用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 學什麼樂器有助升中學?
樓主: dogmonkey
go

學什麼樂器有助升中學? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

引用:有點嘆息。。。。本來學音樂、運動是個人興

原帖由 saiwanho 於 14-05-01 發表
有點嘆息。。。。

本來學音樂、運動是個人興趣,現在搞到這些興趣變成了一項工具,父母要詳細考慮過才決定 ...
阿Q d睇,有用至有人肯花錢花時間,站在「推廣音樂」角度,總叫多左人學吧

saiwanho  新觀點!!  發表於 14-5-2 00:52

回覆 Charlotte_mom 的帖子

parents should take one more step bringing their children to classical concerts.

austism 發表於 14-4-30 18:58
中提琴比小提琴重,夾上頸對小學生比較辛苦的。

好多學校都缺中提琴手
其實係小學階段, 中提琴同小提琴一樣, 我地係會用小提琴換線改中提琴, 我仔唔高, 佢而家用緊14寸中提琴, 都只係比小提琴厚左2分, 一塊板而已...同埋, 中提琴係冷門, 但通常識中提琴都識拉小提琴, 我仔就係例子, 但識小提琴就未必識拉中提琴....因為中提琴譜需要時間去熟習, 但高音譜號係學校音樂課, 吹笛時都要識...

786 發表於 14-4-29 22:53
不用。其實,好懷疑小提琴有大細size係迎合香港巿場,以前邊有架?!
而家D人細個學提琴掛, 太大佢地拉唔到架, 隻手ma'唔濶, 唔係既話, 平時拉音都要好似上把位咁走黎走去囉..

引用:回覆+Charlotte_mom+的帖子 parents+shoul

原帖由 amanda_ke 於 14-05-03 發表
回覆 Charlotte_mom 的帖子

parents should take one more step bringing their children to classical co ...
That is ridiculous to know: 1. The master classes run by hk philharmonic is very low application rate. They are free of charge! 2. The free tickets gifted to HK Phil YAS members are still quite a lot in stock at the application deadline. 3. Most primary school audiences attend the master class leave immediately after the school festivals pieces are performed and not wait until the programme is ended.

Hong Kong is a commercial city. Everything is done on purpose. Anyway, at least there are someone learn music, due to this. Agree with Charlotte mom.

Cello093  唉! 學樂器人多,聽音樂會人少!  發表於 14-5-5 13:41

醒目開學勳章

引用:長笛,小、大提琴,低音大提琴都十分有用,

原帖由 CYPK 於 14-04-29 發表
長笛,小、大提琴,低音大提琴都十分有用,不過要高一些級別(grade),最好有演奏級,舊年xx曼收了一個跨區 ...
長笛在我女學校人才過盛,佢果屆,樂團講明不再收長笛

CYPK  這是樂團老師分配得不太理想  發表於 14-5-8 22:47

醒目開學勳章

回覆:學什麼樂器有助升中學

我覺得,如果純為升中而學樂器,不如留d錢/時間去補習温習好過,學樂器不是只係每星期去學果一個鐘就算,要練,還要每年考試,要上arual, 樂理,考管樂,弦樂還要搵伴奏,又要夾時間,不是為興趣,為乜?升中都是看成績,除非你樂器冷門得黎又出色

saiwanho    發表於 14-5-3 12:21

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:原帖由+CYPK+於+14-04-29+發表長笛,

原帖由 CrabPincers 於 14-05-03 發表
長笛在我女學校人才過盛,佢果屆,樂團講明不再收長笛
我仔話學長笛,鋼琴老師話太多人學好難突出(入選學團),建議法國號。不過算啦我想個仔hea學屋企又有長笛,唔駛買嘛

醒目開學勳章

引用:Quote:原帖由+CYPK+於+14-04-29+發表長笛,

原帖由 milkylok 於 14-04-30 發表
小六已經考左演奏級
我囡囡學校有個上年五年級已經考到大提琴演奏級,
不過成績唔太好,今次個直資遊戲未能如願,
要等8/7放榜

哪太可惜了

引用:我覺得,如果純為升中而學樂器,不如留d錢/

我覺得,如果純為升中而學樂器,不如留d錢/時間去補習温習好過,學樂器不是只係每星期去學果一個鐘就算,要 ...
係囉,我計過我地間小學(算一線地區龍頭呱)每年只出最多一個憑音樂入神校,要攞好多全港性獎項,成績好機會大好多。

引用:我覺得,如果純為升中而學樂器,不如留d錢/

我覺得,如果純為升中而學樂器,不如留d錢/時間去補習温習好過,學樂器不是只係每星期去學果一個鐘就算,要 ...
就算學的樂器冷門又出色, 假若成績不是band 1, 以樂器得到名校青睞的機會都不太大, 始終都是成績行先。

回覆 786 的帖子

there are many great violinists.

parents might consider to bring their children,who are learning musical instruments, attending classical concerts.

perhaps, parents might show those videos from internets to their children to watch, eg. kyung wha chung, issac stern, menuheim, Nathan Milstein, Pearlman, sophie mutter, lin chao liang.

學業成績最緊要, 課外活動有好表現只係錦上添花, 又要算乎中學是否缺人, 而且就算入到中學, 成績追唔上, 咪又係煩

gorgeous_1988  DGS 另計  發表於 14-5-7 12:06
sonkhl  agree.:  發表於 14-5-7 11:55

二胡, 大提琴, 古箏, 5級以上 必爭之物
以喜樂的心迎接每一天

引用:請問如果學敲擊樂,+是否也有"優勢"?+個人樂

原帖由 dogmonkey 於 14-04-29 發表
請問如果學敲擊樂, 是否也有"優勢"? 個人樂器如鋼琴可能考了atcl都冇用, 唔通為了有助升學而學樂團最冷門的 ...
低音大提琴!我囡囡個friend 讀 St Paul Co ed ,佢話管弦樂隊最lack of double bass !

‹ 上一主題|下一主題