用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 讀中文中學入大學機會
樓主: qkhui
go

讀中文中學入大學機會 [複製鏈接]

回覆:讀中文中學入大學機會

入大學係睇成績嘅啫!而家啲大學收好多國內尖子,佢哋多數都係中文中學。香港嘅B1中中一樣好多入大學,就算B2甚至B3嘅中中,都有學生入到大學,當然數量冇得同B1學校相提並論!

以中中同英中一刀切比較入U率完全冇意義。香港有幾間B3英中,大家又估下佢哋嘅入U多唔多過培正同金文泰!

唔好意思,原來好似得返兩間B3英中!

引用:Quote:Band5+發表於+14-6-3+13:42+唔好意思

原帖由 judywan 於 14-06-03 發表
邊兩間??
官立嘉道理爵士中學(西九龍)

香港聖瑪加利女書院(已不招新生)

王家爸爸  官立嘉道理爵士小學也是B2/B3生搖籃。  發表於 14-6-3 21:54

引用:Quote:Band5+發表於+14-6-3+13:36+以中中同

原帖由 王家爸爸 於 14-06-03 發表
回到最根本的問題,中學沒有banding,只有學生有banding。此外,B3英中和B1中中只有極少數,所以比較B1英中 ...
B3英中同B1中中不能比較不是因為係極少數,而係因為他們係不同級數!英中和中中同樣係不同級數,亦都不能比較。

比較所有英中(平均係B1B)同所有中中(平均係B2C或B3A)更加冇意義!

要比只可以相同級數嘅英中同中中比較。最好係以相同preS1成績去比較DSE成績,否則如以金文泰同SPCC或林護比較都係冇意義!

引用:回覆+王家爸爸+的帖子 中大曾有大學教授追

原帖由 joyjoyparent 於 14-06-15 發表
回覆 王家爸爸 的帖子

中大曾有大學教授追蹤中中及英中學生的出路, 結果認為中中並不能幫助同學入大學. 但 ...
中大曾有大學教授追蹤中中及英中學生的出路, 結果認為中中並不能幫助同學入大學
======

請問不能幫助即係表示不能提高機會,機會均等還是會降低機會呢?是否以入學時相同成績作比較?有冇原文可參考?謝謝!

見到好多香港人對英文要求好嚴謹,“港式英語,中英夾雜並用,英書中教…“等等都視為學習英語的洪水猛獸,議員用錯英文,亦被千夫所指!其實真係有這必要嗎?

如果做律師,英語教師,或者要撰寫專業報告之類,當然要用標準英語,但一般溝通,根本不必太認真!英文都有英式美式星馬式菲式印度式,點解唔可以有港式英文?

我工作上所有文件電郵,以及會議紀錄,全都係英文,但一般交談或開會,只要冇外國人在場,大家都以英寫粵講溝通,途中如有外國人加入,大家就會自然地轉台。一般電郵,用標準英語,無一錯字的,多數係香港人!

多用英文一定會有進步,那怕是港式英語,
英書中教等等,總之好過唔用唔講,到了一定程度後,自然分得出在那些場合用那些英文!

回覆:Band5 的帖子

完全明白標準英文的重要性,但只覺得港人對英文過度嚴謹的要求,反而影響了英語的普及,學生戰戰兢兢的學英文,只會半桶水,點都唔及輕鬆寫意的吸收。

我記得當年英文作文嘅分數就要數錯咗幾多個grammar,數串錯幾多個字來扣分,每個錯誤又要唔知抄幾多次做改正!所以就永遠只用熟識嘅寫法同用法,唔會有新嘗試!

如果大家放膽唔怕錯敢講同寫,英文自然會進步,初初亂講亂用,慢慢都會知道正確嘅講法用法。

如果純粹以學英文而言,英書英教當然進步快過英書中教,但學科嘅首要目的,係學科嘅課程,唔係英語。英書中教可以幫助學生更輕鬆吸收和討論,是否有需要禁制英書中教,犧牲每一科嘅輕鬆學習嘅機會去鍛鍊英文呢?

對於小學已經有良好英語根底嘅B1學生,由中文小學轉到全英書英教嘅英中困難可能唔太大,但英書中教可能更幫助到一般中中學生過度到英中,總好過到入大學才開始用英文課本。

##重複##

##重複##

引用:我相信英中經jupus+升大學遠遠超過中中升大

原帖由 kayi0556 於 14-06-26 發表
我相信英中經jupus 升大學遠遠超過中中升大學, 中中都有人升到, 但係應該係好top 果一批。如果講自資果d ...
我嘗試依你嘅講法改為:
=====

我相信B1校經jupus 升大學遠遠超過B2/B3升大學, B2/B3都有人升到, 但係應該係好top 果一批。如果講自資果d學位, 大把B2/B3都升到

======
都講得啱吧!九成以上嘅英中都係B1,九成九嘅B2B3都係中中!

又試想想,如果教局容許所有B2B3學校轉做英中,唔知大家認為呢啲英中經jupus 升大學會唔會大大提升呢!

‹ 上一主題|下一主題