用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校?
go

無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校? [複製鏈接]

一個讀普通學卷幼稚園的小朋友, 無谷, 無奬,  唔識計數, 唔識串字, 唔識做句, 無特別,只係識學校教的中英文生字, 簡單普通話和英語
請問邊間直資或私校有機會會收? 定係直頭唔會有直資或私校收, 可慳返唔洗報?
你們有冇認識有小朋友都係乜都唔識但有直資或私校收?
THANKS!
   3    0    1    0

無谷無獎大有人在,但比本幼稚園書程度中/英可自己讀嗎?例如ORT,簡單計數?

乜都唔識, 唔識睇中英題目, 學校無教句子, 所以中英文只識生字唔識句子, 就算你比佢而家學緊個本故事書佢, 佢都唔會識讀
計數, 問佢16-2唔識, 但同佢講我買咗16粒糖比佢, 請咗2粒比人食, 剩幾粒? 佢咪識講14囉

引用:乜都唔識,+唔識睇中英題目,+學校無教句子,+

原帖由 momokeikei 於 14-06-17 發表
乜都唔識, 唔識睇中英題目, 學校無教句子, 所以中英文只識生字唔識句子, 就算你比佢而家學緊個本故事書佢,  ...
唔樂觀。

momokeikei 發表於 14-6-16 23:05
一個讀普通學卷幼稚園的小朋友, 無谷, 無奬,  唔識計數, 唔識串字, 唔識做句, 無特別,只係識學校教的中英文 ...
有私校收,不過係媽媽母校

回覆:bubuG 的帖子

都預咗
我淨係比佢學畫畫同跳舞,閒日淨係溫十分鐘學校教的生字,星期六日淨係玩
既然私校鐘意k2要有小學程度的學生,咁算把啦

睇下有冇d私校面試淨係同小朋友傾偈囉,應該唔係間間都只收完成度高既小朋友既
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

我就係唔知有冇啲咁既私校所以先問下大家

不過老實講,反正咁多學生考,我做校長都想搵個十項全能既學生啦
但身為媽咪,要我每日勞氣做練習,出去讀劍橋去考試去比賽,咁我寧願每天開開心心同佢傾計玩uno整下嘢食游下水好過

momokeikei 發表於 14-6-17 01:09
我就係唔知有冇啲咁既私校所以先問下大家

不過老實講,反正咁多學生考,我做校長都想搵個十項全能 ...
我都唔知,因為冇谷,所以都唔考慮私校,不過我做校長係有心辦教育既,我寧願揀d家長係重視子女成長過程多過考試成績,揀d未開發既小朋友,反正完成度高個d都唔怕冇其它私校收,只係我呢種人冇可能做到校長,尤其是私校,畀咁多錢唔重視成績?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:都預咗 我淨係比佢學畫畫同跳舞,閒日淨係

都預咗
我淨係比佢學畫畫同跳舞,閒日淨係溫十分鐘學校教的生字,星期六日淨係玩
既然私校鐘意k2要 ...
唔系淨私校先鐘意學術高,創意強,有禮貌的小朋友。
傳統名津,地區名津,一线津小,呢d去到叩門時,一樣要大比拼。

回覆:無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校?

我冇谷個女,情況同樓主相似,考到WKF,聖母,德雅,SFA 。三年前嘅事可能唔作得準,但若果最後派到d乜寶物寶,你就會後悔冇利用呢個機會。

我諗Creative Primary會收,理念相同吖~

回覆:無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校

愛閱讀是很關鍵的,這與是否催谷冇關。

引用:Quote:原帖由+momokeikei+於+14-06-17+發表

原帖由 11B 於 14-06-17 發表
唔系淨私校先鐘意學術高,創意強,有禮貌的小朋友。
傳統名津,地區名津,一线津小,呢d去到叩門時,一樣要 ...
同意,官津都係一樣。
除非樓主自行的分數好高 or 真係好好運,抽頭幾志願 or 完全唔介意小朋友入咩小學, 否則到叩門自己心儀官津時,你會發現一樣要做卷,interview,比獎項…
呢個就係香港的教育啦。

引用:Quote:原帖由+11B+於+14-06-17+發表唔系淨

醒目開學勳章 王國長老

回覆:無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校?

我都認同,考小學時識睇簡單中英文圖書、愛閱讀、有基本語文能力、合理地合群、有組織力、解難能力,真係好基本。唔好怪學校揀人,世界上真係有家長可以由得個小朋友長期唔合格、唔交功課、明顯跟唔上老師出到聲都無反應。咁當家長咩準備功夫都唔做,將所有責任交俾學校,你叫人點俾信心家長會緊張孩子學習呢?純粹理性分析,不喜勿插

回覆:null

算吧啦,你疊埋心水派乜讀乜,重有預上小一會日日同小朋友開戰,功課呀,默書呀,考試呀

回覆:無奬乜都唔識既小朋友, 可以考咩私校

我個女今年升K3, 情況同樓主差不多,無谷無獎無識人無宗教無背景,都係比女女學晝晝,游水同跳舞,所以當身邊所有家長都好緊張討論考直資同私校時,我就叠埋心水大抽獎,到時抽到邊間就讀邊間,但而家已經辣到埋身,邊個會唔緊張吖?不過我已經同定自己洗腦,唔好怨,唔好恨,唔好比效,唔好後悔。就算真係入左嗰d我最擔心嘅融合教育,我相信女女都會係當中有所學習,例如學習同理心,感恩,尊重別人等等!

我既然比個女開開心心咁過左6年,無谷無操練,當然個代價就係考唔到直資同私校啦!但我眼見好多家長谷爆個小朋友但都係考唔到,就真係大人同細路都好可憐啊!希望大家(包括自己)可以平常心去面對。健康,童真,同個女嘅關係,重要過贏在起跑線啊!

醒目開學勳章 王國長老

引用:乜都唔識,+唔識睇中英題目,+學校無教句子,+

乜都唔識, 唔識睇中英題目, 學校無教句子, 所以中英文只識生字唔識句子, 就算你比佢而家學緊個本故事書佢,  ...
16-2唔係幼稚園程度,10以內就係

‹ 上一主題|下一主題