用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 想問一下LONDON交通問題
樓主: 月希
go

想問一下LONDON交通問題 [複製鏈接]

回覆 月希 的帖子

完全明白, 大概都知道佢地係邊一類人, 呢類有錢人........都幾難頂

回覆 月希 的帖子

會唔會考慮租住先? 搵d 短期, 租幾個月至一年的, 咁你咪有地址羅。
過去住落先決定, 你而家隔山買牛, 筆錢唔細。
好多時d 野要住落先知, 最驚下錯決定就煩。

至於要用英國地址, 可以問下監護人公司有冇呢個服務, 最多都係比錢姐。
香港抽小一入學, 都有得借住宅啦。

住London 生活指數真係好高, 一闊三大, 買個麵包都貴過人,
長遠你地住咁多年, 真係唔係幾化算。
其實過去主要係為個仔的話, 真係要搵間好學校為首要,
老人家黎探望的話, 一出機場坐的士, 兩三小時的地區好多優質盤, 機場都唔係在 London 啦。

梁媽媽

peter_pan 發表於 14-5-20 12:07
倫敦市中心偏北較多好區 - Hampstead, St John's Wood, Swiss Cottage 都近市中心,有地鐵到,不過樓價較貴 ...
你講既2間學校我都聯絡過...dulwich接受申請的...但係Alleyn唔收Y8...一係等16年入Y9...但係我地唔想等

梁媽媽 發表於 14-5-20 13:43
回覆 月希 的帖子

會唔會考慮租住先? 搵d 短期, 租幾個月至一年的, 咁你咪有地址羅。
唔會...老豆一心諗住買..就唔會租..佢買左租心人住就OK
OK啦..過到去主要都係食品上同仔仔學校活動等開支..
我個人隨左去shopping都唔會有乜大開支...日常生活唔駛得幾多..
最多應該頭果2,3個月..準備野添置好屋企野會洗多D...

依家咪就地區搵學校囉...
咁LONDON都有唔少好學校...只係有D太好..唔接受我仔依D咁既年紀既學生..
唔上唔落

回覆 月希 的帖子

係羅, 你個仔咁細, 咁早過去 Y7...都會覺得佢唔上唔唔落, 香港的學制,
真係攪到班細路有咁早時就得咁早走人。
你都好, 可以跟埋過去, 自己照顧番個仔, 叫做放心D。
但係要同老公兩地分開....呢個決定真係唔易。

梁媽媽

梁媽媽 發表於 14-5-20 15:09
回覆 月希 的帖子

係羅, 你個仔咁細, 咁早過去 Y7...都會覺得佢唔上唔唔落, 香港的學制,
我仔係大仔黎..02年12月出世...所以就更麻煩囉....
同老公分開我又冇乜所謂..其實依家係HK..老公都成日唔係HK的...
佢一個月總有1,2個星期唔係HK...
只係將來會長D...但係都PLAN左佢大約6 WEEKS黎一次..每次STAY 1-2WEEKS
希望行得通...行唔通咪接埋老公過去住囉...
只係我老公英文好唔得..佢唔鍾意之嘛...

回覆:月希 的帖子

英國生活悶,學英國人早晚在公園跑步 ,考個車牌,方便自己及載老公

brother4 發表於 14-5-20 15:45
英國生活悶,學英國人早晚在公園跑步 ,考個車牌,方便自己及載老公
有車牌啦...唔駛考...一向有渣車..回港先冇之嘛...
HK泊車咁麻煩...
去到果邊都係諗住買車只係接送仔仔返放學...
出街都係巴士,地鐵好..

我覺得樓主的老爺既然能夠考慮Zone1的物業,我想如果可以捐多少錢給倫敦的名校, 收樓主的小朋友應該不是問題!英國人是很會做生意,樓主可以想想。我是說真的,香港以前很多富家子弟都是用這一方法!

學校捐款是合法的。我沒有很多錢,所以沒有捐。

Choisumwong 發表於 14-5-20 19:40
我覺得樓主的老爺既然能夠考慮Zone1的物業,我想如果可以捐多少錢給倫敦的名校, 收樓主的小朋友應該不是問 ...
如果要捐錢先入到學....就冇謂啦...小朋友根本冇實力入學...迫佢入去做乜?

依個真係唔係錢既問題..係小朋友能力問題..
佢係冇能的...早早出黎工作學門手藝好過...
可能重可以闖出一片天...
重磨係學校做乜?SIDE時間比佢HEA?
HEA個學位返黎再打幾千蚊一份既文職?

Choisumwong 發表於 14-5-20 20:15
學校捐款是合法的。我沒有很多錢,所以沒有捐。
合唔合法...都唔會咁做...

將本小朋友喜什麼科不大重要,朋友孩子昰工程師,遇著經濟衰退,現是地盤工,放心冇幾千元工,DSE暑期工有一萬。

月希 發表於 14-5-20 20:33
合唔合法...都唔會咁做...
同意,唔好攪咁複雜,而家已經好複雜。

brother4 發表於 14-5-20 20:47
將本小朋友喜什麼科不大重要,朋友孩子昰工程師,遇著經濟衰退,現是地盤工,放心冇幾千元工,DSE暑期工有 ...
時運囉...但係佢有咁既學歷...
經濟好時...佢就有機會番身...

依家有好多出賣體力的工..都搵到錢的..但係到5,60歲...體力下滑...
重點謀生?
但係用腦的工...你睇律司,醫生咁...越做越有..越做越值錢...
6,70時..冇乜緊要...返幾個鐘工..過下日晨...又一日...

幾時都係有智識有學歷會多D選擇...

當然..如果小朋友真係讀唔掂..我好讚成早D工作學門手藝...
同書本冇緣...冇必要勉強...
但係如果讀到的...勤力少少讀個專業...
將來就算要做其他...佢可選揀既都會多D

錢財是身外物,健康才是最重要的

brother4 發表於 14-5-20 22:26
錢財是身外物,健康才是最重要的
有錢..冇健康時就係囉..冇錢...有健康時D人就唔係咁諗...

當然會想小朋友健康...
但係社會係現實的...
冇錢萬萬不能...

朋友從低做起,是一間細公司,後和同事自組公司,現Big4幫佢核數,不要太擔心孩子將來。

brother4 發表於 14-5-21 09:19
朋友從低做起,是一間細公司,後和同事自組公司,現Big4幫佢核數,不要太擔心孩子將來。

...
小朋友將來本唔本事..係後話...現在係睇有冇能力幫佢掙取到更好的學習機會

我點都覺得.一個人要有實力先有多D選擇...
實力係由細開始培養出黎的...
有機會加強佢實力...我點都要盡力做好D...

天有不測,今早台灣有地震,我地酒店住得高,搖晃得大,你選獨立房屋較安全不怕地震

‹ 上一主題|下一主題