用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 deleted
樓主: Bean2012
go

deleted [複製鏈接]

補吾補習,吾系重點,小朋友整體校園和家庭生活的質素最緊要。

Bean2012 發表於 14-6-20 10:44
其實興趣班完全理解係需要,但補習到底係咪必須呢?我見好多都由Yr1開始補,大家既小朋友有冇出去補呢?

...
How old is your child?  

回覆:picture 的帖子

引用:我小朋友宜家兩歲,所以希望了解请楚入loca

原帖由 Bean2012 於 14-06-23 發表
我小朋友宜家兩歲,所以希望了解请楚入local or IS 既各優點及缺點!因為見有朋友話讀Is 既小朋會比較懶散  ...
都是果句,補唔補習,學唔學興趣班,完全是個人選擇,同讀LS 或IS毫無関係,你朋友比小朋友補習係佢嘅事,根本同你或其他人嘅決定無關,之前已有好多人提過,最重要是父母自己心態。

父母要是谷的話,無論讀IS or LS也會谷,相反,也有很多讀LS的小孩,是從沒上補習班或學琴棋書畫的。你想你首先應該了解清楚自己想要甚麼先最重要。

可以肯定一句,LS也好IS也好,沒有一間學校是會强迫你去補習的。如果你覺得讀IS又補習是失去原來的意義,咁你咪唔好補習lor, 但如果别人覺得有需要,人地比小朋友補習,又不會影響到你,你根本不用理會,你做好你自己就得了!

‹ 上一主題|下一主題