用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: KT1028
go

音小interview [複製鏈接]

不如大家分享下今年小朋友考過D乜丫, 等下年想考音小的小朋友/家長參考下:
我小朋友話入到課室:
1. 跟老師讀歌詞, 再跟住老師一齊唱, 歌名係'I LOVE YOU LORD'
2.跟老師用手打拍子, 2次不同的拍子
3. 坐係老師安排的位 (有枱), 跟住做以下的事(每位小朋友不同的):
a. 老師比一幅有菱形圖案的畫, 叫小朋友跟住畫, 顏色及形狀要一樣;
b. 比字'桌子'及' hand', 叫佢地跟住個字畫出圖畫, 及寫出'桌子'及' hand'
4. 當小朋友做緊'3'時, 老師逐個小朋友叫名問問題(2位老師同時問)
a. 問中文字幾個, 我小朋友有被問'手', '太陽'
b. 有圖, 問'WHAT IS THIS' (UMBRELLA), 'WHAT COLOUR IS THE UMBRELLA' <==中國人老師問的
c. 看3幅圖說故事, 跟住作結局
跟住送貼紙, 完成

我小朋友唔識作結局.....其他佢話識....不過即係欠創意....應該無乜機會了.
你們也分享下丫

回覆 Diamondtcc 的帖子

哈....佢咁講我咁聽咋, 都唔知真定假. 不過你小朋友講個D, 同唔同我小朋友個D一樣呀?

回覆:hobby 的帖子

係喎! 漏咗講寫中文名,同埋故事係有關小朋友受傷。
希望我地d info幫到下屆小朋友啦!

hobby  是大仔細仔?  發表於 14-6-25 16:31

回覆 XDXD3 的帖子

hobby , 我小朋友是大B, 但不是超大B
‹ 上一主題|下一主題