用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 覺唔覺好多老師都太過保守選校,唔知點解要咁? ...
樓主: freeman108
go

覺唔覺好多老師都太過保守選校,唔知點解要咁? [複製鏈接]

freeman108 發表於 14-4-14 23:40
見同學家長想填選校進取點就話這樣好危險,

明明 Band 1 學生,第一第二位置填 Band 1 學校,但第三就要填 ...
中學位有quota架,雖然你係B1,但同樣有好多B1生一同抽呢間目標學校時就要跟隨機編號而定先後,額滿即止。假如你隨機編號大後,a校已滿額你自然會跳入第二志願b校(假設呢間都係B1熱門校),但需知道呢個時候,有可能b校亦已額滿,因為有好多人可能已將b校放第一志願同時個隨機編號都先,咁你入唔到b校就跌入c校如此類推。

個問題係:派位並不是純粹排成績而分先後,同時加入隨機編號機制。B1頭同B1尾甚至邊緣人的機會是均等架。叫你填B2,因為大家都唔知你隨機編號有幾後,學校想整個止蝕位,確保你最差都有間B2A,好過一無所有。不過其實你唔中意行呢套,你有權自己決定點填唔洗理學校,總之務求自己將來唔好後悔就得

freeman108  agree  發表於 14-4-15 10:52
LUCKYO  好詳盡, 不過仍然好難唸, 聽老師話抑或搏呢? 煩擾中呀)))))  發表於 14-4-15 10:32
Johnnylaisma  agree~  發表於 14-4-15 08:38

小巫女女 發表於 14-4-15 01:40
我女仲搞笑啦,bank 1生,居然第6志願已經叫佢選bank 2尾bank 3頭既學校,你話今年D老師搞乜丫?:badfeel ...
會唔會關減少學額的事?

引用:Quote:原帖由+VKwan+於+14-04-15+發表中學

原帖由 khmama 於 14-04-15 發表
統一派位唔存在止蝕問題,因為band1生派先,派晒band1生嘅學校就叫band1校,就算我將間band2放第30,都唔會 ...
咁如果80個位,但有100人,始終有人突出來架啦,問題係自己個number係咩位置。位比人更多就當然冇問題啦。但如果人比位多,我估因為B1生比B2生先派的原則下,可能老師的策略是快趣情願入一間好D的B2A好過唔知派去邊。如果我冇理錯誤,依據我聽教師朋友的解釋應該是這樣。

hkpapa852 發表於 14-4-15 10:37
回覆 VKwan 的帖子

我諗Khmama的意思是, 因為係Band 1生先抽, 所以Band 1生應要盡量填晒所有Band 1學校,  ...
我知B1生優先抽,但如果B1位唔可以完全滿足所有B1生始終有人突出來,保守的人會利用B1生優先抽的優勢搵間好的B2A做保險亦無可厚非。不過決定權在家長手,如果自己有信心咪跟心意而行,洗咩理學校講咩!

覺得若不同意老師的建議,千期唔好跟,冇謂將來自己後悔,或者自己好運呢,如果唔好彩,死在自己手都心甘命抵,但如果個心又唔中意但又跟老師果套,到時會好唔甘心。

Johnnylaisma  同意  發表於 14-4-19 23:01

Horsebbj 發表於 14-4-15 10:45
以我的理解, 如果該區英中學位足夠比band 1學生, 只要先填晒所有英中, 無論隨機號碼幾大, 都應該抽到英中, ...
我理解都係咁。但呢度有些家長好奇怪,係咪都話學校陰謀論先,我唔排除有些學校可能真係好衰,但會唔會其實另有原因?例如B1位唔夠、個學生本身是邊緣人,有可能錯估形勢、又甚至學校自己知自己事,全級第一果個都只是區內B1尾……etc?

kitbebe  全級第一多數入左SPCC啦  發表於 14-4-15 11:20

88muimui 發表於 14-4-15 10:52
我就係油尖區, 明知 band1 位足夠, 所以全部只填晒所有band1 學校, 不過我女因為係確保band1生 先夠膽咁 ...

你呢度已說明有兩個先決條件:區內B1位充足,個女好肯定穩坐B1生位,所以你有根據去做呢個動作

AMANDAVID  仲有,要留意男、女仔就算同一區,區內男女校學位有好大分別,策略都有不同。  發表於 14-4-15 14:31
AMANDAVID  仲有,要留意男、女仔就算同一區,區內男女校學位有好大分別,策略都有不同。  發表於 14-4-15 14:30
AMANDAVID  仲有,要留意男、女仔就算同一區,區內男女校學位有好大分別,策略都有不同。  發表於 14-4-15 14:30
AMANDAVID  仲有,要留意男、女仔就算同一區,區內男女校學位有好大分別,策略都有不同。  發表於 14-4-15 14:29
AMANDAVID  同意,兩個條件都好重要。如果位不足,或邊緣人,老師的建議未嘗係𣎴合理。  發表於 14-4-15 14:24

kitbebe  全級第一多數入左SPCC啦  發表於 13 分鐘前
都要睇邊間小學、同個細路本身能力既,唔好忘記個面試都好甘架,我總唔信求其一間雞校的第一名都入到spcc

saiwanho  chicken school, hahahaha.......  發表於 14-4-15 14:24
‹ 上一主題|下一主題