用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 一大堆朗誦獎真的有用嗎?
樓主: janice007
go

一大堆朗誦獎真的有用嗎? [複製鏈接]

chingcging 發表於 14-5-20 09:35
可以錄影?傻的嗎?基本禮貌都未識!

我印象中, 記得呂良X 個仔早幾年參加朗誦比賽, 仲話帶哂相機想去影,  

回覆:一大堆朗誦獎真的有用嗎?

老實講,上述的比賽我小朋友都參加過,你所講的在 gapxx 確實出現小朋友同judge 打招呼!相對其他乜盃物盃,我覚得以上講的三個比賽,贏的小朋友算係實至名歸!

而且,參加人數眾多,贏都唔易架!

醒目開學勳章 王國長老

chingcging 發表於 14-5-20 09:35
可以錄影?傻的嗎?基本禮貌都未識!
果一刻我真係好想玩野, 佢跑得出去我夠可以跑出去, 我又對佢個女做下動作先! (雖然佢唔同我女同一組比賽), 不過我個女o係隔離, 我費事咋

回覆 sfly97 的帖子

我都有聽過晌GAPSK讀既學生會容易拎到GAPSK朗誦比賽既獎,所以我自K1後都無幫囡囡報名了。

引用:回覆+sfly97+的帖子 我都有聽過晌GAPSK讀

我兒子也有參加過GAPSK的朗誦比賽,我覺得同組別的得獎者都是實至名歸的。始終覺得有否得獎還是其次,小朋友的體驗才是最重要。

引用:Quote:原帖由+Argyle+於+14-05-20+發表有of

原帖由 chingcging 於 14-05-20 發表
學校叫佢去。我都唔知。收通告,交錢就得
幼稚園幫小朋友籌謀咁多校外比賽?一定是慧眼識英童,知子非池中物也。

sfly97 發表於 14-5-19 18:28
我估校際朗誦節,普師會的認受性較高,跟住係 Gapsk 的。

現實的情況是校際朗誦節冠軍,對報一線知名中學的用處並不大,也許是因為太多啦(約2%的參賽者拿到冠軍)。

參加朗誦比賽當系見識下,獲得經驗,為將來演講或辯論做準備,是一生有用的。

sfly97 發表於 14-5-20 08:24
其實對於小朋友,豬肉獎都唔易拿架,要對住一百幾十甚至更多人朗誦,又要有自信,有抑楊頓挫,有動作,真係 ...

非常同意!所以如果我孩子在朗誦比賽中可以大大方方完成朗誦,儘量把老師所教的學以致用,在我心目中,這已是一個獎,一個我希望達到的效果。

回覆 Ryan_baba 的帖子

好似吾系即時知邊個攞獎,要隔一陣先分開拿分纸。次次都吾知邊個攞什麽獎。

有些小型比賽會即時頒獎,有些人數較多的隔一陣拿分紙,頭3名和拿卓越獎的可以參加一天的頒獎禮(因獎杯需要刻名) ,又有些分初賽再進入決賽(另一天) 決賽後是是當天頒獎的。

回覆 Jane1983 的帖子

大家差不多同時間返去攞分紙,要知邊個得獎並唔難。

Jane1983  明白  發表於 14-5-20 15:01

引用:囝囝K2都經常比賽,到了K3一個比賽都無參加

原帖由 甘恩 於 14-05-20 發表
囝囝K2都經常比賽,到了K3一個比賽都無參加,反而主力考劍橋試。諗番都幾現實及無必要。 ...
你意思係比賽冇必要?

獎只是result, 但想比賽得到獎,小朋友會學識上台當住幾十人朗誦,真係可以令小朋友大膽啲,而且練習時老師都會捉佢發音,普通話又會好啲,如果選古詩朗誦,起碼佢會識背到幾首唐詩,咁獎項就只係成品

我個仔由以前好怕醜,到而家有自信,我覺得值得。我個仔冠,亞,季加豬肉都有攞過😊

引用:Quote:原帖由+甘恩+於+14-05-20+發表囝囝K2

原帖由 picture 於 14-05-20 發表
你意思係比賽冇必要?
去見吓世面嘅係ok, 唔好睇到個獎咁重就得啦。小朋友去比賽,唔係去贏,係去見識。

我小朋友唔係GAPSK讀既學生會, 第一次參加GAPSK朗誦比賽係K2,慶幸拎到冠軍~感恩!
janice007 發表於 14-5-20 11:08
回覆 sfly97 的帖子

我都有聽過晌GAPSK讀既學生會容易拎到GAPSK朗誦比賽既獎,所以我自K1後都無幫囡囡報名 ...

為獎為cert去參加的話我就覺得無謂,想幫幾歲人仔攞d經驗、訓練一下膽量的話不妨試下,上台發揮水準好好地唔怯場唸完已經係得咗!

話時話,我朋友個女跟普師會評判老師學普通話朗誦幾百蚊半粒鐘,比賽真係攞到獎,威水?

引用:同意蕭亞姨,+每個小朋友都有自己專長同興趣

原帖由 Charlotte_mom 於 14-05-20 發表
同意蕭亞姨, 每個小朋友都有自己專長同興趣, 佢享受的話, 做父母仆心仆命陪佢上堂, 交錢, 請假陪去比賽, 觀 ...
我也有類似經驗。圍棋比賽,在商場進行,即基本上父母可在近距離觀戦。有個虎爸,全程在仔旁明目張膽指指點點,教應如何出棋,又鬧個仔點解會出那步棋,更幫個仔出頭舉報對方行了兩步.... 最後個仔第三名... 應該個呀爸爸上台領獎才對

回覆:hadwinboy 的帖子

‹ 上一主題|下一主題