用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 喇沙小學 P2-P5 叩門一問 2014/2015
樓主: LAMLHY
go

P2-P5 叩門一問 2014/2015   [複製鏈接]

回覆 joemyt 的帖子

那麼有人說中英數平均9X分就可以安全過馬路. 所以請教是不是頭100名都有9X分呢?
Thx.

貢獻勳章

睇學生 Banding, 亦要睇前兩屆師兄的成績. 並唔係話頭 7X % 實得.

但如果你全級考100名以內, 問題應該唔大.

又有人話頭 120 名都OK, 但我就寧願穩陣D, 叫亞仔盡量爭取入 zone. 好過等派位之前驚!

joemyt 發表於 14-8-28 14:21
Oh, really? Sorry  

Mrs. Betty Ho , The Principal
Thanks. 另外想問下, 我知道一般每年好似有7X%喇小同學升喇中, 其實升喇中是不是只要MEET到某D REQUIREMENT就OK定還是只收最TOP果7X%?

貢獻勳章

Oh, really? Sorry  

Mrs. Betty Ho , The Principal

或     何侯純華校長

好似冇講ATTENTION比邊個, 是不是校長?

貢獻勳章

回覆 NeoMom 的帖子

請你由頭開始睇本話題, 我亦曾經回答過, 在頭幾個回覆.
如果你的問題無人講過, 一定會盡量答你.

請問插班的文件是BY HAND定還是郵記都得? 是不是ATTN比校長? 通常什麼是侯APPLY? Thanks!

醒目開學勳章

小曳人 發表於 14-7-14 21:00
我返嚟喇!今朝見過校長,註冊咗喇!
再次多謝各前輩分享同鼓勵,(特別鳴謝:joemyt) 好開心收到好多朋友鼓 ...
恭喜哂!  細佬可以唔使煩添啦!  

小曳人  係呀!多謝哂!!!   發表於 14-7-23 11:49

回覆:232 的帖子

ic, congrats!

小曳人 發表於 14-7-15 06:10
呢個問題....我收到嘅消息 part 1 from EK,星期5註冊兩人
part 2 (from 家教會),星期一約見兩人
合共四 ...
你幾時收到電話 ???

Henry2013  Congratulations!  發表於 14-7-16 18:50
小曳人  星期五一點半左右  發表於 14-7-16 06:12

引用:書院為什麽要借用小學部禮堂?是否有特别原

原帖由 jefftam06 於 14-07-15 發表
書院為什麽要借用小學部禮堂?是否有特别原因?
因為書院礼堂比喇小细

回覆:longlokma 的帖子

書院為什麽要借用小學部禮堂?是否有特别原因?

引用:Quote:longlokma+發表於+14-7-15+20:38+更

原帖由 joemyt 於 14-07-15 發表
幾時呀? 好似咁多年都未見過, 願聞其詳!
我冇親眼看,只是聽阿仔講,如冇記錯,应是一次聖誕,一次復活節

貢獻勳章

longlokma 發表於 14-7-15 20:38
更壯觀的仲有!就是書院会借小学礼堂做彌撒,全書院的仔会过馬路,場面真是勁!

...
幾時呀? 好似咁多年都未見過, 願聞其詳!

引用:因為SFA中學無著落,+所以部份家長都會考慮

原帖由 joemyt 於 14-07-15 發表
因為SFA中學無著落, 所以部份家長都會考慮在小五前跳船, 轉去有中學直上的小學, 唔駛煩多一次.

我仔嗰班 ...
更壯觀的仲有!就是書院会借小学礼堂做彌撒,全書院的仔会过馬路,場面真是勁!

貢獻勳章

因為SFA中學無著落, 所以部份家長都會考慮在小五前跳船, 轉去有中學直上的小學, 唔駛煩多一次.

我仔嗰班有超過5個係中途轉會(唔包括小兒), 2個係SFA, 另隔離班都有SFA.

各有前恩, 唔好再研究D仔來自邊度. 入得嚟就係喇沙仔, 都係等今日, 由訓導主任帶隊, 百幾個同學過馬路去書院考 Pre S.1 , 何其壯觀!

引用:Quote:longlokma+發表於+14-7-15+15:14+其

原帖由 小曳人 於 14-07-15 發表
SFA小一收生,可算係比較特別嘅一間,純考學術表現,唔考應對等於是,一班性格巨星只得屋企人知佢地叻,但 ...
你说得中肯!

幾年前曾有朋友孩子考入SFA,就是收到信取錄他孩子為XX科資優生,朋友自己也感到愕然,因為他孩子其實從没做过任何資優测試,只是SFA憑自己的面試结果便標榜其学生為XX資優生

引用:Quote:longlokma+發表於+14-7-15+15:14+其

原帖由 小曳人 於 14-07-15 發表
SFA小一收生,可算係比較特別嘅一間,純考學術表現,唔考應對等於是,一班性格巨星只得屋企人知佢地叻,但 ...
Sfa 臥虎藏龍

醒目開學勳章 貢獻勳章

longlokma 發表於 14-7-15 15:14
其實是SFA的男孩子好多target喇沙去考插班,所以予人感覺喇沙喜歡收,事實LS也收不少来自英華、優才及其他 ...

SFA小一收生,可算係比較特別嘅一間,純考學術表現,唔考應對等,於是,一班性格巨星只得屋企人知佢地叻,但無更心儀嘅學校收

又聞說,試題係經過教育心理學家設計,能夠搵出學術上有能力嘅一群 (所以早年offering letter 會話:貴子弟xx科資優)

種種之下,做就咗一班心有不甘嘅家長,或者無抽獎運嘅家長
小二呢轉,簡直係逃亡咁!讀得唔係幾好嘅走,讀得掂嘅又走!

阿仔自己嗰班45人,已經知有起碼6個轉走.. 德望,男拔,LS... st mary..

所以,未必一定係LS鍾意收SFA嘅人,只係SFA嘅人鍾意走!

恐龍家

回覆:P2-P5 叩門一問 2014/2015

其實是SFA的男孩子好多target喇沙去考插班,所以予人感覺喇沙喜歡收,事實LS也收不少来自英華、優才及其他学校的学生

‹ 上一主題|下一主題