用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 12網聖芳濟各同聖保祿天主教邊間好
樓主: nayeliyan
go

12網聖芳濟各同聖保祿天主教邊間好 [複製鏈接]

回覆:oh_really 的帖子

想請問sf 一日大概幾樣功課 課程會比sp深嗎?

回覆 oh_really 的帖子

原來好多mama也似我的諗法, 我囡囡今年也讀st francis, 上年大抽獎入, 當初也爭扎st paul & st francis 之間, 都係oh_really mama 的考慮因素, 但讀後覺得st francis 是一間很好, 全面的學校, 的確功課有時也很多, 約7-8樣, 其實當中也包括1-2樣改正, 一個星期默一次書, 我覺得ok, 但教風純樸, 學校不鼓勵同學物資主義, 亦唔好會精英班, 而且學校校舍新, 圖書館好大好靚! 最主要原因是我和先生也要返工, 屋企又有個細妹妹, 所以st francis full-day for 我們家庭是較好!

回覆:12網聖芳濟各同聖保祿天主教邊間好

其實我就鐘意sp返半日 多啲時間用 最怕搬校舍!sf新校舍又吸引啲  聽家長講sf 分班試考得唔好要收信 又好似好有壓力 幾難取捨!sp中學係中文 sf係英中 邊間中學好啲呢?!

醒目開學勳章

回覆 nayeliyan 的帖子

sp中學不是英中嗎?

上面問到谷唔谷、多唔多功課、閞唔開心、中學邊間好,我的個人經驗如下:

1. 要睇小朋友本身性格,我女很受教、上堂專心,中英文底子唔錯,鍾意學習和會主動做功課。因此,雖然是12月細女,但唔覺讀得辛苦。

2. 功課時少時多,有時在學校完成大部分,有時回家要做多個幾鐘,但多數可以五點幾自己做完落公園玩。我放工會檢查是否做晒。當然weekend 會多些功課,要預兩個幾鐘頭,咁似乎唔算太多功課吧。

3. 除了數學外,學校很多時用自訂教材,我覺得中文教得幾深、英文少少深、數學同常識正常。默書一星期中、一星期英,好多時兩樣都唔使默。我Weekend 同佢默一次,之前一晚再默一次。

4. 由於平時間中的評估唔計分,加上只是小一,我女平日唔會溫書,只在考試前兩星期開始溫,So far成績唔錯。咁算唔算谷?

5. 我感覺學校是嚴的,相比幼稚園老師,老師較惡,但學校及老師都很有經驗。我女返學是開心的,很大原因是鍾意啲同學。

6. 至於中學,St. Paul’s & St. Francis 都係Band 1 英中。由於我自己出自St. Paul’s,覺得母校好好,相信St. Francis 亦不錯。

7. 另外,不需要太擔心分班試,老師會讀卷,亞女話好易嘅 (佢中英數成績分別為滿意、極滿意、極滿意)。

提多樣嘢,St. Francis小一行雙班主任制,幫小朋友適應小學生活。

Thx!

真係好多謝你既分享,睇完放心左好多

回覆 S_Trader 的帖子

以往好似只in 一次

唔使客氣

女兒是St.paul P.1學生,過去一年感到學校並非想像中那麼嚴厲,而功課量也不算多,一般可以一小時內完成。每隔一星期中、英默書,每次兩課默句子。但每年四測兩考讓小朋友經常準備狀態,但女兒已經習慣這樣模式。英文科比較淺,但中文科相對要求高,閱讀理解比較深。但整體对學校相當滿意。

回覆:c1c2 的帖子

想請問有無會搬校嘅消息?!

未來一年一定不會搬遷。因校舍為二级古跡,所以要多個政府部門批核

回覆:12網聖芳濟各同聖保祿天主教邊間好

兩間都係好學校。我自己較喜歡St Paul Sec,所以揀咗St Paul Primary,今年自行入咗9月P1。因為入得就預讀足12年,我係考慮中學多過小學。

回覆:peachcreamy 的帖子

sps係英中定中中?比sf 好嗎?

nayeliyan 發表於 14-6-20 00:30
sps係英中定中中?比sf 好嗎?

嘉諾撒聖方濟各書院津貼天主教灣仔區女校英中1B直屬
聖保祿中學津貼天主教灣仔區東區女校英中1B直屬

http://www.schooland.hk/ss/

回覆:mcl203 的帖子

thx

‹ 上一主題|下一主題