用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 Ls 叩門面試次數
樓主: joan1021
go

Ls 叩門面試次數   [複製鏈接]

引用:Quote:Argyle+發表於+14-6-24+16:56+不如你

原帖由 lawsonmoon 於 14-06-24 發表
如果人哋搞得基金會資助學生,就証明唔係當盤生意搞,只收貴人啦。你都話大部份直資唔係咁,咪代表個别問題不在直資制度上囉。多謝會長提醒,回歸本帖子問題,我覺除了LS校長,冇乜人識談,因為可能根本冇得in,或直情唔駛in,或者in兩、三次都係吉,睇命啦。

引用:Quote:原帖由+lawsonmoon+於+14-06-24+發表

原帖由 Argyle 於 14-06-24 發表
如果人哋搞得基金會資助學生,就証明唔係當盤生意搞,只收貴人啦。你都話大部份直資唔係咁,咪代表個别問題 ...

"因為可能根本冇得in,或直情唔駛in,或者in兩、三次都係吉,睇命啦"  

有見地!这评语可apply在所有学校,包括所有直資、私学、官校、津校!
幼稚園、小學、中学、大学、及職場!

奇怪了,既然D人咁喜歡直資為何不考入直資反而要叩門津校呢?

引用:+本帖最後由+longlokma+於+14-6-24+19:54+

原帖由 longlokma 於 14-06-24 發表
一針見血,有咩资格in真係校長自己知。。。

引用:奇怪了,既然D人咁喜歡直資為何不考入直資

原帖由 mk3288 於 14-06-24 發表
考直资,都要人地收先得㗎。。。

Argyle 發表於 14-6-24 19:30
如果人哋搞得基金會資助學生,就証明唔係當盤生意搞,只收貴人啦。你都話大部份直資唔係咁,咪代表個别問題 ...
係直資制度上既問题俾人有機會做壞事。Why set 資助 cap at 10%?Why俾佢地100%揀學生?Why俾佢地面試前收集不必要資料?如只係面試揀叻人,只需要一個號碼,收了人才問父母職業,住址etc。

引用:Quote:Argyle+發表於+14-6-24+19:30+如果人

原帖由 lawsonmoon 於 14-06-24 發表
係直資制度上既問题俾人有機會做壞事。Why set 資助 cap at 10%?Why俾佢地100%揀學生?Why俾佢地面試前收 ...
你点睇到cap at10%呀?係咪LS叩門題同指定答案呀?

引用:奇怪了,既然D人咁喜歡直資為何不考入直資

原帖由 mk3288 於 14-06-24 發表
各有原因,我不能代答。只見身邊同學仔們家長一心傾情LS,又恨無世襲恩寵,又住不到美x村,1.1完都入唔到閘,為朋友說句話。我唔係LS fan,不過LS貴為本港推崇名校,希望佢校長有牧人之心,增加叩門透明度及改善程序。

引用:Quote:原帖由+mk3288+於+14-06-24+發表奇怪

各有原因,我不能代答。只見身邊同學仔們家長一心傾情LS,又恨無世襲恩寵,又住不到美x村,1.1完都入唔到閘 ...
唉,间间学校有叩門位,包括你喜爱的英華,要点先算有透明度呢?

引用:Quote:原帖由+mk3288+於+14-06-24+發表奇怪

各有原因,我不能代答。只見身邊同學仔們家長一心傾情LS,又恨無世襲恩寵,又住不到美x村,1.1完都入唔到閘 ...
唉,间间学校有叩門位,包括你喜爱的英華,要点先算有透明度呢?

"恨無世襲恩寵,又住不到美x村"………………          味等同你地话人唔努力,唔好好装備孩子考直資、私小羅!人地為入官、津名校,夠千辛萬苦搬去校網,父母做学生时又為護蔭子孫而辛苦讀至名校畢業,人地冇付出咩? 要懂得欣賞人,而不是替抽不到、叩不刭的人抱不平啊

longlokma 發表於 14-6-24 23:04
"恨無世襲恩寵,又住不到美x村"………………          味等同你地话人唔努力,唔好好装備孩子考直資、私小 ...

各位有心人唔使再回應嘞.... 要回答嘅都已經答過哂。唔通任何學校對叩門嘅處理都要六合彩咁先係有透明度?YW都做唔到啦….都話咗如果DieHardLS粉絲咪去叩門插班囉,可插足幾年,不分地區。再唔係咪就向其他差唔多級數又有得考又對叩門位分派透明度高嘅學校進發囉。唔好再重覆回應,搞到Board administrator閂咗個帖就唔好啦。

"恨無世襲恩寵,又住不到美x村"………………          味等同你地话人唔努力,唔好好装備孩子考直資、私小 ...

各位有心人唔使再回應嘞.... 要回答嘅都已經答過哂。唔通任何學校對叩門嘅處理都要六合彩咁先係有透明度? YW都做唔到啦….都話咗如果DieHardLS粉絲咪去叩門插班囉,可插足幾年,不分地區。再唔係咪就向其他差唔多級數又有得考又對叩門位分派透明度高嘅學校進發囉。唔好再重覆回應,搞到Board administrator閂咗個帖就唔好啦。

各位有心人唔使再回應嘞.... 要回答嘅都已經答過哂。唔通任何學校對叩門嘅處理都要六合彩咁先係有透明度?YW都做唔到啦….都話咗如果DieHardLS粉絲咪去叩門插班囉,可插足幾年,不分地區。再唔係咪就向其他差唔多級數又有得考又對叩門位分派透明度高嘅學校進發囉。唔好再重覆回應,搞到Board administrator閂咗個帖就唔好啦。

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-06-24+發表各有

原帖由 longlokma 於 14-06-24 發表
這点你可在說錯了,他們考到私小,有直資offer 但為甲一LS 和叩門準備而放棄直資,只怪一廂情願。

引用:+本帖最後由+Soundervolt+於+14-6-25+02:44

原帖由 Soundervolt 於 14-06-25 發表
我已經無回應了。
因為無必要去找人家制度上的缺點去說明自己仔仔的學校有幾好。

回覆:Ls 叩門面試次數

好多學校都喺唔會見哂所有叩門申請者,包括官立小學。其實都好正常姐。

Argyle 發表於 14-6-25 01:13
這点你可在說錯了,他們考到私小,有直資offer 但為甲一LS 和叩門準備而放棄直資,只怪一廂情願。

...
人往高處走,水往低處流,好自然。平常心做好自己先啦。

回覆:Ls 叩門面試次數

一直要回应的不是什麼制度好,什麼学校好。每个制度,每间学校都有漏洞缺点。要重申的,是那些吹捧考入直資、私小的幼稚園生什麼有實力、有準備云云的人,他們今日在為自己孩子搶前兩、三步而沾沾自喜、自吹自擂的时候,其實是正在迫害着下一代的小孩,包括他們自己的子孫,好快的将来,婴兒出世不准爬,要即刻学行了!!家長们开心吧、自豪吧!!

‹ 上一主題|下一主題