用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 九小 vs 舊油天
go

九小 vs 舊油天 [複製鏈接]

取邊間好,想快點有決定。謝謝
   4    0    0    0

回覆 skhyear 的帖子

請盡快放位, 好多人等緊油天叩門消息

油天good

KittyMelody1 發表於 14-6-22 22:17

好感動......油天真係一間好好既學校, 放棄真係好可惜....

只要唔係 hold 到開左學至放棄,其實都唔會可惜,因為自有惜花人。

Jane1983  油天好多人like的!  發表於 14-6-23 21:18
必必  yes.  叩門者又多個機會.   發表於 14-6-23 17:49
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

最後選了KTS,謝謝大家意見!

little_yolky   good choice  發表於 14-6-24 16:02

cacanov06 發表於 14-6-23 11:36
又係個句, 如果錢唔係問題, 當然係揀啲學校多啲資源配合, 家長背景又差不多, 學校師資有保證個啲! 我以前有 ...
同意, 雖然油天既成績真係好亮麗, 但我唔想同太多一額汗一齊, 直資/私校始終資源好好。

引用:最buy舊油天一點是+,+它無得千挑萬選學生的

原帖由 Kitty1230 於 14-06-19 發表
最buy舊油天一點是 , 它無得千挑萬選學生的情況底下 , 都有這麼亮麗的升中結果 , 值得一讚!!!

舊油天校長 ...
good point!

又係個句, 如果錢唔係問題, 當然係揀啲學校多啲資源配合, 家長背景又差不多, 學校師資有保證個啲! 我以前有個舊同事講, 佢前幾年抽到間地區名校, 同時又有私校係手, 佢當時都諗住慳番啲錢去個間津校算了, 點知到新生日見到有部份家長啲言行舉止, 真係一額汗...... 到最後佢都係揀了間私校, 佢仲有個細啲跟尾

skhyear 發表於 14-6-19 10:08
我咁預(相差數)

學費 : $4,400
食飯唔駛800一個月咁貴, 校內課外話動睇你學乜, 可以揀啲平, 揀的貴, 約500一個月差唔多了, 但間間學校都要學課外活動。如果你話, 津校課外活動有啲唔駛錢, 咁你都知係乜質素, 香港唔會死錯人, 一分錢一分貨。飯錢、書簿費同雜費間間學校都要, 無理由打埋條數落去, 所以, 你既預算只係差5000+蚊。但你未計校車費, 仲有高年級時的遊學費(津校都要遊學, 但去既地方無咁貴)。

我有兩個朋友的三個囝囝囡囡讀緊KTS, 家長同小朋友都好滿意學校。上面JM講得啱, 如果考慮錢問題, 就緊係油天, 畢竟, 津校可以做到六成Band 1成績真係好亮麗。但係, 又係果句, KTS始終係自己學校揀過晒學生+家長, 大家程度文化會比較接近, 會舒服啲。

如錢唔係問題, 我一定揀KTS。

回覆:九小 vs 舊油天

樓主,決定後在此說ㄧ說結果吧!

Kitty1230 發表於 14-6-19 09:49
最buy舊油天一點是 , 它無得千挑萬選學生的情況底下 , 都有這麼亮麗的升中結果 , 值得一讚!!!

舊油天校長 ...
好感動......油天真係一間好好既學校, 放棄真係好可惜....

回覆 必必 的帖子

两間都是好學校,放任何一間都可措.

回覆:九小 vs 舊油天

兩間升中都係要煩過。舊油中,數程度都深,中文普通話教,男仔升中校網又唔失禮,又唔駛交學費,俾我就一定選舊油。

Kitty1230 發表於 14-6-19 09:49

舊油天校長話過一切也是以愛行先 , 不會因為學生的能力不逮而忽略他們 , 而是想辦法去令他們水平提高 , 汰弱留強的制度並不適合於我們學校!!!

送呢段說話俾某藍田「名校」蕭校長,學野啦!   

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:最buy舊油天一點是+,+它無得千挑萬選學生的

原帖由 Kitty1230 於 14-06-19 發表

舊油天校長 ...
感動!呢D至係教育

引用:Quote:tt007+發表於+14-6-18+20:31+每月相

原帖由 skhyear 於 14-06-19 發表
我咁預(相差數)

減2k就合理!

tt007 發表於 14-6-18 20:31
每月相差$8000? 無咁多呱!

我咁預(相差數)

午飯 : $800
校內課外活動 : $1,000
書簿及雜費 : $1,000

舊油天校長話過一切也是以愛行先 , 不會因為學生的能力不逮而忽略他們 , 而是想辦法去令他們水平提高 , 汰弱留強的制度並不適合於我們學校!!!

引用:錢是省了,但師資,學生,尢其語言環境不一

原帖由 CCSA1223 於 14-06-19 發表
錢是省了,但師資,學生,尢其語言環境不一樣,不能用錢去衡量
咁就要睇下錢係唔係考慮位

‹ 上一主題|下一主題