用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問深水埗sfa考幾多名前先係B1
樓主: xyzroom
go

請問深水埗sfa考幾多名前先係B1   [複製鏈接]

mylee6 發表於 14-5-28 08:17
這樣計B1A, B1B, B1C, 請問全級是多少人?
今年P1接近180人,想請教前輩Band1比率是否照乘8成,大約144,有 ...

http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=redirect&goto=findpost&ptid=2806072&pid=38601566&fromuid=1443469

回覆:mcl203 的帖子

想請現任P5/6 家長是否真的由P1 180人,到小五只有13x人,看似不太合理,有人走亦有人插入SFA,如果真的一班學生走咗,學校無理由唔理?
請解疑問,謝謝!

2009/2010 年度 P.1係 15X 人
2010/2011 年度 P.2係 14X 人....
2013/2014 年度 P.5係 13X 人

引用:2009/2010+年度+P.1係+15X+人2010/2011+年

原帖由 leungkit1005 於 14-05-28 發表
2009/2010 年度 P.1係 15X 人
2010/2011 年度 P.2係 14X 人....
2013/2014 年度 P.5係 13X 人 ...
正確

回覆:請問深水埗sfa考幾多名前先係B1

有尖子小四五為直入ls dg等轉校 又有跟唔到會走

想請現任P56 家長是否真的由P1 180人,到小五只有13x人,看似不太合理,有人走亦有人插入SFA,如果真的一 ...
我估計初小時轉入轉出較為平衡..到高小時插班,不是超班尖子sfa又不想要..
尖子插班又可能target有名中聯繫的津小/直資..
所以出多於入亦不足為奇。

純粹厚多士估估吓,實情就要家長們拆解了。

引用:有尖子小四五為直入ls+dg等轉校+又有跟唔到

原帖由 dubbies 於 14-05-28 發表
已經講咗重点,一計見血

回覆:xyzroom 的帖子

此校畀我感覺重質不重量(这只是我自己感覺)

請問各位, 如在此校成績是全級十名內, 心儀St. Mary 或  MCS,  無特異功能, 自行機會大不大? 近幾年SFA好似好少人入到,  為何?  又請問各位, 此兩校收多少外校生?

Yanamami  http://sfaeps.edu.hk/  發表於 14-5-29 13:26

回覆:billchan23 的帖子

上年巳選直資DGS 4個,St Paul Co 2個

:-D :-D :-D

dubbies 發表於 14-5-28 14:54
是呀, 以免博到p.6 入不到好中學

醒目開學勳章 貢獻勳章

billchan23 發表於 14-5-29 13:11
請問各位, 如在此校成績是全級十名內, 心儀St. Mary 或  MCS,  無特異功能, 自行機會大不大? 近幾年SFA好似 ...

中途考天神/St Mary 插班啦!年年都有人以實力考入!
恐龍家

回覆:小曳人 的帖子

Top學生目標都不是St.Mary

小曳人  係呀?但我識有朋友全級頭十名,無報DG,一心入St Mary喎!  發表於 14-5-31 11:54

回覆:SARAHMM 的帖子

全部都去晒直資

引用:請問各位,+如在此校成績是全級十名內,+心儀

原帖由 billchan23 於 14-05-29 發表
請問各位, 如在此校成績是全級十名內, 心儀St. Mary 或  MCS,  無特異功能, 自行機會大不大? 近幾年SFA好似 ...
如果全級十名內,有部份中途已轉MCS, St.Mary ,LS ,DBS, DGS, 天神...等有中學backup

回覆 cherry_bb 的帖子

今年小五,   還可在9月插班ST. MARY或MCS小六嗎? 好似很多名小是不收小五及小六插班生.

回覆 SARAHMM 的帖子

請問為何會去晒直資? ST Mary , MCS都系傳統名校, 是否水準不及直資名校?

回覆:billchan23 的帖子

不太清楚,但今年DGJS 有得申請P5&6 可試下,但要3/6之前交,你上website 睇

回覆:momama 的帖子

‹ 上一主題|下一主題