用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小小感受
樓主: kkh2014
go

小小感受 [複製鏈接]

回覆:小小感受

不要放棄,the best is yet to come.  如果最後叩唔到,不是技不如人,可能人家識人扣入,是同佢無緣份而已,不要輕看孩子。最多努力一年,再去插小二吧!加油!

引用:Quote:woodstockada+發表於+14-6-14+15:45+

原帖由 ha8mo 於 14-06-14 發表
可否開奧數學校名?
同意
Pm我

引用:有得見都仲有機,d人派第一志願都要去叩下

原帖由 catcc2000 於 14-06-14 發表
有得見都仲有機,d人派第一志願都要去叩下,張音樂椅一定有排玩。我派第九志願,交了13間,上星期見左3間, ...
咁快有offer ,真係好!

引用:當你派到間五寶飯嘅時候,我都唔敢望可以叩

當你派到間五寶飯嘅時候,我都唔敢望可以叩得返第一志願,今天第二志願嘅面試都冇去了,有間幾好嘅咪算lo, ...
我認識位小朋友,見到爸媽日日無心機,問爸媽自己係唔係唔,令爸媽唔開心

其實其他派入去嘅小朋友,學校都控制唔到他們的背景及成績,開學時都係要有教無類,但對我們一班派得唔好要周圍撲嘅家長及小朋友要求甚高,小朋友得六歲人仔點解要禁苛刻?有一間學校因為我小朋友唔識答問題重有説話聽,我心中只有一句說話:鬼叫你去求人咩。

Jane1983  咁衰!?當時運高,聽吾到lor  發表於 14-6-14 20:07

俾你入到名校,特別話自己教高一級學校,小朋友讀唔上,老師就會見家長,叫你去其他學校讀!
這是有教無類,因材試教嗎?

引用:所以見到啲派得好的人都仲去叩,真係好想見

原帖由 jy0022 於 14-06-14 發表
所以見到啲派得好的人都仲去叩,真係好想見一個打一個!
Yes, me too.

引用:有得見都仲有機,d人派第一志願都要去叩下

有得見都仲有機,d人派第一志願都要去叩下,張音樂椅一定有排玩。我派第九志願,交了13間,上星期見左3間, ...
做得好、有同理心、香港好市民、好扺赞!

回覆:BLUEYELLOW 的帖子

引用:其實其他派入去嘅小朋友,學校都控制唔到他

原帖由 ChloeWoonMa 於 14-06-14 發表
其實其他派入去嘅小朋友,學校都控制唔到他們的背景及成績,開學時都係要有教無類,但對我們一班派得唔好要 ...
agree

我家有對雙子公主

初初覺得派得差唔緊要,去叩門就得...
但in左幾間之後,越黎越無信心,覺得無可能收自己
開始覺得要認命、要屈服,開始諗係咪要在依推差嘅學校中揀一間好少少嘅黎讀...
希望大家都記住,小朋友in得幾差都好,千祈唔好怪佢地,唔好將責任推左比佢地,要怪就怪我地無運好了~

希望嚟緊大家都有好消息吧~!

回覆:Mellchan 的帖子

係呀,原先都係唸住一級一級上,好dd就放前面個d,睇下叩到邊間架咋。

我都好似大家甘,心情由收到入學証一刻到而家都未能平伏。
等電話等到就快心臟病,去in連自己都in到驚,小朋友更加,日日問係咪無架啦,我都唔識點答。想靠人事啦,結果重要比人踩到我個女一文不值,此人乃天主教徒,我而家對天主教好反感,無奈我女獲派天主教小學
希望快d收到好消息,呢排真係訓唔安食唔落,唯一得著係減到肥囉

昨晚仲哭, 好似有野屈住屈住, 坐係公司做野, 成日等電話響, 氣都透唔到, 坐都坐得唔好, 食都唔想食…

今日心情算好左d…日子總要過, 正能量…

引用:初初覺得派得差唔緊要,去叩門就得...但in

原帖由 Mellchan 於 14-06-14 發表
初初覺得派得差唔緊要,去叩門就得...
但in左幾間之後,越黎越無信心,覺得無可能收自己
開始覺得要認命、 ...
Totally agree記住學校唔收真的唔關小朋友事,我地只係輸比'運氣'二字

catiou627  agree~~  發表於 14-6-18 14:21

我當初都派左去第7志願,仲要係間男校,我有個女跟尾所以點都要去叩門,好好彩,星期五已經等到電話叩門成功,所以我今日已經無再去其他學校既叩門試,大家唔好灰心,我相信每間學校都會有好學生(呢句係放榜前我成日提住自己)即使去到一間人地眼中比較差既學校唔緊要!同小朋友一齊努力,考好小一既成績再去其他學校插班!加油!

回覆:kkh2014 的帖子

不要放棄,今年唔得,升小二時咪試下再插班,有同學仔拿著小一成績表,小二成功插班華人,希望在明天,各位努力。

引用:我都好似大家甘,心情由收到入學証一刻到而

原帖由 wendyaupooh 於 14-06-14 發表
我都好似大家甘,心情由收到入學証一刻到而家都未能平伏。
等電話等到就快心臟病,去in連自己都in到驚,小 ...
我發覺入唔到好小學,D人一定係覺得父母唔啱,又話你唔比野佢學,唔同佢参加比賽呀!但係我性格真係唔鍾意禁攪D細路,只想佢地開開心心,有規有矩就得,香港教育制度:迫死家長,迫到D小朋友冇晒創意

回覆:miutang 的帖子

話唔係咁講
當個個小朋友都識,自己小朋友唔識或者筆試原來未明白題目就亂寫。識得其他同幼稚園小朋友都入到第二輪甚至暗被通知獲取。確實不得不承認技不如人。你以為真係音樂椅輪流轉咩?假如人人能力一樣就可以咁計。事實上,當然唔係。種種筆試,甚至面試竟然要普通話講故事,我小朋友自出世都廣府話為主,根本講唔到普通話,真係技不如人。另外,亦發現其他家長在小朋友英數方面投資都好多。原來今天的果,確實是自K1便種下了因。雖然下星期仍有面試,但其實都無信心了,全部筆試面試都無第二輪消息,懂了。
反正如期了在獲派的邊境學校註冊。要考慮小朋友在一星期內狂筆試面試的承受力了。

‹ 上一主題|下一主題