用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 KTS vs 九龍塘宣道小學
go

KTS vs 九龍塘宣道小學 [複製鏈接]

我個係仔,性格活潑好動,愛音樂,都受谷!上述2間邊間好?
   0    0    0    0

回覆:JMW 的帖子

宣道

請問為何?因2間都係好學校,都一樣谷,好難決定!

回覆:KTS vs 九龍塘宣道小學

你邊間正選入就去邊間!2間都係好學校,有排你去比較!

呢2間好接近,宣小升band1中學比率高dd,音樂亦出名,坊間feedback係幾深幾intense,但你仔受到就ok。

九小都好好,校園環境亦好d(宣小體育堂好似要行去第度上),睇吓你看重邊樣。

引用:我個係仔,性格活潑好動,愛音樂,都受谷!

原帖由 JMW 於 14-06-18 發表
兩間都唔會選錯,既然愛音樂,宣小可一展所長。

APS升中成績彪炳,樂團一流。

回覆:KTS vs 九龍塘宣道小學

宣小,九小同聖心私小比較呢?

引用:宣小,九小同聖心私小比較呢? +

原帖由 Smartbubu 於 14-06-19 發表
你到而家都未揀定?

聖心好似係港島喎,三間都好,睇邊間近啦

引用:我個係仔,性格活潑好動,愛音樂,都受谷!

原帖由 JMW 於 14-06-18 發表
兩間表現相約,如果阿仔愛音樂,梗係宣小啦。
你兩間都有offer? 叻仔喎

回覆:JMW 的帖子

性格活潑好動,愛音樂,比較 match 宣小

KTS 都好好,小朋友比較全面,但偏文靜多 d

引用:Quote:原帖由+Smartbubu+於+14-06-19+發表

原帖由 Irismammy 於 14-06-19 發表
你到而家都未揀定?

到今時今日都有人hold幾個位。
之前未交大訂,hold都算,既然俾左留位費諗清楚。
但到呢個moment,莫非仲要交埋大訂,開學試下先決定?
現在好在小學十居其九返全日,否則我相信好多人會揀返二間

noplanner  二間:一上一下、一英一普、一港一九、一體一藝、一谷一hea、一paid一aided、一動一靜、一神一村、一男一女 ..... oh sorry!!  發表於 14-6-19 09:31
noplanner  現在好在小學十居其求返全日,否則我相信好多人會揀返二間   發表於 14-6-19 09:25

三間都係同一個level的學校你都會有選擇困難症?最重要你小朋友資質好唔好,家長配唔配合到。如兩者都有,無輪讀邊間都好,都唔會選錯。相反…二者都無,入邊間都唔會有運行。我覺得你最需要考慮的,反而是那家近你屋企。第二點就係心頭高,就揀宣小博入全港三間神校。如想保守些揀聖心,因有中學back up.九小就中庸之道,希望幫到你盡快決定。

三間都係同一個level的學校你都會有選擇困難症?最重要你小朋友資質好唔好,家長配唔配合到。如兩者都有,無輪讀邊間都好,都唔會選錯。相反…二者都無,入邊間都唔會有運行。我覺得你最需要考慮的,反而是那家近你屋企。第二點就係心頭高,就揀宣小博入全港三間神校。如想保守些揀聖心,因有中學back up.九小就中庸之道,希望幫到你盡快決定。

saintbernard888 發表於 14-6-19 10:12
三間都係同一個level的學校你都會有選擇困難症?最重要你小朋友資質好唔好,家長配唔配合到。如兩者都有, ...

其實你太好人答佢喇.但你估你答完佢,佢會盡快放番個位出黎咩?

做到今時今日仲hold幾個位的人唔會因你兩句而盡快放位的.

三間都係私校俾大抽獎,見佢咁問應該抽唔到最top的津校.只想講一句,希望個top津校位俾左個真正有需要的人啦.

(利申:我小朋友有幾個offers,但只hold了一個,也沒有參加大抽獎,所以佢放咩位係對我冇影響的,只是見到d jm不停叩門而仲有人hold幾個位而不快啫)

引用:+本帖最後由+fruitfulsnoopy+於+14-6-19+10

原帖由 fruitfulsnoopy 於 14-06-19 發表
講得唔清楚,我只係 Pn 家長,有嘉諾撒聖心 k1 offer, 諗緊原校升 K1 考宣小,KTS (因為學校都多人考到), 定係搬屋轉聖心幼

引用:Quote:原帖由+Smartbubu+於+14-06-19+發表

原帖由 saintbernard888 於 14-06-19 發表
三間都係同一個level的學校你都會有選擇困難症?最重要你小朋友資質好唔好,家長配唔配合到。如兩者都有, ...
講得唔清楚,我只係 Pn 家長,有嘉諾撒聖心 k1 offer, 諗緊原校升 K1 考宣小,KTS (因為學校都多人考到), 定係搬屋轉聖心幼

JMW 發表於 14-6-18 22:24
APS.

‹ 上一主題|下一主題