用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 好唔開心.... 女兒小一便要戴眼鏡...
樓主: Littlepa
go

好唔開心.... 女兒小一便要戴眼鏡... [複製鏈接]

Littlepa 發表於 14-3-28 13:07
最近發現女兒有200度近視, 要戴眼鏡了.  平日很少玩電子遊戲.  只是她真的很喜歡看書, 吃完飯後, 自動自覺 ...

我自己細個好勤力讀書但只有25度近視。當年爸爸教落讀一陣書要看屋外好遠的綠色植物, 對眼睛有益。又, 當年的電視細, 得24吋, 爸爸驚我哋成日睇電視睇壞眼, 將個電視放到天花咁高, 所以對眼都好好。但近視會唔會係遺傳, 我大女似爸爸, 驗眼時姑娘話視力一般, 細女似我, 姑娘話視力超班。

但從好的方向諗, 因為我無近視, 三十幾歲就有老花, 仲無近視做平衡, 所以老花都好利害。如果有2-300度近視, 咁40歲之後可能又唔駛戴眼鏡, 即係前半要戴後半唔駛戴, 同我咁前平唔駛戴, 但依家要戴。

jollyma 發表於 14-3-28 16:28
老花同近視係沒有關連的,唔會有近視可以拉返淺啲老花,只係啲人兩樣都有時,就特登兩方面都配唔足個度數, ...
我都唔知點解有關係, 係視光師同我講的, 話如果近視深, 老花之後反而近視會好咗。我身邊啲同事都係咁, 對咗佢哋幾十年, 無端端唔駛戴眼鏡, 我開頭仲以為佢哋配咗con。

scyauchris 發表於 14-4-8 08:09
另外如果每天可以給小朋友一個鐘户外活動,聽聞可以減低加深的速度!

好似話打波好, 籃球or足球, 因為對眼要跟住個波走, 所以眼球在做運動。
‹ 上一主題|下一主題