用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 維記面試失敗檢討
樓主: Hailey88899
go

維記面試失敗檢討   [複製鏈接]

咪重好如不是有名譽地位和家底,勉強入了這圈子,小孩和家長也辛苦。我明白每個父母都想給最好的給子女。
舉個例,我有一個朋友他家境普通,靠人事入了寶山,同學們非富則貴,有司機接送,生日邀請同學們去他四千呎大屋,不是show off,人哋根本就係咁嘅生活,toilet大過你個廳,兒子返嚟問佢點解朋友間屋咁大,你估細路仔唔知咩, 三年幼稚園乜都知曬啦..心理健康我們也要小心處理,影響深遠。
叉開了話題,只是個人意見,大家可和而不同。

回覆:qualalah 的帖子

Qualalah,can't agree more...AP 一路以來都俾了一個希望俾家長。。。。原來到最後都係家長自己一廂情願

我B面試個日,中英文堂都表現好好,我冇提佢,但佢自己做足指令,又同老師和同學玩,最後連second in都冇

Victoria其他campus窮又有富又有,cwb較特別

我又share下, 我小朋友10月b有second in, 最後都waiting. 果下真係好失望,但再諗真d, 其實自己好滿意小朋友的表現。最緊要對小朋友有信心, 冇一個半個offer唔代表你小朋友唔叻, 學校揀人既標準從來predict不到 :) 向前看啦

引用:Victoria其他campus窮又有富又有,cwb較特別

原帖由 Hailey88899 於 14-04-01 發表
Victoria其他campus窮又有富又有,cwb較特別
其實係HH and CWB
HH 最多名門

引用:睇下邊個campus...CWB一定...冇以上條件唔

原帖由 Hailey88899 於 14-04-01 發表
睇下邊個campus...CWB一定...冇以上條件唔駛惗
世事無絕對,我個朋友只係老師,住將軍澳普通私人樓,都入到CWB Victoria, 今年畢業了!

Hailey88899 發表於 14-4-1 09:36
咪重好如不是有名譽地位和家底,勉強入了這圈子,小孩和家長也辛苦。我明白每個父母都想給最好的給子女。
舉 ...
完全同意你既講法, 我地既小朋友咁細個, 無謂因為一個幼稚園教育影響佢地既人生觀. 寶山我初頭都有打算申請, 但後黎係forum睇到原來讀親都係有家底既, 我都放棄, 咁細個小朋友佢地未有呢啲價值觀, 無謂令佢地唔開心.

面試有得有失, 各位媽媽都盡左力俾左機會小朋友, 入到或者入唔到我地都控制唔到, 大家唔好因為咁而動氣, 最緊要係我地既小朋友開開心心成長, 有個快樂既童年回憶呀!

回覆:Hailey88899 的帖子

讀 Vic 好窮就應該無,一般中產家庭就好多!

讀得無學卷的幼稚園,家長都預一萬幾千閒$俾小朋友讀書學野!

But agree, cwb and hh should have more rich ppl than other campus!

回覆 HauMiranda 的帖子

咁佢有冇覺得格格不入?過到自己心理關口就ok ,還有小朋友的,做父母要睇得全面。

Buggyjai 發表於 14-4-1 09:57
HH 最多名門
I think it is because these campuses are closer to prime residence area on the HK island e.g. Central, Happy Valley.

What I know is many rich people living in Shouson Hill and Repulse Bay go to South Horizon campus too.

Buggyjai 發表於 14-4-1 09:57
HH 最多名門
I guess because Mr. Big Lau's daughter goes to HH that gives the public this impression  

回覆:維記面試失敗檢討

我面試咁多間學校,我覺得維多利亞師資最好,我囡當日面試表現非常好,但無2nd interview,可能我n無人士,參加面試當見識下。
我希望家長唔好咁介懷收定唔定,始終佢先收兄弟姊妹,再pg。
檢討面試失敗有點誇張。

回覆:Queenie1028 的帖子

好明白讀Artsplus而最後無offer家長既感受。我自己當初報Artsplus 既時候都同你地一樣,就係想買個機會入Victoria! 當時都知道唔係包生仔因為有數得計!咁多Artsplus學生,仲有pg既學生而學位又少得可憐!但都想博一博!返Artsplus前一直都有同阿女返另一間Playgroup, 而價錢又一樣、甘不如博一博試Artsplus! 返了Artsplus後、先知原來我之前返個間playgroup係甘差!之前Playgroup 老師只會spend 10分鐘同你唱歌講故事、跟住全部free play, 俾幾舊玩具你自己玩!art work 無心思、淨係叫你color! 但Artsplus既老師全程陪足小朋友、好involve! 做既artwork 又好有心思!小朋友做得開心!一班7個小朋友!之前返個間10-11個小朋友、完全俾唔到attention! 仲有之前個普通話老師、小朋友一喊、佢就攞出一個好唔耐煩既樣、令我好反感!但Artsplus老師個個都好有愛心、我好鍾意!所以我好興幸我join 佐Artsplus! 係咪都要spend 甘多錢、我覺得Artsplus 值得囉!再加上又可以係堂上interview Victoria, 我個女係怕羞妹,對佢有利!最後我地順利
得到offer, 好開心, 好感恩!我地都唔係名校出生、中產家庭!我想講既就係我知道Artsplus家長覺得付出佐甘多金錢最後乜都無,但其實唔係乜都無、你地既小朋友真係係Artsplus學到嘢,老師個個都好有heart。希望各位無offer既Artsplus家長搵到其他好既offer! 不要灰心因為你地既小寶貝一定會搵到好既學校!加油!

