用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 學公文數定係珠心算好?
go

學公文數定係珠心算好? [複製鏈接]

學公文數定係珠心算好?

我想叫我個女學是但一樣, 但係唔知珠心算好, 定係公文數好, 請各位媽媽比D意見, Thx!     
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

Re: 學公文數定係珠心算好?

東京mewmew,

我仔仔從K3開始學珠心算學到現在小一, 佢心算都不差但不清楚同學珠心算是否有關, 但我個人覺得除了上堂的習作外一定要多點念口訣才有進步. 另外朋友的仔仔現小六他從小一開始學公文數, 他媽咪話整個小學的數都應付得到, 所以如有恆心相信學甚麼都會有用.

我個仔兩樣都有學,珠心算有十六級,比較著重口缺,我沒有考,
只給他學會加減,希望他開腦,結果成功,公文式著重針對你現時所讀的級別,不停死做難做,務必能應付及適應學校裏多元化題目.我認為手指快算法比較適合幼稚園及小一,公文式較適合小二以上.珠心算只希望他開腦,對應付學校試題作用不大.

我問過啲小學數學教師, 佢地意見如下:
公文數-死做, 做得多見得多米識, 唔駛比錢學, 問學過的朋友借習作copy照做, 日日做就識
珠心算-要學, 訓練思考
奧數-必學, 但要對數學已有一定認識, 起碼小學四年級以上, 六年級都未遲
以上只是本人聽回來資料, 只供參考, 不能作準

龍馬媽媽 寫道:
我問過啲小學數學教師, 佢地意見如下:
公文數-死做, 做得多見得多米識, 唔駛比錢學, 問學過的朋友借習作copy照做, 日日做就識
珠心算-要學, 訓練思考
奧數-必學, 但要對數學已有一定認識, 起碼小學四年級以上, 六年級都未遲
以上只是本人聽回來資料, 只供參考, 不能作準

我本人都買過一本奧數的習作來看覺得幾有趣, 有點像訓練IQ似的, 唔知有沒有其他媽咪對奧數有其他comment?

多謝各位媽媽的意見   

我個仔今年四歲, 想比佢學珠心算, 亞女就八歲, 讀三年級, 如果兩姊弟一齊學, 好似珠心算係比D細既小朋友, 但係公文數又剩係比小學生, 所以好難搞    

奧數又好似幾好咁喎, 唔知係物野黎既呢, 係邊度有得學呢?
我家有四隻可愛貓貓, 老公係巨貓, 亞女係肥貓, 仔仔係細佬貓貓, 而我呢.........梗係靚靚貓媽咪啦 !!!

東京mewmew,

我諗可以咁講,個人睇法炸,你可參考下:
珠心算係着重心算及速度(快過計數機) - 適合幼稚園至小二.
公文數以學數為主(練習,不停練習,再練習) - 課程係去到F.7唔係剩係比小學生.
而奧數在於思考同理解(所以好似IQ題) - 課外嘢,對數學敏銳的學生學最好不過.

學林數呢?幾年班學好呀?

meimeicheung,

學林數-- 對文字題理解弱果d人囉,多數高小.

Thanks CHUCHU,

咁請問邊度有奧數 or 學林數學呀? 我諗奧數同學林數會好D

CHUCHU

咁請問小朋友已二年班先比佢學珠心算會唔會太遲

siulisa

我諗都有幫助.但因為小四開始唔只教加減乘除咁簡單囉.

有一間係太子教珠心算的,佢地都唔只教加減乘除,重會深入d添.

東京mewmew

油麻地有間奧林匹克數學學校.
學林數有幾個地方有,以我記得好似北角同油麻地等,應該仲有好多地方有架. :exclaim:

CHUCHU

唔該哂呀, 咁請問北角有冇呀, 學林數, 北角係邊度呀, 可唔可以比地址或電話我, 以妳貴見, 二年班小朋友學乜比較好呢 唔該哂呀

請問九龍區邊度學珠心算好呀?

我個人認為珠心算好過公文, 我姨生由低班開始學珠心算到現在小一. 數學都KEEP得好好!! 珠心算好著重開發兒童之智力,同埋以興趣入手. 公文真係死做, 好悶, 我D朋友既仔學過都話好悶!! 唔想再學!!

學林數可以打電話去總會問邊度有或看親子雜誌.
Tel: 2893-7508

CHUCHU 寫道:

siulisa

我諗都有幫助.但因為小四開始唔只教加減乘除咁簡單囉.

有一間係太子教珠心算的,佢地都唔只教加減乘除,重會深入d添.

東京mewmew

油麻地有間奧林匹克數學學校.
學林數有幾個地方有,以我記得好似北角同油麻地等,應該仲有好多地方有架. :exclaim:

Thanks CHUCHU,

我住係香港, 請問有無邊間學校係香港既呢? Thanks a lot

mewmew

請問有冇北角的電話. 唔該

東京mewmew, siulisa

我只係記得北角有,但唔知電話,有次經過英皇道,見到其中一座樓入口處有傳單,但正確位置唔記得,因為我唔係住香港島,覺得條條街一樣,sorry.

各位媽咪, 我小朋友讀K2, 我都想佢讀珠心算或公文數, 唔知邊個課程好啲及何時開始報讀最適合, 請賜敎.  另外, 知否將軍澳區有冇得報讀.
‹ 上一主題|下一主題