用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 由兩次全軍覆沒到入讀一線學校
樓主: Biscaya
go

由兩次全軍覆沒到入讀一線學校   [複製鏈接]

不停去插班...現今成為部份家長既熱愛...辛苦了係小孩們
曾見過有小朋友P3已讀第3間小學...一年一間...均為家長們熱捧小學...每間都係各據一方 ~~~

ha8mo 發表於 14-5-23 10:33
唔係咁癲呀?

是堅的...係學術上係幾強...好多補習!!!
第一間係九東...第二間係港中...第三間係九中...全女校
爬左甘耐...可能已登頂!!!

karen55407 發表於 14-5-23 11:19
我都有朋友小一至小三共讀三間學校
果位小朋友讀果3間小學...全有關連B1a中學...只可以講仲未登頂~~~

Argyle 發表於 14-5-23 14:37
如果公佈村校名稱,現今資訊發達,即等於將孩子身份、現校甚至自己身份公開,所以我能夠理解不共開的苦衷。 ...

反面就係...無論學校有多好...部份資優學生都係騎牛揾馬...打擊具辦學理念既學校決心

ps...我係唔反對插班的...要做就做...任何睇法都得 ~~~

Biscaya 發表於 14-5-23 19:34
在世上並非所有事情都只有好與不好之分,有些事情是有好與更好。HKU是一所好大學,Havard或Cambridge是更 ...

引用這例子....有點亂了...HKU 同 Havard 或 Cambridge 既分別係那一方面??

如有相同能力既好學生...在相同處境下...樓主會建議佢留係間好學校?...定係尋找更好既學校?...或進一步再追求另一所超好既學校? ~~~

Biscaya 發表於 14-5-24 02:12
如 HKU 跟 Havard 或 Cambridge 是沒有分別,請恕小弟真的孤陋寡聞!

抱歉...小弟就真係已走進疑團中...HKU係一所好大學...Harvard或 Cambridge在同一學科上優勢在那一方面....就算已入讀HKU都不妨爭取轉校...可否分享多一點?

我亦正正為此煩惱...小朋友現正入讀一間好小學高年級...原本一直打算原校直升算...耐何眼見身邊朋友都係講 XXX中學係一間更好頂級中學...又從樓主分享中啓發...欲想游說我既小朋友揾間更好中學...但不知從何入手...未找到誘因...總不能簡單地說 好即是好...或 更直接說出去果間前途好人工高嫁...煩惱中!!!...更差勁既係...佢仲未識自行寫自薦信

煩請指教

就係體會到-間咁傑出既小學, 小二已能教出—位咁傑出既小朋友, 在無須教導下自薦自己, 獲得3間-缐小學取錄, 村校如此成功, 甚或比-線小學學術程度更高, 弱項在那? 明明已赢在起跑線, 卻又中途冒險轉線, 在勵志故事中埋藏疑問

請繼續追求你完美的故事吧

~~~~~~~~~~

要作出正確選擇前...首要認清大學名字...不然...又要插班了 ~~~

http://www.harvard.edu/

karen55407 發表於 14-5-25 00:03
回覆 Biscaya 的帖子

一般插班生都係名列前予的!所以楼主唔使担心會被識別出來。況且有麝自然香,都唔怕 ...
一線小學插班生都唔一定能名列前茅(前題係 何謂名列前茅?)....目睹既係小學地頭蟲都不可輕視...有一定實力....

樓主既文章都唔可以歸入"分享"...太多私隱因素存在分享...連一線學校既優勢也未能道出
又不能歸入"勵志"類別...他的小朋友天賦聰頴...一早已係尖子角色...路途又有幸入了一所好村校...贏了起跑...往終點之路仍在跑動中
可否歸入"追夢"類別呢?....追求父母嚮往既現實生活模式...童話般既美麗世界
最後...我係相信樓主的故事...認同樓主既文筆...只係唔明樓主想表達d乜?...及相信樓主既追夢故事仍須繼續 ~~~

回覆 Biscaya 的帖子

好文章  !!!

要跟你學習啊!!!

Argyle 發表於 14-5-26 15:42
呢個係香港社會縮影: 越來越多憎人富貴嫌人貧。名校不知收幾多村校生,唔好講讀書講運動,如果你個仔小學三 ...
12.5秒就 唔係佢地收唔收...係小朋友肯唔肯轉lu....真係好有天份~~~

https://docs.google.com/viewer?a=v&pid=sites&srcid=ZGVmYXVsdGRvbWFpbnx0Y2FhdGZ8Z3g6NDVjODcyNTFlZWNlYWI3Nw

‹ 上一主題|下一主題