回覆 adalyho 的帖子

不能同意更多。首先利申,我個女讀天后Arts Plus,都有offer。其實我就算冇offer,我都覺得讀Arts Plus絕對值得。我個女自從返咗Arts Plus,超鍾意返學。試過病咗冇返一個禮拜,一返番學開心到癲咗。一間令到小朋友鍾意返嘅學校點會差。況且期間見到佢明顯嘅進步。做父母就係想咁啫。再加上可以喺Playgroup interview呢啲小小嘅advantage,我一啲都無後悔。
至於貴唔貴就真係見人見致,Arts Plus三百幾蚊一堂每當個半鐘,我個女上過其他都差唔多價錢,甚至上過三百幾蚊得九個字嘅「七X」,不過就係我個女唔鍾意所以上咗一個月就冇再上。

引用:好明白讀Artsplus而最後無offer家長既感受

原帖由 adalyho 於 14-04-01 發表
好明白讀Artsplus而最後無offer家長既感受。我自己當初報Artsplus 既時候都同你地一樣,就係想買個機會入Vi ...
我同你感受一樣。去了vic pg之後就覺得之前去嗰D真係冇乜教嘢又唔太有heart. 去了Vic pg後我囡囡學會禮貌和discipline ..會好乖等大家一齊先食&自己收拾餐具。佢收穫最大就係愛上了Art ! 上堂painting 佢可以唔跟instruction 用tools but佢用手仲畫落自己面同手腳度。老師不單冇要囡囡要follow instruction, 仲好encourage 佢creative..所以我地好開心佢有幸入到PN!好感恩!各家長繼續加油呀!希望你地小朋友入到合適佢地嘅學校!

My son is Arts Plus student but did not get the offer.  Based on the experience I got this time, I think it's ok to go to Arts Plus if you are looking for a pg (the programme and teachers at Arts Plus are ok), But if your intention of studying at Arts Plus is to increase the chance of admission into Vic, then you should not go ahead and just apply as an outsider (it's not going to make any difference).  Having gone through the process, I don't think the selection process was purely made based on the kids' performance.  It's certain that they have put other factors which they have not disclosed into consideration when they made the selection.

Eee...Tst 貴d wor... 450
選擇學生首先緊係bb up to standard ...or outstanding .... 但係都可能有一百幾十。再filter 落去咪睇埋背影,但一來家長未必個個名校,二來俾我選,我都唔會選單一類學生。豐富個pool 咩都有先夠全面,靜既bb 有,中意表演bb有,smart bb 有。名唔名校之餘又睇下係咪外國留學/長大。媽媽返工唔返工(佢地有家長會,都要人手做野)。你跟本唔知佢睇咩。成件事真係睇校長點樣「砌」個組合。
你咁岩係佢想要的,咪有囉。

引用:My+son+is+Arts+Plus+student+but+did+not+

原帖由 Cheungnnnn 於 14-04-01 發表
My son is Arts Plus student but did not get the offer.  Based on the experience I got this time, I t ...
Very well said 👍👍

引用:Eee...Tst+貴d+wor...+450選擇學生首先緊係

原帖由 kimbytong 於 14-04-01 發表
Eee...Tst 貴d wor... 450
選擇學生首先緊係bb up to standard ...or outstanding .... 但係都可能有一百幾 ...
天后$5,850 15堂,即係$390一堂。

回覆:kimbytong 的帖子

可以分享下我地既situation. 我個女偏靜,outstanding 一定無佢份、但係controllable 會坐定定!interview個日唔算特別好但都乖同有反應!但second in就好合作,自己一邊玩、無扭計、有同校長say hello 同bye bye! 填application form 時有填自己做嘢,但second in時有同校長保充話係自己開公司,family business、大陪份時間work at home所以基本上大陪份時間可以陪到阿女上Playgroup 同湊佢!我係外國長大但先生唔係!可能好好彩合校長眼緣又甘啱meet 到佢criteria 所以收佐!

‹ 上一主題|下一主題