用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 非常頭痕 ! 阿囝唔肯乖乖上playgroup , 請指教!! ...
go

非常頭痕 ! 阿囝唔肯乖乖上playgroup , 請指教!! [複製鏈接]

我囝囝1歲2個多月,之前無上過任何playgroup,係3月頭俾佢開始返,全英文班外國人教,第一堂入課室開始有D驚全程攬實我,到差唔多落堂先叫做肯四圍望,會望下個外國人老師,之後第二就上堂開頭要攬實我,之後都肯一齊玩,但係由第三堂開始佢每次入課室時都好開心但係每上堂到15分鐘左右就唔肯玩,就會扭計,啱啱個堂仲要扭住離開課室.........唉,人哋其他4個小朋友都乖乖坐定定,最多都係間唔中扭下計,但係個媽咪氹下就無事,但係我囝就係都唔肯.....想請問各位爸爸媽媽有無遇到呢個情況? 我非常擔心,唔知係唔係佢有什麼專注力失調學習困難之類....請大家分享下,唔該哂!!
   1    0    0    0

回覆:非常頭痕 ! 阿囝唔肯乖乖上playgroup , 請指教!!

咁細個周圍走係正常喎!啱啱學識行,周圍探索嘛!唔駛擔心

王家爸爸    發表於 14-4-2 12:08

我本來都係咁諗 , 但係其他幾位小朋友都可以坐定定, 係佢唔得咋 ...

咁即係代表個playgroup唔啱佢。我個女上第一個playgroup都係要靠佢坐定定,佢坐唔夠唔分鐘就發忟憎。後來轉咗第二間,都唔知幾開心。

係呀 , 可唔可以俾D意見我,咩嘅模式會好D ?

回覆:kristytan 的帖子

好正常啊,唔系所有小朋友都肯坐定定嘎!

回覆:非常頭痕 ! 阿囝唔肯乖乖上playgroup , 請指教!!

我個女之前的情況同你差不多,表現仲差d添,大約15個月,一開始就上全英的playgroup,本身我地冇同佢講開英文,可能佢一見到外國人講英文已經唔習慣,又唔知人地講乜,嗰個playgroup的老師又要求坐定定,佢成日扭計,又要抱,一係就喊,我都feel到老師唔鐘意我嗰女,我個女都唔見得鐘意佢! 上左3個月只有少少進步,我嗰時都好擔心阿女係唔係有專注力不足,因為佢表哥真係有,仲食緊藥添 但之後我同阿女上其他playgroup,中文嘅,阿女可能已經18個月,大左d,又幾喜歡個老師,表現正常好多!之後又再返嗰個英文playgroup,另一個外國人教,就冇事了。雖然未算係坐得最好嗰個,但尚算ok囉!而家2歲半,返N班完全冇問題,冇俾人投訴 綜合嚟講,可能你囝囝算係活躍型,所以好似冇人地坐得咁定,又或者佢未習慣呢個學習模式,始終有d bb係比較定d,有d會鐘意多走動。我個女就係活躍型,的確佢d大肌肉係比同齡小朋友好,但講野、坐定定呢d方面起初就差d,但之後我發覺都開始追得返 所以你都唔好太擔心呀,你會見到佢慢慢進步的

同你一樣!16month!頭三堂勁喊到落堂,第一堂抱我,好似驚外國人老師,第二,第三堂都差晤多,我諗唔熟環境,定眼訓。第四堂我早45mins到,等佢熟下環境,好啦,頭五分鐘驚,要我抱哭,之後佢開始走来走去,到夠鐘開始上堂,果然無哭了,亦有主動拿車車比外藉老師。但問題來了,教每part要收玩具,先可以玩下一part,又哭,或者講緊公仔主題,走去後面拿波波,想佢專心回原位,同其他bb聽,收起波波啦!又哭!其他bb乖,只有佢,激心

1歲兩個月太細,未ready, 唔好迫小朋友。我仔係20個月先至可以好好地咁上pg, 之前1歲至20個月前都係唔聽指令,周圍走又大叫,浪費金錢大人又辛苦,佢又會憎左上pg

唔好同其他小朋友比較,冇意思的。而家我個仔好鍾意上堂,因為佢聽得明老師講咩,佢又鍾意上堂的內容,佢而家變左另一個人咁,好專心,坐定定

佢鐘唔鐘意食野嫁? 我個女開頭都唔肯跳芭蕾舞, 佢1歲9個月, 一係要搵我, 一係走來走去. 第一二堂都係咁, 加上咁細小朋友專注力得大概15分鐘.
因為佢勁鐘意食野, 我咪用野食TUM佢, 加上老師好好, 肯同我配合, 結果四堂後就攪掂. 可能方法唔係咁好用食物引佢, 不過我覺得佢ENJOY到上堂就OK.
仲有你個小朋友個班會唔會太多人佢驚?我通常搵D小班教學, 因為咁細個太多人老師都唔會點理到佢, 有時佢又驚人多, 如果佢情況持續都要搵第二間比佢上.   

引用:我囝囝1歲2個多月,之前無上過任何playgrou

完全正常,我个仔仔一岁两个月根本都未识自己行,又怕生,完全没有参与playgroup任何一个环节。总结经验,其实他开始真正参与playgroup要差不多20个月至两岁左右。

kristytan 發表於 14-3-31 13:44
我囝囝1歲2個多月,之前無上過任何playgroup,係3月頭俾佢開始返,全英文班外國人教,第一堂入課室開始有D ...

其實真係好正常,我小朋友都係咁。我發覺小朋友都有佢地自己鍾意既STYLE。

我仔活潑,1歲參加PG都周圍走,如要坐定,CIRCLE TIME, 講故仔,我仔唔得。佢周圍走時, 老師唔LIKE, 其他家長唔LIKE, 我要捉住佢, 佢又喊,結果大人小朋友都辛苦。

後來我搵左D PG 比較FREE, 唔洗咁多時間坐定,又多D EXPLORE 唔同野 (EG 沙/JELLY 等), 我仔反而對呢D PG有興趣,大人小朋友都舒服D。

每個小朋友性格不同, 冇得比較。當然我見到其他小朋友坐定時, 我都好擔心我仔過度活躍,又睇書又問下D 專家。不過過左歲半就開始定好多,返埋N 班知道上堂要坐定。

所以我建議你試多幾堂,唔岩再試多幾間,睇下邊間D 模式岩你囝囝啦。

我囡囡都16個月,12個月先上第一堂pg, 佢都係比較百厭嗰隻,成日週圍行但佢好識聽大人講嘢,老師叫佢做乜佢都會跟住做,但我見其他小朋友好多都好扭,所以,唔使過分擔心啦,小朋友百厭係正常嘅,太乖反而仲擔心。

Frankly speaking it is just too much for a 14-month-old baby... I mean babies at this stage barely understand what you say, not to mention instructions in a foreign language.

‹ 上一主題|下一主題