用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC 及 劍鳴 offer 怎樣揀?
樓主: Applemaamaa
go

SC 及 劍鳴 offer 怎樣揀? [複製鏈接]

如果想小朋友細細個便開始做功課,那sc一定不合大家心意。sc重探索,鼓勵小朋友思考,訓練他們自信和表達。兩間都是好學校,只需按小朋友性格選擇學校便足夠。

引用:如果想小朋友細細個便開始做功課,那sc一定

原帖由 大白豬 於 14-04-11 發表
如果想小朋友細細個便開始做功課,那sc一定不合大家心意。sc重探索,鼓勵小朋友思考,訓練他們自信和表達。 ...
yes, 兩間都是好學校。揀邊間主要睇小朋友性格。

引用:Quote:原帖由+Applemaamaa+於+14-04-10+發

原帖由 Cowbit 於 14-04-10 發表
作為用家, KM的N我覺得一d都唔谷。學校好有方法教, 我反而會驚訝自己咩都無做過但小朋友每星期拿工作紙回家 ...
我女兒讀SC k3,k2時家長參與會多小小,不過同其他學校比較唔算多,女兒n班讀救世軍,個人覺得救世軍時家長參與多好多。女兒k3已經訓練到自己做勞作,佢好欣賞自己創作,全部自己整,只係小部分技術問題向我求助,project方面,並非好複雜,k3時佢基本自己做,中文由於學部首學用字典,唔識會自救,英文佢會phonics,夠膽讀,學校有reading program,愉快地大量閱讀後,女兒語文進步好多。km同SC 都係好好學校,不管選邊間,小朋友都會得到好好嘅教導。

回覆:Applemaamaa 的帖子

引用:Quote:dv2bb+發表於+14-4-10+22:12+看來KM

原帖由 小曳人 於 14-04-10 發表
我屋企就.. 大仔係識哂返學嘅,佢識做功課我唔覺得驚訝到細仔N班,佢都好鍾意做功課,但明顯要人幫,解題
...

回覆:SC 及 劍鳴 offer 怎樣揀?

多謝各位的意見,本人最後選了SC.  其實劍嗚的學術很好,但聽從了一位ex 劍嗚國語老師的意見後,發現學校行政上有點亂,因某些原因,老師 turnover rate 有點高,雖然這對小朋友沒有直接影響,但我也不想成日轉老師。

Bbpig2014    發表於 14-4-18 20:14
‹ 上一主題|下一主題