用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想問一下LONDON交通問題
樓主: 月希
go

想問一下LONDON交通問題 [複製鏈接]

回覆:brother4 的帖子

我另一個九月去英國,現孩子有空,和佢出外玩玩,想孩子獨立和成熟,要懂放手道理,樣樣安排好,佢將來怎成長?

brother4 發表於 14-5-21 10:31
天有不測,今早台灣有地震,我地酒店住得高,搖晃得大,你選獨立房屋較安全不怕地震

...
果邊市中心D樓都唔高...我地之前睇果個都係得6層...唔怕啦...天有不測...時辰到的話點都避唔到啦

brother4 發表於 14-5-21 10:44
我另一個九月去英國,現孩子有空,和佢出外玩玩,想孩子獨立和成熟,要懂放手道理,樣樣安排好,佢將來怎成 ...
去到冇其他人睇住就會好..
係HK...9萬幾個人睇住...叫佢做多D都比人話....
係HK點放手...唔係唔放心唔想放...而係放左會比人#$%^&*

同埋係住同學校幫佢安排姐....你小朋友去BOARDING都要家長搵學校同寄宿...

我個人跟去冇影響...我仔日常生活都要自理...佢可能做得比你地小朋友多添...
因為我仔一向要自己洗廁所...洗衫,晾衫,摺衫IRON衫...同換床單...
簡單煮食,一個麵丫,通粉...加腸仔,火腿蛋佢實識...

學校既事...同老師同同學相處我都唔會理佢...
一向要自己解決問題的....

佢要去BOARDING都一定HANDLE到...
但係老人家話要阿媽跟去...咪去囉...
反正我去唔去..我既生活都係咁上下...

回覆:月希 的帖子

你的孩子好叻,好獨立。

brother4 發表於 14-5-21 11:19
你的孩子好叻,好獨立。
因為我懶...而且以前都諗住佢中三打後會送佢去BOARDING...咪乜都等佢自己做囉...廁所又得佢一個人用..當然自己洗啦...
床係上格..又係佢自己瞓...我冇咁好氣力爬上爬落換床單....所以都係叫佢自己換...

IRON衫就今年先教佢的...
平常只係偶然幫手收衫,開機洗衫同自己整理自己既衣櫃

月希, 你仔仔已經好叻

Ding

Ding 發表於 14-5-21 16:14
月希, 你仔仔已經好叻
你地唔會叫小朋友自己換床單洗廁所?

我對孩子要求成績OK,平時香港五時起身,六時上校車,放學上補習班,回家做功課準備默書,能十時睡覺真不多。日日如事。

回覆:brother4 的帖子

係,仲忙過我地返工

Ding

真係無!D時間用嚟溫書做功課。不過而家在 boarding 就要自己換床單

Ding

brother4 發表於 14-5-21 17:09
我對孩子要求成績OK,平時香港五時起身,六時上校車,放學上補習班,回家做功課準備默書,能十時睡覺真不多 ...

我對成績都有要求...但係自理都要OK...
因為總有一日父母會唔係佢身邊....

我仔好D..6點半起身..7點半先出門口...
4點左右回到家...9點半瞓覺

Ding 發表於 14-5-21 17:31
真係無!D時間用嚟溫書做功課。不過而家在 boarding 就要自己換床單
唔怪得我D朋友話我變態....

咁每日做完功課重有時間架嘛...

有時我吸塵拖地..佢做緊功課的話..
佢要自己吸番自己間房...佢係我做緊野時唔讓到出黎..就要自己做

醒目開學勳章

引用:Quote:brother4+發表於+14-5-21+10:44+我另

原帖由 月希 於 14-05-21 發表
去到冇其他人睇住就會好..
係HK...9萬幾個人睇住...叫佢做多D都比人話....
係HK點放手...唔係唔放心 ...
我都好明白,有時唔係唔想放手,係屋企人唔比你放手
我囡囡好大意,經常唔記得帶嘢,我都唔鐘意幫佢執手尾,但有時影響到其他人(經常唔記得帶補習費),唯有幫佢執手尾
今次過英文,可以話唔放手都唔得,因為我係十萬八千里之外,希望boarding生活令佢成長

tyty 發表於 14-5-21 19:55
我都好明白,有時唔係唔想放手,係屋企人唔比你放手
我囡囡好大意,經常唔記得帶嘢,我都唔鐘意 ...
其實我係HK唔放得手..係因為老公姐...
我唔提仔快手做好乜乜乜...老公見到佢未做就#$%^&佢架啦...
隻仔又衰..明明乜都識做..就係唔願做....
得我同佢係HK時還好...佢唔做我唔幫佢做..佢咪又要做...
但係係HK...我未做..我唔幫佢..老公見到又$%^&*佢..
所以有時為快..廢事佢為D無為野被老豆罵...我會幫佢做或提佢做

昰的,避了全年大地震和台灣地鐵捅死人,回到香港

That's why I do not envy people being rich! I heard so many troublesome stories from rich families! This is also a moral for our kids : earn your independence financially, then you are free mentally and physically too!

Ruby1219 發表於 14-5-22 10:12
That's why I do not envy people being rich! I heard so many troublesome stories from rich families!  ...
唉~係丫...其實我老公都好努力..又幫老豆工作..又自己搞小生意.....
我地一家亦唔大洗....
不過同RICH重有好大差距...但又唔會係POOR

brother4 發表於 14-5-22 09:46
昰的,避了全年大地震和台灣地鐵捅死人,回到香港
台灣捷運今次真係得人驚...我有親戚日日搭果條線...好彩果陣唔係放工時間

brother4  當時是我拿著行李到台北車站轉乘巴士time  發表於 14-5-22 10:38

不要去羨慕别人所擁有的幸福。不要以為你沒有的,可能在來的路上,等著你,英國留學有平有貴,平是幾千一季,其它國家更平,出國未必一定有保證,名大學畢業找不到工作.有機會出國一試,用盡錢回來讀,香港是十二年免費教育

brother4 發表於 14-5-22 10:35
不要去羨慕别人所擁有的幸福。不要以為你沒有的,可能在來的路上,等著你,英國留學有平有貴,平是幾千一季, ...
沒有善羡慕啦....
其實我同老公既心態係冇乜所謂...
小朋友讀書係OK的..係邊度讀都OK...
原本我同老公都只係諗住中三送仔去boarding...
我地都唔捨得佢太早去...

不過今年老豆話出資比孫早D去英國升中...
佢都係睇得起個孫成績幾好....唔係讀國際學校英文都唔錯
因除左我仔...佢全部孫都係讀國際學校的...我仔同佢地玩講英文都冇難度...

咁早D去...對仔黎講係好事...
咁我都會盡力去搵資料搵學校...

講真..對仔係好事姐..對我2公婆唔係嘛...仔咁早過..即係我要跟過去..
老豆重問我怕唔怕..同老公分開太耐怕唔怕佢搞搞震...
我心諗...我要同老公分開..都係佢刻意安排架喎...
唔計今話去英國...搬返黎HK生活已係啦..
依家我老公一工作就唔係HK3,5,7日...
咁我信我老公...真係唔怕...
而且我同老公傾過.為左仔好...去就去..

依家咁得閒搵英國資料.都係因為我一早小四升小五已做好HK升中既資料搜集...
總之我會一直都2手準備....
去唔去得成英國....隨緣囉....
我應做的都做晒...如果將來仔仔問到...點解唔去...
我都對得住佢對得住自己..我盡晒力的

‹ 上一主題|下一主題