用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 DBS/ SPC
樓主: 1g2bmum
go

DBS/ SPC   [複製鏈接]

引用:+本帖最後由+CPU1995+於+14-5-20+12:46+編

原帖由 CPU1995 於 14-05-20 發表
補充及更正:自從鄭校長上任後,對學生紀律要求相對提高,遲到或犯校規一定俾P捉!
個別有學生十幾次唔交功課?Sorry!現在老師一定DC你啦!
樂團指揮並不是由學生(簡稱大佬)擔任,係音樂主任及老師擔任指揮工作,除非如choir某一隻半隻歌可能被老師委任指揮部分。

jandtfamily講得完全正確.  鄭校長上場後真係同前任校長好唔同. 大家要多了解而家DB既情況,   

上學期阿仔試過無交功課,  我收到老師既email, 通知我阿仔欠交, 叫我督促佢.  所以我肯定咁講, 無交功課, 老師唔會唔理.

開學捉校服, 朝早, 午飯後捉遲到,  阿仔試過lunch time遲左一分鐘報到, 都要罸抄, 罸過之後而家好醒, 唔敢再遲.

引用:+本帖最後由+CPU1995+於+14-5-20+12:46+編

原帖由 CPU1995 於 14-05-20 發表
多謝你的分享,真難得,你囝囝都已不在香港讀書,但仍然在這平台分享你的經驗。如你所言,相信只看DSE成績,很多地區名校都很好,只可惜我們都沒有膽量和準備去等政府分派。現在有你們用家説明,得到的資訊就實在很多了。

引用:jandtfamily講得完全正確.++鄭校長上場後真

原帖由 必必 於 14-05-20 發表
jandtfamily講得完全正確.  鄭校長上場後真係同前任校長好唔同. 大家要多了解而家DB既情況,   

上學期阿仔 ...
係呀!現在DBS好嚴㗎!遲到1分鐘罰抄1次校規,唔抄?再罰重D!小息時要依時交罰抄,訓導主任仲話有晒電腦記錄邊位學生仲欠交罰抄添!
以前Hea嘅時代唔同㗎喇!唔好成日講以前點點點喇!好嘅改變當然值得保留啦!D仔自然識得點樣做,始終人係要成長嘅!正如鄭校長所講,家長只能做潛水艇家長,直升機家長就行不通㗎喇!

引用:jandtfamily講得完全正確.++鄭校長上場後真

上學期阿仔 ...
多謝Jandfamily 和必必的分享。我們也很喜歡現任校長,從當日中一簡介會和各方訪問報導裏,都感受到他的務實和抱負。只是在身邊的朋友和家長群裏知道的比較負面,現在多了解了,清淅了很多。

回覆:1g2bmum 的帖子

不用客氣!我哋都係現任用家嘅家長,比較了解現時DB嘅實

引用:不用客氣!我哋都係現任用家嘅家長,比較了

原帖由 jandtfamily 於 14-05-20 發表
不用客氣!我哋都係現任用家嘅家長,比較了解現時DB嘅實
補充:比較了解現時DB嘅實況,對非事實報導需加以糾正,免得影響校譽及對有心入讀之家長造成不必要嘅影響呢!

jandtfamily 發表於 14-5-20 18:12
補充:比較了解現時DB嘅實況,對非事實報導需加以糾正,免得影響校譽及對有心入讀之家長造成不必要嘅影響呢 ...
有時我都掙扎,見到片面之辭及抹黑,要即刻指正,抑或保持風度好些!

可能對某些有心人,風度是沒有意思。

慚愧,我應該向你們學習!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

引用:Quote:jandtfamily+發表於+14-5-20+18:12+

原帖由 ANChan59 於 14-05-20 發表
有時我都掙扎,見到片面之辭及抹黑,要即刻指正,抑或保持風度好些!

可能對某些有心人,風度是沒有意思。 ...
對於某些人不只沒風度,而且刻意中傷、諷刺,捐害男拔聲譽!我哋既是一份子,豈能縱容此等害羣之馬呢!

jandtfamily 發表於 14-5-20 20:48
對於某些人不只沒風度,而且刻意中傷、諷刺,捐害男拔聲譽!我哋既是一份子,豈能縱容此等害羣之馬呢!

...
咪係, 唔出聲又當我地默認呀! 我地都係想講出事實, 唔想佢俾人抹黑.  

引用:Quote:jandtfamily+發表於+14-5-20+20:48+

咪係, 唔出聲又當我地默認呀! 我地都係想講出事實, 唔想佢俾人抹黑.
正所謂邪不能勝正丫嘛!有理性及智慧嘅家長們眼晴係雪亮嘅!係咪?!

必必  Sure..........我地係正義既朋友.   發表於 14-5-20 22:50

回覆:jandtfamily 的帖子

想問下DBS是否有西班牙文學?是否免費?SPC的西班牙文又怎麼收費?如中三出國讀書學那一種外文最好?

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+CPU1995+於+14-05-20+發表本

原帖由 1g2bmum 於 14-05-20 發表
多謝你的分享,真難得,你囝囝都已不在香港讀書,但仍然在這平台分享你的經驗。如你所言,相信只看DSE成績 ...
最終選了DBS?

needaplan 發表於 14-5-25 07:11
想問下DBS是否有西班牙文學?是否免費?SPC的西班牙文又怎麼收費?如中三出國讀書學那一種外文最好?

...
讀德文,德國讀書費用比較便宜,治安也比英國好。

回覆:needaplan 的帖子

有西班牙語學!自由參加,課程學費便宜。如出國選擇另一類外語,主要看你去什麼國家?德語、意大利語、法文、西班牙語都係往歐洲進修嘅語言,自己選擇!

引用:有西班牙語學!自由參加,課程學費便宜。如

原帖由 jandtfamily 於 14-05-25 發表
有西班牙語學!自由參加,課程學費便宜。如出國選擇另一類外語,主要看你去什麼國家?德語、意大利語、法文 ...
阿仔是第一屆有西班牙文學,當時是免費,因為有師兄捐錢部份用來支持西班牙語學習。

個故仔是一個師兄,到美國讀大學,然後在矽谷發跡,捐了過千萬給DBS,他的要求是學校提供西班牙文,讓往美國讀書的學生掌握一些西班牙語。

to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

阿大當年在男拔都有上西班牙文,好似一星期只得一個鐘課程,上了一個term便放棄了.

spc的西班牙文是揾港大教西班牙文的老師教,逢星期六上三小時,全期三十五堂學費$5400。今年Spanish II及SpanishIII冇學費退還。唔知Spanish I今年有冇學費退?

如讀SPC又中途出國,可問SPC Mr Ryan, 他對英美加的中學提供很好的意見, 對學生選讀外國的中學大學有很大的幫助。

如他曰想讀醫,友人的女兒就選讀拉丁文,不過香港很少地方有得讀。

阿細今年會過英國讀書,我相信SPC所學的西班牙對他將來的IGCSE Spanish會有所幫助。

引用:Quote:needaplan+發表於+14-5-25+07:11+想

原帖由 王家爸爸 於 14-05-25 發表
讀德文,德國讀書費用比較便宜,治安也比英國好。
除德國外,到法國讀書學費都平,都可以諗吓學法文。

Jackieson 發表於 14-5-25 12:34
除德國外,到法國讀書學費都平,都可以諗吓學法文。
聽講法國最平 ....
‹ 上一主題|下一主題