始就唸定為阿仔跨區返出去沙田,都係睇中學條路同埋想避開啲雙非,最後派咗第二志願,嘗試叩門第一志願嗰個,今日成功咗!

引用:我係北區家長,但我一開始就唸定為阿仔跨區

原帖由 tina_yauyt 於 14-06-28 發表
我係北區家長,但我一開始就唸定為阿仔跨區返出去沙田,都係睇中學條路同埋想避開啲雙非,最後派咗第二志願 ...
恭喜
你頭二志願都放沙田?

引用:Quote:原帖由+tina_yauyt+於+14-06-28+發表

原帖由 nillnill 於 14-06-28 發表
恭喜
你頭二志願都放沙田?
我同老公以前一直住沙田,因生咗阿仔先搬返嚟同屋企人住,等老人家湊孫,我用返沙田個地址報111!間屋係我同老公名嘅!

回覆:tina_yauyt 的帖子

哦.我係因為無屋要同返屋企人住才入粉嶺,點知派打鼓嶺。好多人都唔明,該校差不多望到深圳河及深圳公安亭,學校集合車通常在上水,點解係粉嶺校網?

引用:哦.我係因為無屋要同返屋企人住才入粉嶺,

原帖由 nillnill 於 14-06-28 發表
哦.我係因為無屋要同返屋企人住才入粉嶺,點知派打鼓嶺。好多人都唔明,該校差不多望到深圳河及深圳公安亭 ...
有冇叩原區啲小學?我個仔讀上水嘅幼稚園,佢同班有幾個雙非同學都叩到北區幾間普通學校!

引用:Quote:原帖由+nillnill+於+14-06-28+發表哦

原帖由 tina_yauyt 於 14-06-28 發表
有冇叩原區啲小學?我個仔讀上水嘅幼稚園,佢同班有幾個雙非同學都叩到北區幾間普通學校!

...
當然有,連上水、大埔、沙田都有去。但無咩消息,等7月等運到。

‹ 上一主題|下一主題